Representanter fra alle ni politiske partier står bak en vennegruppe for Vest-Sahara som i dag ble konstituert på Stortinget.
En vennegruppe for Vest-Sahara ble i dag etablert på Stortinget.
Gruppen er det eneste slike utenrikspolitiske nettverket på Stortinget bestående av representanter fra alle partier. Vennegruppens formål er å forsvare retten til selvbestemmelse for Vest-Saharas folk. Deler av territoriet har vært ulovlig okkupert av Marokko siden 1975.
«Nå som partene i konflikten igjen skal møtes til FN-samtaler i mars, er det viktig at Norge utvetydig stiller seg bak folkeretten. En slik løsning betyr utelukkende at Vest-Saharas folk selv får bestemme i spørsmålet om uavhengighet», sier Stortingsrepresentant Solfrid Lerbekk (SV).
«Norge må støtte opp om det saharawiske folks grunnleggende menneskerettigheter og arbeidet til FNs spesialutsending for å løse konflikten. Det er avgjørende å øke presset på franske myndigheter for å godta at FNs fredsbevarende operasjon i Vest-Sahara får rapportere på overgrep som de er vitne til», sier Gisle Meininger Saudland (FrP).
FN har siden 1991 har hatt en operasjon i territoriet. Stater som USA, Storbritannia og Norge har ønsket at FN-operasjonen får rapportere på menneskerettighetssituasjonen. Dette nekter Marokkos nære allierte, Frankrike, som har permanent sete i FNs Sikkerhetsråd.
«Den tverrpolitiske enigheten om Vest-Sahara blant politiske partier i Norge må gjenspeiles i en prinsippfast politikk. Den faste norske posisjonen er i dag at Norge ikke aksepterer Marokkos anneksjon av territoriet. Det betyr også at vi tydelig må få sagt at Marokko må avslutte okkupasjonen og vi må jobbe for at et fritt valg om Vest-Saharas frihet kan finne sted», sier Åsmund Aukrust (Ap).
Gruppen koordineres av Aukrust (Ap), Saudland (FrP) og Lerbekk (SV)
En vennegruppe for Vest-Sahara ble første gang etablert på Stortinget i 2014, den gang med Trine Skei Grande og Åsmund Aukrust som koordinatorer.