Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd
659eb7dc593cf_signal-2024-01-10-155552_003

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

Publisert 10. januar 2024

Under en avstemning i FNs Menneskerettighetsråd i dag vant Marokko valget om det viktige setet, med 30 stemmer, mot motkandidaten Sør-Afrika, som fikk 17.  

Støttekomiteen for Vest-Sahara har fulgt valget i FNs Menneskerettighetsråd tett, og har støttet opp under saharawiske aktivisters krav om at Marokko ikke kan velges til det viktige rådet. 

- Undertrykkere vil aldri kunne være menneskerettighetsforkjempere. Marokko har alltid vært, og vil alltid være, en undertrykker, uansett hva de gjør videre, uttalte Fatma Moulay, en saharawisk aktivist som har vært med på å koordinere en kampanje mot Marokkos kandidatur. 
- Det er nedslående å se Marokko vinne presidentskapet, gitt deres blodige historie med menneskerettighetsbrudd. Det undergraver menneskelige verdier, og kredibiliteten til rådet, fortsetter hun. 

I forgårs skrev Støttekomiteen og Raftostiftelsen med åtte andre norske organisasjoner et brev til Utenriksminister Espen Barth Eide om det forestående valget. 

Vel vitende om Marokkos trend og nedadgående spiral ved å nekte å samarbeide med FN-organer, benektelse av alvorlige brudd og utsettelse av ofre og deres familier for represalier og avstraffelse av menneskerettighetsforkjempere som deltar ved rådets sesjoner, er Marokkos kandidatur alarmerende. Et slikt presidentskap vil alvorlig true legitimiteten og troverdigheten til FNs menneskerettighetsråd, skrev organisasjonene i brevet til Utenriksministeren. 

Nå er valget gjennomført, og resultatet ble som fryktet. 

- Vi har nå en situasjon der et land som aktivt motarbeider FNs Menneskerettighetsråd er satt til å lede det. Det er en trist dag for menneskerettighetene. Det bidrar til å undergrave troverdigheten til FN-systemet, sier Erik Hagen, leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara. 

Presidentskapet av Menneskerettighetsrådet gir viktig symbolsk og praktisk makt. Presidenten foreslår kandidater til FNs ekspertmekanismer, utnevner eksperter til undersøkende organer og skal bygge bevissthet og tillit til FNs menneskerettighetsråd. De siste årene har blant annet FNs komitee på tortur og FNs Arbeidsgruppe på vilkårlig fengsling fordømt Marokko for gjentatte og omfattende menneskerettighetsbrudd i okkuperte Vest-Sahara. Marokko er også blitt fordømt for sin systematiske avstraffelse av ofre som har brakt saker til organene, som begge ligger under Menneskerettighetsrådet. 

-Organene som Marokko nå søker å lede har lykkes med å fordømme Marokkos grove overgrep de seneste årene. Det er helt klokkeklart at Marokko ønsker denne posisjonen for å forhindre granskning av egne overgrep, uttaler professor Mads Andenæs, som fungerer som advokat for den mest kjente gruppen av politiske fanger fra Vest-Sahara.

- Resultatet av valget i dag kommer på et farlig tidspunkt. Vi har ikke råd til å miste mer tillit til FN-systemet. Marokko har klart å fullstendig stenge ned territoriet det okkuperer, og har nå lykkes i å få presidentskapet i det eneste menneskerettighetsorganet som har holdt Marokko ansvarlig de siste årene. Dette er et åpenbart forsøk på å dekke over menneskerettighetsbruddene de begår i Vest-Sahara. Nå forventer vi at resten av rådet holder Marokko ansvarlig, sier Tone Sørfonn Moe, jurist og rettslig representant for saharawiske politiske fanger fra Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024