Søreide bekymret over utviklingen i Vest-Sahara
5fd8fa5940742_Søreide

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide skriver i et brev til norske sivilsamfunnsorganisasjoner i dag at Regjeringen er bekymret over den siste tidens utvikling i Vest-Sahara. 

Publisert 15. desember 2020

Foto: Asgeir Spange Brekke, FD/UD

I et brev til 53 norske sivilsamfunnsorganisasjoner i dag skriver utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide at “Norge er bekymret over den siste tidens utvikling” i Vest-Sahara. 

“Norge har vært tydelig på at en politisk løsning på Vest-Sahara-konflikten må være i tråd med vedtak  fattet i FNs sikkerhetsråd, der det i en lang rekke resolusjoner (senest resolusjon 2458 (2020)) understrekes at retten til selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara må legges til grunn”, skriver utenriksministeren, og påpeker at det derfor er svært viktig at en ny personlig utsending til Vest-Sahara utnevnes av FNs generalsekretær.

Last ned utenriksministerens brev her. 

Brevet kom som et svar på en henvendelse 1. desember fra 53 norske sivilsamfunnsorganisasjoner innen menneskerettigheter, politikk, fagbevegelse, menneskerettigheter, bistand, kirke, studentbevegelse. 

Søreide påpeker at “mandatet til FNs fredsbevarende operasjoner i Vest-Sahara burde inkludere overvåkning og rapportering om menneskerettighetssituasjonen” i territoriet. 

Hun noterer også at man fra norsk side har "vært opptatt av å unngå handlinger som kan oppfattes som en legitimering av situasjonen i Vest-Sahara. Norske myndigheter har som kjent derfor inntatt en 'føre var'-holdning i form av en generell frarådning mot handel, ressursutnyttelse og andre former for næringsliv i området."

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023