Følg siste nytt om korona i Vest-Sahara

Vi samler siste nytt om koronakrisen i okkuperte Vest-Sahara og flyktningleirene. SISTE: Korona har ankommet flyktningleirene i Algerie. 

Publisert 07. juli 2020

Denne artikkelen oppdateres fortløpende.  

 

Status, 24. juli:

Etter en eksplosiv økning i koronatilfeller i de okkuperte områdene i månedsskiftet juni/juli (fra 3 til over 600 tilfeller på bare to uker), skal antall smittede ha gått ned i løpet av juli måned. 23. juli rapporterte saharawiske myndigheter de første fire bekreftede tilfeller av korona i de saharawiske flyktningleirene i Algerie. Smitten skyldes sannsynligvis kontakt med Tindouf by, som ligger åtte kilometer unna leirene. Flyktningleirene var i lockdown fra 18. mars til 29. mai. 

Hvorfor krisen allerede er alvorlig i Vest-Sahara?  Derfor. 

24. juli
Nettsidene til FN-operasjonen for folkeavstemning i Vest-Sahara, MINURSO, har for første gang på flere måneder ingen statusoppdatering om koronavirusets utbredning i Vest-Sahara. Territoriet er det eneste stedet i verden som FN definerer som en koloni, men som samtidig ingen FN-stater rapporterer til FN. Slik så FN-operasjonens nettsider ut i dag. Støttekomiteen kjenner ikke bakgrunnen til at informasjonen nå er fjernet. 

23. juli
Koronaviruset har ankommet flyktningleirene. Saharawiske helsemyndigheter rapporterer om fire bekreftede tilfeller.

19. juli
Mens det i starten av pandemien var et langt høyere smittetall i Spania enn generelt på det afrikanske kontinentet, er situasjonen nå motsatt. Av 61 immigranter som nylig ankom Fuerteventura på Kanariøyene på en gummibåt, var 46 koronasmittet. Det skriver den spanske nyhetstjenesten EFE. Fartøyet kom fra El Aaiun i de okkuperte områdene, som erfarte en eksplosiv smitteøkning i månedsskiftet juni/juli. 

14. juli
Det er rapportert ett nytt tilfelle i de okkuperte områdene, mens mange har blitt friske. Av totalt 794 smittede, har 467 blitt friske, mens to er døde, skriver FN-operasjonen MINURSO.  

8. juli
Det var i helgen over 600 aktive korona-tilfeller i de marokkansk-kontrollerte delene av Vest-Sahara, rapporterer MINURSO

 1. 7. juli
 2. Antall coronatilfeller i de okkuperte områdene nådde sin topp i helgen, med over 600 tilfeller, og har nå falt noe. MINURSO rapporterer i dag om bare 12 nye caser 6. juli, at 168 pasienter skal ha blitt friske i løpet av siste 24 timer, og at antall smittede i dag er 448.

 3. 3. juli
  60 nye corona-caser avdekket. Det bringer tallet til 528, ifølge MINURSO

  2. juli
 4. Det skal nå være 25 aktive corona-tilfeller i Tindouf fylke, den delen av Algerie der de saharawiske flyktningleirene ligger. Det skriver algeriske medier.
 5.  
 6. 1. juli
  Det er avdekket 82 nye corona-tilfeller i de okkuperte områdene. Det totale tallet er dermed økt til 468 tilfeller, ifølge MINURSO.

  30. juni
  Det er nå 65 nye tilfeller i de okkuperte områdene, og det totale antallet har nå økt til 382, ifølge MINURSO

  29. juni
  Det fortsetter å stige voldsomt. Det er nå 318 korona-positive i de okkuperte områdene, de fleste er tilknyttet El Aaiun havn, skriver MINURSO

  27. juni
  Polisario-leder Ghali ber FN om å legge press på Marokko for løslatelse av saharawiske politiske fanger i marokkanske fengsler, i lys av virusets voldsomme vekst den siste tiden. Det skriver Polisarios nyhetstjeneste SPS

  26. juni
  Det er rapportert ytterligere 45 tilfeller, ifølge MINURSO. Tallet er nå oppe på 208. 

  Polisarios generalsekretær Brahim Ghali har skrevet til FNs generalsekretær Antonio Guterres der han uttrykker bekymring over den eksplosive veksten av korona i de okkuperte delene av det ikke-selvstyrte territoriet. 

