Etter å ha holdt fortet i over fire måneder, har de isolerte saharawiske flyktningleirene i Algerie til slutt fått sine første bekreftede tilfeller av covid-19.
Saharawiske myndigheter annonserte 23. juli at det har blitt bekreftet fire tilfeller av covid-19 i flyktningleirene i Algerie. Leirene er tilhold for rundt 200.000 flyktninger, som har bodd i eksil siden Marokko ulovlig okkuperte deres hjemsteder i 1975.
Det saharawiske helsedepartementet offentliggjorde at et av de fire casene er kritisk, mens de tre andre har ingen eller få symptomer. Casene skal både være i den sentralt beligggende leiren Boujdour, i administrasjonssenteret Rabouni, samt i den svært avsidesliggende leiren Dakhla.
“Vår sårbare situasjon gjør at vi nå må doble innsatsen framover”, skrev den saharawiske helseministeren på Twitter i går kveld.
Med dette har den siste medlemsstaten i den Afrikanske Union blitt rammet av viruset. Viruset har hatt svært omfattende utbredelse i de okkuperte områdene siden månedsskiftet juni/juli. Ingen tilfeller er hittil rapportert i den delen av Vest-Sahara som ikke er under okkupasjon. Leirene var i lockdown på grunn av pandemien fra 18. mars til 29. mai.
Følg siste nytt om koronasituasjonen i Vest-Sahara på våre nettsider her.
“Nå som Norge skal inn i FNs Sikkerhetsråd på nytt, forventer Vestfold og Telemark fylkeskommune en like framoverlent, tydelig, folkerettsbasert posisjon som den gang Norge sist satt i Sikkerhetsrådet”, uttaler fylkeskommunen.
I flere år har Yr meldt at byene i Vest-Sahara ligger i Marokko. Nå har de justert kartene sine.
Da Trump anerkjente Marokkos grunnløse krav på Vest-Sahara, fikk USA en stor våpenavtale i bytte. Slik vil Oljefondet tjene penger på den folkerettsstridige avtalen, avslører Dagbladet i dag.
Snart har alle norske rederier som kontrollerer store bulkskip - og som ikke er medlem av Rederiforbundet - klargjort at de ikke vil delta i transporter fra Vest-Sahara.