Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide skriver i et brev til norske sivilsamfunnsorganisasjoner i dag at Regjeringen er bekymret over den siste tidens utvikling i Vest-Sahara.
Foto: Asgeir Spange Brekke, FD/UD
I et brev til 53 norske sivilsamfunnsorganisasjoner i dag skriver utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide at “Norge er bekymret over den siste tidens utvikling” i Vest-Sahara.
“Norge har vært tydelig på at en politisk løsning på Vest-Sahara-konflikten må være i tråd med vedtak fattet i FNs sikkerhetsråd, der det i en lang rekke resolusjoner (senest resolusjon 2458 (2020)) understrekes at retten til selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara må legges til grunn”, skriver utenriksministeren, og påpeker at det derfor er svært viktig at en ny personlig utsending til Vest-Sahara utnevnes av FNs generalsekretær.
Last ned utenriksministerens brev her.
Brevet kom som et svar på en henvendelse 1. desember fra 53 norske sivilsamfunnsorganisasjoner innen menneskerettigheter, politikk, fagbevegelse, menneskerettigheter, bistand, kirke, studentbevegelse.
Søreide påpeker at “mandatet til FNs fredsbevarende operasjoner i Vest-Sahara burde inkludere overvåkning og rapportering om menneskerettighetssituasjonen” i territoriet.
Hun noterer også at man fra norsk side har "vært opptatt av å unngå handlinger som kan oppfattes som en legitimering av situasjonen i Vest-Sahara. Norske myndigheter har som kjent derfor inntatt en 'føre var'-holdning i form av en generell frarådning mot handel, ressursutnyttelse og andre former for næringsliv i området."
Vil du jobbe med oss? Vi søker en informasjonsmedarbeider på 20-40%
Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører.
Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd.
Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.