  25. juni
  Antall positive koronatilfeller har økt med 8250 prosent på en uke. 19. juni raporterte FN-operasjonen MINURSO om to tilfeller i de okkuperte områdene. 25. juni var antallet økt til 167. 

  19. juni
  Det saharawiske helsedepartementet har publisert en serie bilder av informasjonsarbeidet i leirene. 
   

13. juni
Det saharawiske online-nettverket Nushatta publiserer video av helsestandarden til sykehuset i El Aaiun i de okkuperte områdene. 

9. juni
FNs høykommissær for flyktninger inviterer de saharawiske flyktningene til å delta i fotokonkurranse om hvordan det er å leve under koronakrisa. 

8. juni
Arbeidsgruppen for koronarespons i flyktningleirene uttaler at det fortsatt ikke er avdekket positive tilfeller i flyktningleirene.  

6. juni
Marokkanske statsborgere med bosted i Marokko kan fremdeles ikke returnere hjem til Marokko fra Europa. Marokko er det eneste landet som under koronakrisen har nektet egne borgere å returnere til hjemlandet. En ny video viser en gruppe marokkanere som svømmer fra den spanske enklaven Ceuta over til Marokko.

5. juni
Det er nå åpnet for trafikk mellom flyktningleirene og Tindouf. Trafikken har vært stengt siden 21. mars. 

“There were no new cases anywhere in Western Sahara yesterday. Four cases remain under medical care and isolation, the individual confirmed during the weekend in Laayoune and the three recently confirmed cases in Dakhla, while the six cases previously reported in Dakhla and Boujdour have now recovered. There have been no new cases in the Tindouf Governorate since 10 May and still no cases to date in the Saharawi refugee camps or in the Territory East of the Berm", skriver FN-operasjonen MINURSO.

2. juni
Saharawiske myndigheter har nå løsnet på de trenge tiltakene i flyktningleirene. 

1. juni
22 busser fulle av marokkanske bosettere ankom Dakhla etter å ha vært ved hjemstedene sine i Marokko siden andre halvdel av mars. Saharawier er frustrert over faren for at smitte bringes fra Marokko inn i de okkuperte områdene. 

 

30. mai
Følg videokonferanse online om koronakrisen med saharawiske og internasjonale organisasjoner. 

29. mai
EU skal ha bistått Marokko med ytterligere 157 millioner Euro i støtte til statsbudsjettet, i lys av koronakrisen. Det skriver den spanske nyhetstjenesten EFE. Donasjonen skal ha blitt annonsert i en felles pressemelding. Støttekomiteen har ennå ikke klart å finne en slik melding på EUs nettsider. Ifølge EFE skal den marokkanske ambassaden i Brussel ha kommunisert at ytterligere 300 millioner euro er på vei før utgangen av året. 

Korona-arbeidsgruppen i flyktningleirene har kommet med en ny uttalelse. Det er påbud for saharawier å bære ansiktsmaske på vei inn til Tindouf by. Særskilte regler gjelder saharawiske studenter/elever som returnerer til flyktningleirene fra læresteder rundt i Algerie. 

28. mai
I lys av behovet for støtte globalt, skriver EU-kommisjonen at de “på det nåværende tidspunkt ikke er i stand til å besvare appellen om økt støtte” til flyktningleirene i Algerie. Det skriver de i et brev til EU-parlamentariker Janez Lenarcic.

26. mai
MINURSO skriver i sine oppdateringer at Tindouf fylke i Algerie har fått sitt første dødsfall, og at de 13 tidligere innlagte pasientene nå er friskmeldt og utskrevet. 

Det algeriske helsepersonellet ved militærsykehuset jobber på skift. Staben har nå blitt skiftet ut, og den nye gruppen er til briefing hos det saharawiske helsedepartementet

24. mai
MINURSO-operasjonen bekrefter på sine nettsider at det er tre nye tilfeller av koronasmitte i Dahkla i Vest-Sahara, etter at tidligere positive tilfeller har blitt kurert. Saharawier har i legre tid ytret frustrasjon over at Marokko sender bosettere inn i territoriet. 

