Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Overgrepene
vstortur.jpg

Tvangsforflytninger, overvåkning, vilkårlige fengslinger, forbud mot saharawiske menneskerettighetsorganisasjoner, pressesensur og internettsensur. Forholdene som den saharawiske befolkningen i okkuperte Vest-Sahara lever under er lite kjent i Norge.
Publisert: 21.03 - 2007 18:57Printerversjon    
Den norske Raftoprisen ble i 2002 tildelt den saharawiske menneskerettighetsforkjemperen Sidi Mohammed Daddach for sitt arbeid i det okkuperte Vest-Sahara. Daddach satt 24 år i marokkansk fangenskap, hvorav 14 år på dødscelle. Under årene i fangenskap nektet han å søke om benådning, men arbeidet for de andre fangenes rettigheter, og fikk smuglet ut informasjon om de uverdige forholdene i fengselet.

Sidi Mohammed Daddach er bare en av mange. Menneskerettighetsaktivistene i Vest-Sahara er konstant under overvåkning og har null handlefrihet under den marokkanske okkupasjonen. I løpet av 2006 ble 685 saharawiske menneskerettighetsaktivister og fredelige demonstranter arrestert etter å ha protestert mot den ulovlige okkupasjonen. Fotografiet under er tatt i det overfylte "Black Prison" i El Aaiun.

Marokkansk lovgivning benyttes i utstrakt grad for å brutalt undertrykke all organisasjonsfrihet, og sterkt begrense presse- og ytringsfriheten i spørsmålet om Vest-Sahara. For øvrig er det langt ifra alltid at forfølgelser og fengslinger har grunnlag i noe lovverk. Under den siste Intifadaen, som brøt ut i mai 2005 med store demonstrasjoner, ble det rapportert om svært alvorlige tilfeller av avstraffelse for politisk ulydighet på stedet, i form av at demonstranter ble banket med køller av politiet. I ett tilfelle ledet politiaksjonene til dødsfall. I etterkant av demonstrasjonene ble det også foretatt mange arrestasjoner, blant annet av menneskerettighetsaktivisten Aminatou Haidar og den meget politisk aktive Ali Salem Tamek (sistnevnte deltok ikke engang i demonstrasjonene, men ble arrestert ved retur fra utlandet).

Under noen av de påfølgende rettssakene som skulle holdes mot flere unge demonstranter i juli 2005, reiste en norsk delegasjon ned for å observere, disse ble kastet ut av landet med makt. Totalt ble et titalls delegasjoner og journalister kastet ut av det okkuperte området i løpet av 2005-2006. Nå blir det mer vanlig at utenlandske observatører og journalister nektes innreise til området.  Blant annet har representanter for norsk UD blitt nektet to ganger innreise til de okkuperte områdene de siste årene.

Listen over enkeltpersoner i sivilbefolkningen som betegnes som ”forsvunnet” er på flere hundre.

Aktivistene som arbeider med menneskerettighetsspørsmål i okkuperte Vest-Sahara, nektes sin rett til å organisere seg. Organisasjonen Forum de verité et justice -séction Sahara (Forum for sannhet og rettferdighet), ble for eksempel tvangsnedlagt ved dom av marokkanske myndigheter i 2003. Marokkanske myndigheter mente den forstyrret offentlig orden og truet det marokkanske kongedømmets territorielle integritet. I 2007 ble organisasjonen CODESA nektet etablert av lokale myndigheter.

Også motstandsbevegelsen Front Polisario har fått kritikk for overgrep mot grunnleggende menneskerettigheter, om enn i langt fra like stor grad som Marokko. I mange år var Polisario ansvarlige for å holde flere hundre marokkanere i krigsfangenskap. Dette har vært gjenstand for skarp kritikk fra det internasjonale samfunnet. Alle disse fangene er nå frigitt, de siste 404 ble returnert til Marokko i august 2005.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -