'Norsk' rederi hovedtransportør av gass til okkuperte Vest-Sahara

“Jeg er litt sjokkert over at det finnes selskaper som tydeligvis ikke tar konflikten eller norske politiske ønsker om å ikke bidra inn i konflikten på alvor”, sier stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V) til NRK i dag. 

Publisert 25. november 20

Den siste uken har Finansavisen dekket det mulige anløpet i morgen av et fartøy norsk gass til okkuperte Vest-Sahara. Skipet forlot Kårstø i Rogaland med gass om morgenen 18. november. Den oppførte ved avreise at den skulle til El Aaiún i Vest-Sahara. 

Noen timer senere meldte skipet at det istedet skulle til Agadir i Marokko. 21. november, mens det seilte gjennom Den engelske kanal, skjedde det på ny at fartøyet ombestemte seg: nå skulle det til Vest-Sahara. Og 22. november ble anløpshavn justert på ny til Marokko. Siste tilgjengelige opplysninger som er å finne online, er at skipet har planlagt anløp til Agadir i Marokko i morgen 26. november kl. 0900. 

Fartøyet på vei gjennom Den engelske kanal, 21. november, på vei fra Norge til okkuperte Vest-Sahara

Transporten illustrerer en svært bekymringsfull trend: En gjennomgang Støttekomiteen og vår internasjonale partner Western Sahara Resource Watch har foretatt viser at Epic Gas er suverent den viktigste transportøren av gass inn til okkuperte Vest-Sahara. 15 av 25 transporter i 2019 og 2020 var ombord på Epic-fartøy. Det norsk-kontrollerte rederiet BW Group er majoritetseier i det Singapore-baserte rederiet Epic Gas, som står bak transportene. 

– Jeg er litt sjokkert over at det finnes selskaper som tydeligvis ikke tar konflikten eller norske politiske ønsker om å ikke bidra inn i konflikten på alvor, sier stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V) i en større sak i NRK i dag. Hun kaller engasjementet "dårlig politisk gangsyn".

– Det er ikke nok at UD fraråder norsk næringsliv å handle med Vest-Sahara og de okkuperte områdene. Hvis det nå har brutt ut krig i landet nå er det virkelig på tide at regjeringen gjør mer i denne saken, sier stortingsrepresentantant Solfrid Lerbrekk til NRK.

– Den norske statskassa sitter her og tjener penger på andre folks ulykke og en okkupasjon i Afrika, sier Erik Hagen til NRK.

24. november sendte Støttekomiteen for Vest-Sahara et brev til ledelsen i BW Group, ved styreleder Andreas Sohmen Pao, og spurte hva rederiet har gjort for å sikre at dette ikke skjer igjen. BW Group er tungt tilstede i Norge, har har flere selskaper registrert på Oslo Børs. UD fraråder slikt næringsliv, og frarådningen gjenspeiles i råd fra Rederiforbundet. 

– Vi er overrasket over at en stor og seriøs aktør som BW Group gjennom et av sine selskaper viser seg å være hovedleverandør av gass til de okkuperte områdene i Vest-Sahara, sier daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen, til Finansavisen i går

Utviklingen av Epic Manhattans reise til Marokko eller Vest-Sahara denne uken ble dekket av FInansavisen 19. november og 23. november. Epic Gas svarte i går til samme avis at de mener transportene er lovlige. 

– Vi kan ikke forstå at den trafikken Epic Gas driver er akseptabel for BW Group, sier Hagen.

I 2019 ble ti av 15 gasstransporter inn til Vest-Sahara foretatt på fartøyene til Epic Gas. Det gjelder fartøyee Epic St.Ivan, Epic Bermuda, Epic Borneo, Epic Boracay og Epic St.Thomas, som kom fra havner i Tenerife, Agadir, Carteya, Lavera with such cargo. 2019-fartøyene framkommer i vår oversikt her.

Så langt i 2020 har fem av ti LPG-fartøy til Vest-Sahara vært i Epic-flåten. Epic Borinquen (ankomst Vest-Sahara 24. januar), Epic Bermuda (ankomst 12. februar), Epic Bird (ankomst 27 februar), Epic Barbados (ankomst 14. september), Epic Madeira (ankomst 23. oktober 2020).
 

Nyheter

MDG vil ha slutt på okkupasjonen av Vest-Sahara

Landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne vedtok i helgen at de vil jobbe for å få slutt på okkupasjonen av Vest-Sahara. 

31. mars 21

Norgesvenn offer for steinkastende marokkansk politi

I helgen kastet marokkansk politi steiner mot det ene øyet som menneskerettighetsaktivist Sultana fortsatt har igjen fra tidligere politivold. Se sterke videoer og fotografier av Marokkos terrorisering av familien.

16. februar 21

Storebrand dumpet Siemens-aksjer på grunn av Vest-Sahara

Norges største private kapitalforvalter har kastet ut Siemens og Enel fra sine porteføljer for å bidra til brudd på folkeretten i okkuperte Vest-Sahara.

20. januar 21

Fylkeskommune ber om støtte til saharawiene

“Nå som Norge skal inn i FNs Sikkerhetsråd på nytt, forventer Vestfold og Telemark fylkeskommune en like framoverlent, tydelig, folkerettsbasert posisjon som den gang Norge sist satt i Sikkerhetsrådet”, uttaler fylkeskommunen.

07. januar 21