Her anløper den norske gassen de okkuperte områdene
  1. 1. desember anløp den norske gassen okkuperte Vest-Sahara i strid med Regjeringens næringslivsråd.
Publisert 03. desember 2020

Støttekomiteen for Vest-Sahara har mottatt en video som viser fartøyet Epic Manhattan inn El Aaiún havn i okkuperte Vest-Sahara. Skipet var fullastet med gass fra Kårstø. Videoen er sannsynligvis tatt 1. desember. 

Samme dag ba 53 norske organisasjoner om at transport av norsk gass fra Kårstø - som finner sted i strid med Regjeingens næringslivsråd - ikke må finne sted.

Det kjennes ikke hvor store inntekter Regjeringen har tjent på handelen, som finner sted i strid med næringslivrådene. Dette er andre fartøy som har anløpt territoiet. Eksporten som fant sted inn til territoriet fra Norge tidligere i år var feilrapportert eller ulovlig rapporter til SSB.  

Stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V) stilte i forrige uke et generelt spørsmål om hvorvidt Regjeringen stiller menneskerettslige forventninger til selskaper som eksporterer gass fra Norge. Utenriksministeren omgikk i sitt svar 3. desember å svare på spørsmålet. 

Støttekomiteen skrev Epic Gas 24. november om transportene til territoriet. Rederiet har i 2019 og 2020 stått bak 15 av 25 gasstransporter som har anløpt territoriet, ett av dem var fra Norge. Selskapet har til nå ikke besvart Støttekomiteens henvendelse. 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024