22. mai
Saharawier i Dakhla i Vest-Sahara protesterer mot at marokkanske sjøfolk kommer til byen. Saharawiske aktivister har siste døgnet delt fotografier som viser grupper av saharawier som samler seg i et trafikkert del av Dakhla, i protest mot ankomsten av nye marokkanere inn i de okkuperte områdene. De samme bildene er også gjengitt av det marokkanske nettstedet Goud

20. mai
UNHCR har donert fem tankbiler for vanndistribusjon i flyktningleirene. Det skriver UNHCR på Twitter


18.mai
Skolene i flyktningleirene gjenåpnes aller tidligst i september, ifølge den saharawiske utdanningsministeren. Det skriver nettstedet El Confidencial

Marokko forlenger lockdown foreløpig fram til 10. juni, skriver Reuters

15. mai
Mens øvrige internasjonale grenser i Afrika er stengt, er saharawiene ikke i stand til å stoppe trafikken av marokkanske bosettere inn til de okkuperte delen av det ikke-selvstyrte territoriet. Det svirrer nå rykter om at minibusser med marokkanske bosettere reiser fra Marokko inn til Vest-Sahara. 

14. mai
FN-operasjonen MINURSO melder nå at alle de seks som hadde testet positivt i Dakhla og Boujdour i de okkuperte områdene er nå friskeldt, og at de ikke er meldt døde i Vest-Sahara.  

13. mai
Helseministeren i flyktingleirene intervjues i forbindelse med et besøk feltsykehuset som er bygget opp for flyktningene. 

12. mai
Marokkanske myndigheters nettsted www.covidmaroc.ma har nå byttet ut rapportering i absolutte tall med prosentvis fordeling per region i Marokko. Det betyr at det nå er stort sett umulig å følge utviklingen av koronaspredning i de okkuperte områdene av Vest-Sahara. MINURSO fortsetter å referere på sine nettsider til "no new cases since 8 April" i Vest-Sahara. 

 

8. mai
Det er redegjort for fire nye tilfeller av viruset i Tindouf fylke. Det totale antallet i Tindouf er dermed oppe i 13 tilfeller. Det er fortsatt ikke bekreftet caser av korona i leirene. 

Det algeriske militæret har bygget opp sykehustelt i nærheten av flyktningleirene. Se bilder fra RASD TV. Flere bilder her

 

4. mai
 

 

Helsedirektøren i Tindouf informerer om at ti personer er testet på et sykehus i Tindouf, og at ni av dem har testet positivt. Alle ni er innlagt, men ingen i respirator. Han informerer videre om at de har flere mistenkte caser, og at mer informasjon kommer senere.  

 

 

 

 

 Det saharawiske justisdepartementet har besluttet å stenge alle moskeer for fredagsbønn. Forbudet gjelder i alle fem flyktningleirene. Det skriver Polisarios nyhetstjeneste SPS

Noen hundre tonn med nødhjelp distribueres nå i leirene, som del av den månedlige utdelingen til familiene, melder den Saharawiske Røde Halvmåne på Facebook.

 

Bibliotekstjenesten Bubisher - som har tilbud for barn i alle flyktningleirene  - holder stengt. Da er det hjemmeundervisning istedenfor. Her er bilder postet av Bubisher-avdelingen i Dakhla. Barnebiblotekene har vært støttet av Sykkylven Videregående Skole de siste årene. 

3. mai
 

“Noen produkter er vanskelige å finne i butikkene, som egg eller yoghurt. Det lille som ankommer blir fort solgt". 
Butikk-kunde Jawala Mohamed, i Dakhla-leiren, 3. mai 2020.

 

Foto: El Confidencial, 3. mai 2020

Myndighetene i Tindouf by stenger ned stadig flere virksomheter i kjølvannet av de første oppdagete tilfellene i byen. 

Situasjonen i leirene er ‘en tikkende bombe’, sier den spanske humanitære organisasjonen Medicos del Mundo

 

“Vi har gjort alle mulige tiltak. Vi har laget lokale og regionale grupper, med profesjonelle spredt rundt som skal avdekke tilfeller og sikre at tiltakene følges. Vi drar fra telt til telt, fra familie til familie, og forklarer tiltakene".

Doktor Abderahaman Mohamed Lehbib, lederen av korona-arbeidsgruppen i flyktningleirene, 3. mai 2020.   

2. mai
“Bli i hjemmene deres, bli i hjemmene deres!”. Helsemyndighetene informerer leirene om portforbud - via megafon Viruset er kommet i umiddelbar nærhet til leirene. 


