Raftoprisvinneren banket opp
618e3df44c3e3_daddach2020

Tidligere vinner av Raftoprisen, Sidi Mohammed Daddach (63), ble i helgen angrepet av marokkansk politi i okkuperte Vest-Sahara.

Publisert 16. januar 2020

«Jeg ble slått over hele kroppen. De kjeftet på meg og ydmyket meg og trakk meg gjennom gaten», forklarer Sidi Mohamed Daddach på telefon til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Daddach vant Raftoprisen i Bergen i 2002. Året innen hadde han blitt sluppet ut av marokkansk fengsel etter å ha sonet 24 år av en livstidsdom, 14 år på dødscelle. Siden den gang har han med jevne mellomrom blitt anholdt, trakassert eller banket opp - og nå skjedde det igjen.

11. januar kl. 1400 var Daddach på vei til et møte med andre aktivister i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun, da marokkansk politi stoppet ham på gaten.

«En stor mengde politimenn og sikkerhetspersonell stoppet oss og forhindret oss å i å komme fram til møtelokalet», forklarer Daddach.

Han sier han gjenkjente tre høytstående politioffiserer blant de som angrep ham. Politiet var både uniformert og politikledd. Også andre aktivister ble angrepet, inkludert Aminatu Haidar som i desember vant den alternative fredsprisen Livelihood Awards i Stockholm i desember.

«Det har vært ganske heftig siste tiden. Politiet overvåker huset mitt kontinuerlig», forklarer han.

Daddach sier at han fortsatt har vondt og sliter med å gå. 16. januar, fem dager etterpå, er hans venstre bein fortsatt hovent.

«Vær så snill å formidle til venner av Vest-Sahara i Norge at situasjonen her er alvorlig for oss», sier han.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023