Norge tjener på Trumps Vest-Sahara-deal
landmine_510

Da Trump anerkjente Marokkos grunnløse krav på Vest-Sahara, fikk USA en stor våpenavtale i bytte. Slik vil Oljefondet tjene penger på den folkerettsstridige avtalen, avslører Dagbladet i dag. 

Publisert 21. desember 2020

- Norge bør ikke bidra med våpen som er med på å støtte oppunder en ulovlig okkupasjon, og jeg vil be finansministeren om å se på denne saken, sier Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) til Dagbladet, 21. desember. 

Avisen avslører at Oljefondet har investert i et våpenselskap som tjener på på Trumps nye avtale med Marokko.

Trump erklærte 10. desember at USA nå som første land i verden anerkjenner Marokkos krav på territoriet. Som del av avtalen var at Marokko måtte opprette fullverdige diplomatiske relasjoner med Israel - og at USA skulle få selge våpen til Marokko. Blant våpenbedriftene i den omstridte pakken er Raytheon, et selskap som tidligere har vært kastet ut av Oljefondet på grunn av klasevåpenproduksjon. 

Oljefondet hadde per 31. desember 2019 plassert 5,2 milliarder kroner i Raytheon. 

Trumps anerkjennelse av Vest-Sahara som en del av Marokko er direkte med på å undergrave FNs fredsprosess. Det påpeker blant annet FNs tidligere spesialutsendinger James Baker og Christopher Ross, og en rekke republikanere, inkludert Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton. Sistnevnte påpekte i en kronikk at for Trump "er alt en potensiell deal, sett i svært kort tidsperspektiv gjennom fokuseringsevnen til en bananflue". Og nå profitterer Norge altså på dealen Trump har inngått. 

Første gang Oljefondet ekskluderte et selskap, i 2005, uttrykte det Høyrestyrte Finansdepartementet følgende da fondet kastet ut et amerikansk oljeselskap med interesser i okkuperte Vest-Sahara. 

“[Etikkrådet] bygde sin vurdering på at Kerr-McGee, ved sitt datterselskap Kerr-McGee du Maroc Ltd., har en kontrakt med det statlige marokkanske oljeselskapet ONAREP om lete- og kartleggingsvirksomhet av olje- og gassforekomster på kontinentalsokkelen utenfor Vest-Sahara. Marokko har i en årrekke, til tross for sterk fordømmelse fra FN, okkupert Vest-Sahara. Kerr-McGee legger etter rådets vurdering til rette for Marokkos mulige utnyttelse av naturressursene i området. Rådet anser slik virksomhet som et 'særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer' blant annet fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess.”

Det er nettopp en slik støtte Raytheon gir Marokko nå.

Nyheter

Ledig stilling!

Vil du jobbe med oss? Vi søker en informasjonsmedarbeider på 20-40%  

08. februar 2023

Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

14. desember 2022

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022