1. mai
Algeriske myndigheter melder om at Tindouf fylke har fått sine første seks tilfeller a koronavirus. Dette er bekymringsfullt. Det er i dette fylket av flyktningleirene befinner seg, og det er normalt trafikk mellom Tindouf by og leirene. Se også denne pressekonferansen 1. mai (video, 2 Mb) der algeriske myndigheter bekrefter tilfellet. 

28. april
Polisarios representant i Spania appellerer i en melding om økt humanitær innsats ovenfor de saharaiske flyktningene. 

Saharawiske røde halvmåne publisererer et brev der det redegjøres for behovet om økt humanitær støtte

25. april
Det lettes noe på restriksjonene i Algerie, ifølge algeriske medier. Blant annet gis det åpning for taxier, frisører, noen butikktyper m.m.

24. april
26 saharawiske foreninger ber om umiddelbar løslatelse av saharawiske politiske fanger i marokkanske fengsler. Uttalelen kommer med en rapport skrevet av Støttekomiteen for Vest-Sahara, som inkluderer mer enn 230 sider FN-uttalelser om situajsonen til saharawiske politiske fanger. 

Den spanske filmsjernen Javier Bardem er blant de mange som ber om løslatelse av de saharawiske fangene

Underlig utvikling: nå tar menneskesmuglere betlt over 5000 euro for å smugle folk i småbåter fra Spania til Marokko, ifølge spanske medier. Smuglingen har alltid pågått i motsatt retning, til Europa. 

23. april
“Den norske ambassaden i Rabat tar jevnlig opp situasjonen for saharawiske menneskerettighetsforkjempere i marokkanske fengsler med marokkanske myndigheter og menneskerettighetskommisjonen (CNDH). Fra norsk side har vi også uttrykt bekymring for situasjonen i fengslene i forbindelse med koronaviruspandemien", forklarte Utenriksminister Eriksen Søreide i et svar på et spørsmål fra Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap). 

UNHCR, UNICEF og WFP, sammen med fem andre partnere, trygler verdenssamfunnet om 15 millioner USD i humanitær nødhjelp for å avhjelpe den humanitære krisen i de saharawiske flyktningleirene i Algerie og effektene som korona-krisen har hatt, skriver Verdens Matvareprogram på sine nettsider. Den 15 sider lange behovsvurderingen kan kan lastes ned her

"The children are going crazy and are all the time asking what will happen to him. They want their father to come back home. The United Nations must pressure Morocco to release my husband and other peaceful Sahrawi political prisoners without any conditions," uttaler kona til en av de fengslede politiske fangene i den såkalte Gdeim Izik-gruppen, til Middle East Eye.

Den algeriske avisen Liberté har på sine nettsider noe som virker å være et kontinuerlig oppdatert kart  over koronatilfeller i landet. Det er fortsatt ikke rapportert tilfeller i regionen Tindouf, som flyktniningleirene ligger i. 


22. april
Flyktningleirene har fått testutstyr! Helsedepartementet i flyktingleirene forteller i en melding i dag at de har mottatt en etterlengtet sending av medisinsk utstyr fra Den afrikanske union, hvor Vest-Sahara-republikken er medlem. Pakken inneholder test-kits for tidlig påvisning av koronaviruset og beskyttelsesutstyr for helsearbeidere. Utstyret ankom 21. april til leirene, der det ble tatt imot av ministeren for folkehelse og ledelsen av korona-arbeidsgruppen. Utstyret er distribuert til alle Afrikanske Unionens medlemsstater. EU og Spania har gitt hjelpepakker til Nord-Afrika, men utelatt støtte til folket fra det ikke-selvstyrte territoriet, som FNs medlemsstater har et særskilt ansvar å forsvare rettighetene til. 

“Today, 22 April 2020, marks 14 days since the last coronavirus case was reported in Western Sahara, which confirms that there has been no local transmission from the six cases previously reported.  This is excellent news.  Only one of the six remains under medical care, in Dakhla”, skriver FN-operasjonen MINURSO på sine nettsider

En konvoi med nødhjelp har ankommet flyktningleirene fra Algerie. 

Saharawiske myndigheter sender nødhjelp til den saharawiske befolkningen som bor i de ikke-okkuperte områdene. Korona-viruset har blokkert for mye regulær trafikk, og dermed matvaretilgang. 

21. april
68 marokkanske fanger i fengselet i Ouarzazate i Marokko har testet positivt på korona-viruset, ifølge New York Times.  

