Den marokkanske ambassadøren i Oslo hevder at norske observatører ikke kan observere rettssaker i Vest-Sahara og at alle rettssaker er lukket, inkludert i Norge. Forrige uke påpekte den norske regjeringen at dette ikke er korrekt.
Den 20. mai publiserte den marokkanske ambassaden i Oslo en merkelig uttalelse på sine nettsider. Dokumentet ble også sendt til en rekke norske medier.
Ambassaden hevdet at de to norske statsborgerne som var deportert fra Vest-Sahara 19. mai ettersom «ikke et land på jorda, inkludert Norge, ville noen gang ha akseptert at studentar på troverdig vis blir utpekt som "observatører". Ikke et land i verden, Norge inkludert, ville noen gang ha akseptert at en organisasjon forsøker å observere en rettssak uten å bli akkreditert».
Den 6. juni 2019 avfeide imidlertid utenriksminister Ine Marie Søreide Eriksen Marokkos påstander og uttalte at «norske rettssaler skal være åpne og tilgjengelige. De som ønsker å observere en rettssak trenger ikke akkreditering. Dette gjelder likt for utenlandske og norske borgere. Hovedregelen er at rettsmøter er åpen for alle». Utenriksministeren sa dette etter et spørsmål fra Stortingsrepresentant Ruth Grung fra Arbeiderpartiet den 31. mai.
De to utviste norske borgerne, Vegard Fosso Smievoll og Kjersti Brevik Møller, som begge er jusstudenter ved Universitetet i Bergen, hadde reist til Vest-Sahara for å observere en rettssak mot den saharawiske journalisten Nazha El Khalidi. Den 3. juni skrev de to studentene et lengre leserinnlegg i Dagsavisen, der de hevdet at «den marokkanske ambassaden i Oslo sprer usannheter om norsk rettspraksis og grunnleggende menneskerettigheter for å rettferdiggjøre egne overgrep mot folket i Vest-Sahara og utkastelse av norske studenter. Usannhetene bør ikke stå uimotsagt».
Videre skrev jusstudentene at «ved å nekte uavhengige observatører tilgang til rettssalene ignorerer Marokko sine internasjonale forpliktelser etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 14, retten til en rettferdig rettergang, som gir alle rett til en «offentlig rettergang». En rettssak foran åpne dører er ofte referert til som bærebjelken for selve retten til en rettferdig rettergang og er i Norge nedfelt i Grunnlovens § 95».
Den merkelige uttalelsen fra den marokkanske ambassaden ble fjernet fra ambassadens Facebookside to dager etter den ble publisert, men den hadde rukket å bli plukket opp av minst én avis i Norge. Uttalelsen er senere blitt lagt ut på Facebook-siden til Støttekomiteen i Vest-Sahara.
Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille.
Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100.
Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni.
I en årrekke har norskflaggede fartøy fraktet oljeprodukter inn til okkuperte Vest-Sahara. Flaggskifter har ført til kjempenedgang.