Norgesvenn banket opp av politiet

En saharawisk menneskerettighetsaktivist som har tatt godt i mot flere norske besøkende til okkuperte Vest-Sahara er blitt hardt skadd i byen Smara natt til lørdag.

Publisert 20. april 2015

Ahmed Nasiri er en aktivist og forkjemper av menneskerettigheter i Vest-Sahara. Etter demonstrasjoner i byen Smara fredag 17 april, ble Nasiri banket opp av marokkansk politi og påført store skader. Også Nasiris sønner og kone skal ha blitt utsatt for vold utøvd av marokkansk politi. 

Tidlig lørdag morgen ble skadde kjørt i to ambulanser fra Smara til et sykehus i den sørmarokkanske byen Guleimin. Her ble de avvist på døren og fikk ikke behandling. 

Nasiri ble kjørt videre til en privat klinikk i Agadir, hvor legene konkluderte med at han hadde fått brukket nesen. Legene har implantert jern i nesen hans. 

"Først slo politiet ham i hodet og i ansiktet med en batong. Etterpå, mens han lå på bakken, sparket de ham over hele kroppen", forteller Nasiris kone Salekha Said på telefon til Støttekomiteen for Vest-Sahara. 

Kona hadde også blitt banket opp med batong (foto nedest), og fikk skader i armen. 

"Da blodet rant fra ansiktet hans, trakk politimennene seg noe tilbake", forteller kona. Nassiri er selv ikke i stand til å snakke til Støttekomiteen i telefonen etter skadene. I lang tid etter å ha blitt slått har han hatt pusteproblemer. 

En av sønnene skal ha fått skader i hodet. 

Ahmed Nasiri er tidligere politisk fange. Han er en av 7 saharawier som ble arrestert av marokkansk politi i oktober 2009 for å ha besøkt slektninger i flyktningleirene i Algerie, hvor en stor del av den saharawiske befolkningen har bodd i 40 år. 

 

nasiri1_350.jpg



 

nasiri2_350.jpg



 

salekha_said_nasiri_350.jpg




Nedenfor (f.v.): Ali Salem Tamek, Ahmed Nasiri og Brahim Dahane løslatt fra fengsel i april 2011, etter å ha besøkt Algerie.
 

nasiri_dahane_tamek.jpg




Oppdatering, 23. april. Støttekomiteen har fått inn bildet nedenfor av Nassiri. 

 

nassiri_350.jpg


 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024