Da Trump anerkjente Marokkos grunnløse krav på Vest-Sahara, fikk USA en stor våpenavtale i bytte. Slik vil Oljefondet tjene penger på den folkerettsstridige avtalen, avslører Dagbladet i dag.
- Norge bør ikke bidra med våpen som er med på å støtte oppunder en ulovlig okkupasjon, og jeg vil be finansministeren om å se på denne saken, sier Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) til Dagbladet, 21. desember.
Avisen avslører at Oljefondet har investert i et våpenselskap som tjener på på Trumps nye avtale med Marokko.
Trump erklærte 10. desember at USA nå som første land i verden anerkjenner Marokkos krav på territoriet. Som del av avtalen var at Marokko måtte opprette fullverdige diplomatiske relasjoner med Israel - og at USA skulle få selge våpen til Marokko. Blant våpenbedriftene i den omstridte pakken er Raytheon, et selskap som tidligere har vært kastet ut av Oljefondet på grunn av klasevåpenproduksjon.
Oljefondet hadde per 31. desember 2019 plassert 5,2 milliarder kroner i Raytheon.
Trumps anerkjennelse av Vest-Sahara som en del av Marokko er direkte med på å undergrave FNs fredsprosess. Det påpeker blant annet FNs tidligere spesialutsendinger James Baker og Christopher Ross, og en rekke republikanere, inkludert Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton. Sistnevnte påpekte i en kronikk at for Trump "er alt en potensiell deal, sett i svært kort tidsperspektiv gjennom fokuseringsevnen til en bananflue". Og nå profitterer Norge altså på dealen Trump har inngått.
Første gang Oljefondet ekskluderte et selskap, i 2005, uttrykte det Høyrestyrte Finansdepartementet følgende da fondet kastet ut et amerikansk oljeselskap med interesser i okkuperte Vest-Sahara.
“[Etikkrådet] bygde sin vurdering på at Kerr-McGee, ved sitt datterselskap Kerr-McGee du Maroc Ltd., har en kontrakt med det statlige marokkanske oljeselskapet ONAREP om lete- og kartleggingsvirksomhet av olje- og gassforekomster på kontinentalsokkelen utenfor Vest-Sahara. Marokko har i en årrekke, til tross for sterk fordømmelse fra FN, okkupert Vest-Sahara. Kerr-McGee legger etter rådets vurdering til rette for Marokkos mulige utnyttelse av naturressursene i området. Rådet anser slik virksomhet som et 'særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer' blant annet fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess.”
Det er nettopp en slik støtte Raytheon gir Marokko nå.
“Nå som Norge skal inn i FNs Sikkerhetsråd på nytt, forventer Vestfold og Telemark fylkeskommune en like framoverlent, tydelig, folkerettsbasert posisjon som den gang Norge sist satt i Sikkerhetsrådet”, uttaler fylkeskommunen.
I flere år har Yr meldt at byene i Vest-Sahara ligger i Marokko. Nå har de justert kartene sine.
Snart har alle norske rederier som kontrollerer store bulkskip - og som ikke er medlem av Rederiforbundet - klargjort at de ikke vil delta i transporter fra Vest-Sahara.
Amerikanske røster - særlig i det republikanske partiet - går hardt ut mot at Trump har brutalt slettet Vest-Sahara fra amerikanske offisielle kart.