Norsk skip fraktet fosfat fra okkuperte Vest-Sahara
622b19a43c103_Finansavisen_11.03.2022

“En beklagelig situasjon”, sier rederisjefen i Belships, som etterlyser et forbud fra norske myndigheter.

Publisert 11. mars 2022

- Dette er en beklagelig situasjon for oss. Det er ikke vi som har tatt beslutningen om å laste fosfat fra Vest-Sahara, sier administrerende direktør i Belships, Lars Chr.Skarsgård til Finansavisen i dag. 

Avisen skriver i dag at bulkskipet Belnippon i november 2021 transporterte anslagsvis 61.000 tonn fosfat fra det okkuperte territoriet til en importør i Mexico. Marokkos eksport av konfliktmineralet er i strid med folkeretten. 

Utenriksdepartementet fraråder norsk næringsliv i okkuperte Vest-Sahara. Belships-sjefen understreker overfor Finansavisen at rederiet slutter seg til UDs råd og har “full forståelse for at det rettes søkelys på dette”. Han oppfordrer myndighetene til å forby handelen med Vest-Sahara, og ikke bare fraråde. 

- Da hadde dette falt inn under forbudsklausuler i alle standardkontrakter, sier Skarsgård. 

- Dette er et innleiet skip hos oss, ikke eiet, og Belnippon har vært fremleiet på en langidskontrakt til samme befrakter siden det ble levert fra verftet i 2018. Befrakteren dirigerer skipet og velger laster. 

Han påpeker at ingen av Belships egne skip er tillatt å seile til Vest-Sahara og at de “er i dialog om å forsøke å endre kontrakten for Belnippon på dette punktet”.

Støttekomiteen for Vest-Sahara kontaktet rederiet 22. februar 2022. Brevet ble ikke besvart. 

- Vi lever i en tid der grunnleggende folkerett er under press. Denne transporten har vært med på å støtte opp under den ulovlige og brutale okkupasjonen av territoriet, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen i intervju med Finansavisen.  

Belnippon er et av fartøyene som framkommer i en årsrapport for 2021 om den kontroversielle fosfathandelen som vil publiseres av Western Sahara Resource Watch i begynnelsen av april. 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024