Landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne vedtok i helgen at de vil jobbe for å få slutt på okkupasjonen av Vest-Sahara.
Det er tverrpolitisk enighet om Vest-Sahara-konflikten i Norge, og vennegruppen for Vest-Sahara på Stortinget er sammensatt av representanter fra alle ni politiske partier.
Vest-Sahara regnes av FN som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.
FNs operasjon for en folkeavstemning i Vest-Sahara, MINURSO, har vært tilstede i okkuperte Vest-Sahara i 30 år, uten å få gjennomført folkeavstemningen de ble sendt dit for å arrangere. Samtidig nektes FN-troppene å rapportere på overgrepene de er vitne til. Muligheten blokkeres av Frankrike, som er okkupanten Marokkos næreste allierte i FNs Sikkerhetsråd. Norske myndigheter har vært tydelige overfor Frankrike om at landet må slutte å undergrave menneskerettighetene i territoriet.
I helgen kastet marokkansk politi steiner mot det ene øyet som menneskerettighetsaktivist Sultana fortsatt har igjen fra tidligere politivold. Se sterke videoer og fotografier av Marokkos terrorisering av familien.
Norges største private kapitalforvalter har kastet ut Siemens og Enel fra sine porteføljer for å bidra til brudd på folkeretten i okkuperte Vest-Sahara.
“Nå som Norge skal inn i FNs Sikkerhetsråd på nytt, forventer Vestfold og Telemark fylkeskommune en like framoverlent, tydelig, folkerettsbasert posisjon som den gang Norge sist satt i Sikkerhetsrådet”, uttaler fylkeskommunen.
I flere år har Yr meldt at byene i Vest-Sahara ligger i Marokko. Nå har de justert kartene sine.