20. april
Marokko (og dermed de okkuperte områdene) forlenger lockdown foreløpig til 20. mai

18. april
Polisario-ledelsen er bekymret for at den saharawiske befolkningen i de okkuperte delene av Vest-Sahara i lys av korona-epidemien. Det skriver Polisarios egen nyhetstjeneste SPS

 

Fjernundervisning via TV “er en utfordring”, sier den saharawiske utdanningsministeren. Undervisningen er tilrettelagt også via satellitt til de ikke-okkuperte områdene. Foto. EConfidencial. 

 

17. april
Polisarios kontor i Spania har kommet med en melding til alle saharawier som sitter koronafast i Spania og vurderte å reise 'hjem' til flyktningleirene i Algerie. Uttalelsen råder folk til å forbli hvor de er.  

16. april
I en TV-sendt tale til folket i dag, hyller Polisarios generalsekretær innsatsen som har blitt gjort for å forhindre virusets ankomst til leirene. Han forklarte at det fortsatt ikke er meldt om smittede verken i flyktningleirene eller i den delen av Vest-Sahara som ikke er under okkupasjon. Les hele talen her. 

15. april
Det går politikk i koronaen. Den velinformerte Paris-baserte nyhetstjenesten Africa Intelligence skriver i dag at Marokko har brutt ut av det panafrikanske AU-initiativet for å møte korona-krisen på kontinentet. Istedenfor har Marokko nå etablert en regional undergruppe av allierte vestafrikanske stater hvor de istedet legger sin politiske og økonomiske kapital. Det marokkanske bruddet kommer i kjølvannet av møtet i FNs Sikkerhetsråd, der Marokko og Sør-Afrika gikk i tottene på hverandre på Vest-Sahara-spørsmålet. Sør-Afrika er en av de viktigste allierte til Vest-Saharas folk og har en ledende rolle i AUs møte med koronakrisa. 

Det saharawiske helsedepartementet sender personell rundt til bosetningene i den delen av Vest-Sahara som ikke er under okkupasjon, i lys av koronakrisen. PS, bildet er et illustrasjonsfoto fra arkivet.

Utdanningsdepartementet i leirene har annonsert på den nasjonale TV-kanalen RASD TV at det nå vil startes opp hjemmeundervisning via TV-stasjonen.  

Støttekomiteen har fått inn fotos av frivillige i flyktningleirene som lager ansiktsmasker hos en lokal skredderforretning i Boujdour-leiren. Arbeidet oversees av en saharawisk lege. Maskene er laget i tre lag. Se bilder nedenfor, og last ned flere her, her, her, her, her, her.

 

 

14. april
Også den store marokkanske diasporaen i Spania berøres naturlig nok av den spanske lockdown, skriver den marokkanske avisen LesEco

En saharawisk musikkgruppe publiserer en låt om koronaviruset. Sjekk også denne saharawiske rapperens snutt (på spansk) for noen dager siden. 

13. april
Fram til nå skal to saharawier ha dødd i Spania, i tilegg til de to i Frankrike. Det totale antallet omkomne saharawier er dermed fire. 

Marokkanske myndigheters nettside Covidmaroc.ma har nå fjernet informasjonen om hvordan positivt smittede er fordelt på regionnivå i "Marokko". Det betyr at det ikke nå er mulig å fastslå fra denne nettsiden daglige oppdateringer om spredning i Vest-Sahara. Google-søketreffet nedenfor er fra 14. april, men innholdet på siden er tomt. MINURSO-operasjonen redegjør for at det er ingen nye caser i Vest-Sahara, og at det ikke er rapportert caser i leirene eller i Tindouf by. 

 12. april 
Det er utfordrende å få saharawiske flyktningbarn til å ikke fly rundt og spille fotball. Det saharawiske helsedepartementet fortsetter med strålende informasjonskampanjer. Følg dem på departementets Facebook-side. Ny grafikk publisert i dag:


11. april 
Mer enn hundre saharawier som har sittet koronafast på grensen mellom Mauritania og Vest-Sahara skal nå bli hentet ‘hjem’ til flyktingleirene. Gruppen har slitt med å komme seg i retning leirene i fravær av transportmuligheter. De hjemkomne skal plasseres i karantene ved ankomst til leirene. 

10. april
Kongene av Marokko og Spania har hatt telefonisk kontakt i dag om koronakrisen, ifølge en tweet fra det spanske kongehuset.  

