Norskeid skip fraktet gass til okkuperte Vest-Sahara
645a0cd6d9cc3_Fiskeribladet09.05.2023_Eitzen

Et Eitzen-eid tankskip fraktet gass inn til okkuperte Vest-Sahara i forrige uke, skriver Finansavisen i dag. 

Publisert 08. mai 2023

4. mai på ettermiddag anløp det dansk-flaggede fartøyet Cathy Theresa (IMO-number 9478315) okkuperte Vest-Sahara med gass fra en gassterminal i havnen Carteya Guadarranque i Sør-Spania. 

Skipet er i flåten til det danske rederiet Christiania Shipping A/S som i sin tur er majoritetseid av den norske rederfamilien Eitzen.

“Vest-Sahara ligger midt i vårt hovedtradingområde. Vi utfører transporter som våre befraktere, i første rekke oljeselskaper, pålegger oss i henhold til kontraktene som er inngått", uttalte Eitzen til Finansavisen i dag, 9. mai. Han hevdet leveransene ikke er ulovlige.

Finansavisen påpeker at en rekke norske rederier har gjort det klart at de ikke akter å foreta transporter inn til det okkuperte territoriet, noe norsk UD fraråder næringslivet å gjøre. 

“Christiania Shipping må følge eksempelet fra disse og sørge for at langtidskontraktene som inngås med tredjeparter hindrer skipene i å bli brukt i Vest-Sahara”, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara til Finansavisen. 

Støttekomiteen for Vest-Sahara skrev til Christiania Shipping 8. mai 2023 med spørsmål om de vil avstå fra slike transporter i framtiden. 

Seks dommer i EU-domstolen har avklart fra 2015 til 2021 avklart at EU-Marokkos handelsavtaler ikke kan dekke territoriet Vest-Sahara ettersom det saharawiske folk aldri har avgitt sitt samtykke. En sjuende dom ventes senere i vinter. Territoriet har vært under ulovlig okkupasjon av nabolandet Marokko siden midten av 70-tallet. Da havnebyen Dakhla ble okkupert av Marokko i 1979 responderte FNs Generalforsamling med en uttalelse om at Marokko må umiddelbart avslutte sin vedvarende okkupasjon

Selskapene involvert er direkte med på å støtte opp under den marokkanske okkupasjonen. Christiania Shipping hevder på nettsidene at deres drift er basert på en “sunn etisk arv”. 

Nyheter

Kraftig nedgang i norske oljekontroverser

I en årrekke har norskflaggede fartøy fraktet oljeprodukter inn til okkuperte Vest-Sahara. Flaggskifter har ført til kjempenedgang. 

23. mai 2023

Arbeiderpartiet krever et fritt Vest-Sahara

Ap-landsmøtet krever en løsning i Vest-Sahara-konflikten i tråd med saharawienes selvbestemmelsesrett. 

07. mai 2023

Ny rapport: 8 gamle norske fiskebåter havnet i okkuperte Vest-Sahara

En ny rapport avdekker at det pågår en storstilt eksport av gamle norske fiskebåter til sårbare farvann langs Afrikakysten. 8 havnet utenfor okkuperte Vest-Sahara. 

26. april 2023

USA planlegger HIMARS-salg til Marokko

USA planlegger gigantsalg av et viktig rakettsystem til Marokko. USA er eneste land i verden som anerkjenner Marokkos folkerettsstridige okkupasjon av Vest-Sahara.

17. april 2023