Norsk skip fraktet fosfat fra okkuperte Vest-Sahara
622b19a43c103_Finansavisen_11.03.2022

“En beklagelig situasjon”, sier rederisjefen i Belships, som etterlyser et forbud fra norske myndigheter.

Publisert 11. mars 2022

- Dette er en beklagelig situasjon for oss. Det er ikke vi som har tatt beslutningen om å laste fosfat fra Vest-Sahara, sier administrerende direktør i Belships, Lars Chr.Skarsgård til Finansavisen i dag. 

Avisen skriver i dag at bulkskipet Belnippon i november 2021 transporterte anslagsvis 61.000 tonn fosfat fra det okkuperte territoriet til en importør i Mexico. Marokkos eksport av konfliktmineralet er i strid med folkeretten. 

Utenriksdepartementet fraråder norsk næringsliv i okkuperte Vest-Sahara. Belships-sjefen understreker overfor Finansavisen at rederiet slutter seg til UDs råd og har “full forståelse for at det rettes søkelys på dette”. Han oppfordrer myndighetene til å forby handelen med Vest-Sahara, og ikke bare fraråde. 

- Da hadde dette falt inn under forbudsklausuler i alle standardkontrakter, sier Skarsgård. 

- Dette er et innleiet skip hos oss, ikke eiet, og Belnippon har vært fremleiet på en langidskontrakt til samme befrakter siden det ble levert fra verftet i 2018. Befrakteren dirigerer skipet og velger laster. 

Han påpeker at ingen av Belships egne skip er tillatt å seile til Vest-Sahara og at de “er i dialog om å forsøke å endre kontrakten for Belnippon på dette punktet”.

Støttekomiteen for Vest-Sahara kontaktet rederiet 22. februar 2022. Brevet ble ikke besvart. 

- Vi lever i en tid der grunnleggende folkerett er under press. Denne transporten har vært med på å støtte opp under den ulovlige og brutale okkupasjonen av territoriet, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen i intervju med Finansavisen.  

Belnippon er et av fartøyene som framkommer i en årsrapport for 2021 om den kontroversielle fosfathandelen som vil publiseres av Western Sahara Resource Watch i begynnelsen av april. 

Nyheter

Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

14. desember 2022

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022