"Vi håper ikke vi får noen tilfeller, for sannheten er at vi ikke har noen ting her", sier den saharawiske legen Abdala Banani Saaid til Euronews. Se bilder fra sykehuset hans. Han sier det er 600 par engangshansker og 2000 munnbind - for en befolkning på180-200.000 flyktninger.

9. april
For tredje gang har en saharawi dødd av koronaviruset. Det nye tilfellet skal ha funnet sted i Paris. Fra tidligere har to saharawier dødd i Paris og Madrid.  

FNs fredsbevarende operasjon i Vest-Sahara, MINURSO, kan se ut til å ha startet med oppdateringer om korona i Vest-Sahara. 8. april la de ut følgende sak på sine nettsider: "Two new cases were reported in Dakhla yesterday 08 April, bringing the total number of officially confirmed cases in Western Sahara to six. These are the only cases in MINURSO’s area of operations. There are still no confirmed cases in the rest of Western Sahara, Tindouf city or the Saharawi refugee camps." Oppklaringen er konstruktiv, da det nå er lettere å skille snørr fra bart: Marokkos statlige nettside har en administrativ inndeling som ikke er i tråd med den internasjonale grensen mellom Vest-Sahara og Marokko. MINURSOs oppklaring om 'area of operations' gjelder kun internasjonalt anerkjente Vest-Sahara samt flyktningleirene.  

Dårlige nyheter for de 4000 saharawiske flyktningbarna som hadde gledet seg til å tilbringe den varme sommeren i kjølige Spania: Programmet er nå bekreftet kansellert for 2020. Programmet har pågått i flere tiår og er av stor humanitær og politisk verdi for saharawiene.  

Polisarios generalsekretær Brahim Ghali har sendt et brev til FNs generalsekretær om behovet for at saharawiske politiske fanger i marokkanske fengsler blir løslatt. Det skriver den algeriske avisen El Watan.  

Marokko hadde håpet på en opptining av det kjølige forholdet til Gulfstatene. Den gamle alliansen fikk seg en knekk i fjor. Med et besøk til regionen i februar, håpet Marokko å få utløst ytterligere støtte til sitt statsbudsjett fra den gamle allierte. Men korona-krisen har forhindret dette, skriver en marokkansk avis.  

8.april
Helsedepartementet i flyktningleirene skriver på sine Facebook-sider at det mistenkte koronacaset har testet negativt. Det er fortsatt ikke rapportert om positive prøver fra flyktingleirene.  

Lokale myndigheter har laget en video (9MB) rettet mot barn om hvordan man vasker seg grundig på hendene. 

7. april
Nyhetstjenesten AFP har faktasjekket en påstand om at Marokko er det tryggeste landet i møtet med koronatrusselen. Påstanden kommer fram i en bildemanipulert screenshot fra en TV-kanal - som er i sirkulasjon blant marokkanske nettbrukere.  

Tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach uttrykker i en video på Twitter sin solidaritet med det spanske og italienske folk, i lys av koronakrisen som landene erfarer. 

6. april
Det lokale helsedepartementet i flyktningleirene mistenker at man kan ha fått det første tilfellet av korona. Pasienten var i leiren Boujdour. Det skriver helsedepartementet i en melding.  

3. april
Det ryktes om to bekreftede koronatilfeller i byen Boujdour i okkuperte Vest-Sahara, ifølge ledende menneskerettighetsaktivister i de okkuperte områdene. Tilfellene gjenspeiles i en dobling av antall caser i marokkanske myndigheters nettside CovidMaroc for 'fylket' Laâyoune-Sakia El Hamra, fra 2 til 4 tilfeller.  

2. april
En 56 år gammel saharawisk tobarnsfar bosatt i Paris skal ha dødd av korona.  

Polisario-delegasjonen i Spania uttaler at en beslutning om det såkalte 'Vacaciones en Paz'-programmet for 2020 fortsatt ikke er tatt. Gjennom programmet reiser tusener av barn fra flyktningleirene til Spania i løpet av sommerperioden. I forveien skal det ha blitt kommunisert til den spanske nyhetstjenesten EFE at prosjektet for 2020 er avlyst. Programmet har pågått i flere tiår.  

1. april
Tindouf er ett av ni algeriske fylker som ikke har fått tilfeller av viruset, ifølge algeriske myndigheter.  

