MDG vil ha slutt på okkupasjonen av Vest-Sahara
khayamdg_380

Landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne vedtok i helgen at de vil jobbe for å få slutt på okkupasjonen av Vest-Sahara. 

Publisert 31. mars 2021
  1. Foto: Under landsmøtet i 2012 talte Sultana Khaya fra Vest-Sahara. Aktivisten har de siste månedene har vært gjenstand for gjentatte overgrep fra marokkansk politi. 
  2.  
  3. MDGs landsmøte 25-28. mars 2021 tok en svært sterk uttalelse om Vest-Sahara inn i sitt partiprogram.
  4.  
  5. “De Grønne vil: […] Arbeide aktivt for å få slutt på okkupasjoner i strid med folkeretten, som Palestina og Vest-Sahara, og utrede kriminalisering av handel med selskaper og andre aktører som opererer i slike okkuperte områder, samt arbeide for at internasjonale observatørstyrker skal kunne være til stede og fritt rapportere om overgrep de er vitne til.”

Det er tverrpolitisk enighet om Vest-Sahara-konflikten i Norge, og vennegruppen for Vest-Sahara på Stortinget er sammensatt av representanter fra alle ni politiske partier. 

Vest-Sahara regnes av FN som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. 

FNs operasjon for en folkeavstemning i Vest-Sahara, MINURSO, har vært tilstede i okkuperte Vest-Sahara i 30 år, uten å få gjennomført folkeavstemningen de ble sendt dit for å arrangere. Samtidig nektes FN-troppene å rapportere på overgrepene de er vitne til. Muligheten blokkeres av Frankrike, som er okkupanten Marokkos næreste allierte i FNs Sikkerhetsråd. Norske myndigheter har vært tydelige overfor Frankrike om at landet må slutte å undergrave menneskerettighetene i territoriet.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024