Symbolet Aminatou Haidar

– Jeg var redusert til en skygge av meg selv. Et spøkelse, en levende død, en ung jente akkurat kommet ut av helvete. Aminatou Haidar er en av de ledende saharawiske menneskerettighetsaktivistene.

Publisert 03. mars 2007

Menneskerettighetsaktivist Aminatou Haidar i en årrekke arbeidet for løslatelse av samvittighetsfanger. Samtidig understreker hun at det er viktig å ha et godt forhold til det marokkanske søsterfolket.

På 80-tallet sluttet Haidar seg til den fredelige bevegelsen mot okkupasjonsmakten. I november 1987 deltok hun på en demonstrasjon sammen med hundrevis av saharawier, da en FN-delegasjon var på besøk for å vurdere om en folkeavstemning i landet kunne la seg gjennomføre i landet. Demonstrantene ville ytre sin fordømmelse av overgrepene som Marokko hadde begått i området siden okkupasjonen tok til.  

Men myndighetene slo ned på demonstrasjonen. Over 600 mennesker ble arrestert, hvorav 70 ikke ble gjort rede for. Aminatou var blant de forsvunne, og familien visste ikke hvor hun var. Les hennes utrolige vitnesbyrd om tiden som forsvunnet her.  
 

Straffet
Siden hennes løslatelse 22. juni 1991, har hun fortsatt sitt arbeid for å gjøre overgrepene kjent, ved å ta initiativ til og delta i en rekke kampanjer:  

1994: Koordineringskomité for ofrene til forsvunne og vilkårlig arresterte saharawier.
2001: Kampanje for løslatelsen av Sidi Mohammed Daddach og andre saharawiske politiske fanger.
2002: Komité for å dokumentere skjebnen til alle saharawier som har forsvunnet i løpet av okkupasjonen.  
2003: Kampanjekomité for løslatelse av Ali Salem Tamek og andre saharawiske politiske fanger.
 

På Kvinnedagen 8.mars 2005 demonstrerte hun igjen. Det satte marokkanske myndigheter lite pris på. Siden den dagen har hun ennå ikke fått lønn fra sin arbeidsgiver.  
17. juni 2005 ble hun slått av marokkansk politi i El Aaiún (se bildet over) under en fredelig demonstrasjon. Etter et kort opphold på sykehus, ble hun tatt med til politistasjonen der hun ble avhørt i tre dager sammenhengende. I en parodi av en rettssak ble hun senere dømt til 7 måneders fengsel. Haidar ble løslatt 17. januar 2006 (bilde t.h.).  
Siden løslatelsen i 2006 har hun mottatt flere priser for sitt arbeid, både i Europa og i USA.

I forbindelse med Kvinnedagen 2007 besøkte Aminatou Haidar Norge. I Norge møtte hun politiske partier, UD, Stortingets Utenrikskomité og en rekke organisasjoner. Hun holdt også appell på Chateau Neuf og på Menneskerettighetshuset i Oslo, og på Menneskerettighetenes hus i Bergen.

Haidar ble født 1967 i El Aaiun i Vest-Sahara. Hun er mor til to barn.  

Les også om Aminatou Haidar på sidene til Amnesty International og hos Støttekomiteens søsterorganisasjon Arso.

 

Haidar i møte med Stortingets Utenrikskomité. Fra venstre: Ågot Valle (SV), Aminatou Haidar, Marit Nybakk (Ap), Astrid Bekkenes (V).

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024