Okkuperte Vest-Sahara kan ha fått sine første to corona-tilfeller. Ifølge det statlige marokkanske korona-nettstedet CovidMaroc, har to tilfeller blitt rapportert i den administrative regionen Laâyoune-Sakia El Hamra, som i all hovedsak ligger i de okkuperte områdene, men som også strekker seg inn helt sør i Marokko.  

31. mars
Den saharawiske SoMe-gruppen 'Saharawi Voice' og annet saharawisk sivilsamfunn publiserer disse dager erklæringer om solidaritet med det spanske folk. "Vi ytrer oss basert på vår erfaring. Vi har levd i en slags karantine i 45 år, og vi gjør det fortsatt", uttalte en av initiativtakerne.  

29. mars
Korona-arbeidsgruppen i flyktningleirene har kommet med en ny uttalelse som annonserer at det fortsatt ikke er avdekket korona-tilfeller. Arbeidsgruppen anmoder befolkningen å fortsette å unngå å bevege seg rundt, ungå familiebesøk og praktisere streng hygiene.  

Det marokkanske nettstedet Goud publiserer en video av en pasient som forteller om de vanskelige forholdene på innsiden av sykehuset i Marrakech. 

FNs Høykommissær for flyktninger har overlevert fire ambulanser til de lokale helsemyndighetene i flyktningleirene. Se fotos på Facebook-sidene til Saharawisk Røde Halvmåne.  

Polisarios generalsekretær Ghali besøkte sentralsykehuset i flyktningleirene, skriver et saharawisk nettsted. Artikkelens illustrasjonsfoto viser Ghali og kolleger stående sosialt udistansert.  

28. mars
Saharawisk seks år gammel gutt har laget en tegning om livet under lockdown.  

Spanias uteriksminister sier i en pressekonferanse at spanske myndigheter sammen med EU-kommisjonen jobber med støtte til nordafrikanske land og Palestina, og trekker fram Marokko, Tunisia, Algerie, Libya, Jordan, Egypt og Palestina. Hun nevner ingenting om folket fra Vest-Sahara, der Spania juridisk sett fortsatt har kolonimaktansvar. 

27. mars
Saharawiske flyktninger sender støttemeldinger til den berørte spanske befolkningen.  

EU med hjelpepakke på 450 millioner euro til Marokko, skriver Reuters. Samtidig yter Spania en korona-hjelpepakke til samme land, skriver spanske medier.  

26. mars
Det statlige marokkanske pressebyrået MAP skriver at ingen er testet positive i Vest-Sahara - eller det som Marokko omtaler som sine 'sørlige provinser'.

Et brev er sendt fra sivilsamfunn til FNs Høykommissær for Flyktninger og til FNs Høykommissær for Mennskerettigheter om at FN må gripe inn for å bistå folket fra det ikke-selvstyrte teritoriet Vest-Sahara.

25. mars
Den første saharawien har dødd som følge av korona-viruset. Det bekrefter flere kilder til Støttekomiteen. Vedkommende skal ha vært i 20-årene, bosatt i Spania, og med en underliggende sykdom.  

Se sjokkerende video av marokkansk politi i Marokko (ikke i Vest-Sahara) som tvinger marokkanere hjem i husene sine.  

24. mars
Regjeringsrepresentanter i Vest-Sahara besøker karantenesentrene i flyktningleirene.  

Det aller travleste stedet i flyktningleirene, handlegaten i leiren Smara, ligger død. Se nedenfor, eller last ned bilder her, her, her.  


23. mars
President Ghali annonserer ytterligere tiltak for å forhindre spredning av korona til leirene.  

22. mars
Nå har man begynt å desinfisere i offentlig rom i flyktningleirene. Arbeidet har blant annet blitt observert i småbutikker. Last også ned fotos her, her, her, her, her, her. Se også her på RASD TVs Facebook.  

Et saharawisk ungdomsforbund i Spania har startet en innsamlingsaksjon for arbeidet som gjøres for å forhindre korona-utbrudd i flyktningleirene. Støttekomiteen har ingen forbindelse til innsamlingen.  

21. mars
Korona-arbeidsgruppen i flyktingleirene har publisert en melding om hvordan mistenkt smittede og framtidige pasienter vil settes i karantene eller isoleres.  

"Vi har hittil ikke registrert et tilfelle av smitte i leirene", uttaler Polisario-leder Brahim Ghali i et politisk møte.  

