Journalist-rettssak utsatt til 24. juni
618e3be3f2dcb_nazha
I dag ble det besluttet at rettssaken mot Nazha El Khalidi utsettes til 24. juni. Amnesty krever at alle anklager mot El Khalidi droppes.
Publisert 20. mai 2019
I skoleåret 2014-2015 gikk Nazha El Khalidi på fotolinja på Agder Folkehøgskole i Søgne. Før og etter har hun rapportert om menneskerettighetene i okkuperte Vest-Sahara.

Nazha El Khalidi ble arrestert 4. desember 2018 på hovedgaten i El Aaiún Vest-Sahara da hun live-streamet en demonstrasjon på Facebook (se redigert versjon her), og løslatt senere samme dag.

4. mars 2019 ble Nazha igjen anholdt i sitt hjem i El Aaiún, Vest-Sahara. To dager senere ble hun anklaget for å være assosiert med et yrke ("journalist") som er regulert ved lov uten å oppfylle de nødvendige vilkårene for å bruke tittelen, i henhold til artikkel 381 i den marokkanske straffeloven. Dette er første gangen en saharawisk journalist har blitt tiltalt etter denne artikkelen.

På grunnlag av disse anklagene startet rettssaken mot Nazha foran domstolen i El Aaiún den 18 mars 2019. Saken ble samme dag utsatt til 20. mai. Saken til Nazha starter 20. mai 2019, hvor de to internasjonale observatørene Vegard og Kjersti planla å delta.

To norske observatører ble i går utvist fra de okkuperte områdene av marokkansk politi. De to var sendt fra Raftostiftelsen for å rapportere på rettsprosessen.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024