Fra i dag tidlig er alle satt i karantene i sine hjem i flyktningleirene. Kun akuttkjøretøy kan fra nå kjøre mellom leirene og Tindouf. Taxitjenester mellom flyktningleirene er forbudt. Det samme er folkeforsamlinger. Skoler har fra nå stengt.  

Det sirkulerer bilder på sosiale medier av marokkanske bosettere som samler seg opp i hopetall ved bussterminalen i Dakhla i de okkuperte områdene, for å returnere hjem til Marokko. Se nedenfor (og last ned her og her.)


20. mars  
"De saharawiske politiske fangene som er utsatt for risiko for den forferdelige korona-pandemien på grunn av de dårlige fengselsforholdene må umiddelbart løslates", skriver den saharawiske menneskerettighetsaktivisten Aminatu Haidar på sin Twitter-konto. [Last ned].

Både regjeringen og opposisjonen i Algerie ber om at den ukentlige demonstrasjonen mot den sittende algeriske regjeringen skal avlyses, av hensyn til koronasmitten. Det skriver BBC.  

19. mars
Et lokalt legemiddelteam i flyktningleirene begynner produksjon av håndsprit.  

Det saharawiske militæret skal trappe opp grensekontroller inn til de frigjorte områdene. Militæret får også i oppgave å våke over 'karantenesentre' i de frigjorte områdene av territoriet. Det skriver Polisarios nyhetstjeneste SPS.

Saharawiske myndigheter redegjør ytterligere for forbudet mot å reise til den nærliggende byen Tindouf, og hvilke typer reiser som unntas regelen. Det skal også etablere noe de omtaler som 'karantenesentre'. Det skriver SPS.  

Høyttaleranleggene som er etablert rundt i alle flyktningleirene skal annonsere at alle flyktninger som har vært i utlandet nylig må tilbringe 15 dager i karantene. Det skriver nettstedet MAPNR.  

Marokko stenger grenseovergangen i Guerguerat helt sør-vest i okkuperte Vest-Sahara.Det stenges ikke for varetransport. På denne måten kan Marokko fortsette plyndringen av territoriets naturressurser. Grenseovergangen har de siste årene vært et politisk sensitivt sted etter at Marokko startet å bevege seg inn i deler av Vest-Sahara som hittil ikke har vært under okkupasjon.  

Den mistenkt korona-smittede i flyktningleirene har testet negativt. Det melder El Confidencial.  

Helseministeren i flyktningleirene intervjues om corona-arbeidsgruppens sammensetning og arbeid.  

17. mars
Grensen mellom flyktningleirene og den algeriske byen Tindouf er nå blitt stengt. Det skriver El Confidencial. Grensen skal foreløpig holdes stengt i 14 dager. Saharawiske myndigheter skal også ha forbudt flyktningene å reise til Tindouf.  

Helsedepartementet i flyktningleirene har opprettet en Facebook-konto.  

Myndighetene i Tindouf kommune sender ut en melding om lokale tiltak. Kommunen forklarer blant annet forbud mot offentlige forsamlinger, sosiale sammenkomster, demonstrasjoner, kultureventer, barnehager, det ukentlige markedet og moskeene.

Saharawiske myndigheter kan i en pressekonferanse verken bekrefte eller avkrefte om den mulig smittede saharawien faktisk er smittet.  

16. mars
Helsedepartementet i flyktningleirene har utstedt et råd til flyktningene og saharawiene i diasporaen. Teksten uttrykker at de har et mistenkt - men ubekreftet - korona-tilfelle allerede, at saharawier bes om ikke å reise til flyktningleirene, at alle saharawier som ankommer leirene settes i en to ukers karantene og at man skal unngå forsamlinger på mer enn 20 personer.

Den saharawiske menneskerettighetsaktivisten Mohamed Dihani, som er fra de okkuperte områdene, har fått påvist coronaviruset under et opphold i Tunisia. Det bekrefter han i en melding til Støttekomiteen.

Nettstedet El Confidencial rapporterer at man har det første mistenkte korona-caset i flyktningleirene. 

Air Algerie melder at all skips- og flytrafikk mellom Algerie og Frankrike stanses fra 17. mars.  

15. mars 
Polisario i Spania annonserer at utenlandske besøk ikke lenger kan gjennomføres til flyktningleirene.  

13. mars
Air Algerie melder at all trafikk til Spania stanses fra i morgen.  

 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024