Her ligger det norskeide skipet i okkuperte Vest-Sahara
61b4bef492164_Epic-Sicily_11.12.2021b

Det norsk-kontrollerte skipet Epic Sicily anløp i helgen okkuperte Vest-Sahara med gass. Norske BW Epic Kosan svarer fortsatt ikke på brev.  

Publisert 11. desember 2021

Det norske rederiet BW Epic Kosan er Marokkos viktige transportør av gass inn til okkuperte Vest-Sahara.

Rapporten 'Siste gass til Vest-Sahara?' publisert av Støttekomiteen for Vest-Sahara i forrige uke avdekker at 23 av 43 transporter av gass inn til territoriet fra 1. januar 2019 til i dag er blitt foretatt av BW Epic Kosan. 

Nå har det altså skjedd igjen. 10. desember på ettermiddagen anløp den tjuefjerde BW-transporten de siste tre årene. Epic Sicily anløp ligger nå ankret opp like utenfor havnen i Vest-Saharas hovedstad El Aiún med en last gass fra Antwerpen, i påvente av å få seile inn for å losse av gassen. Det vites ikke hvor gassen fra Antwerpen har sin opprinnelse.  

Støttekomiteen for Vest-Sahara skrev til BW Epic Kosan 30. september 2021. Brev ble også sendt 24. november 2020, 24. desember 2020, 7. januar 2021, 30. mai 2021, 22. september 2021 og 24. november 2021. Selskapet har aldri besvart henvendelsene. 

“Vi er overbevist om at det ikke er i BW Groups eller BWEKs interesse å bli ytterligere forbundet med den fortsatte koloniseringen og okkupasjonen av Vest-Sahara, og oppfordrer dere til umiddelbart å avklare at dere ikke har noen intensjon om å fortsette slike transporter”, påpeker brevet. 

Utenriksdepartementet fraråder norske engasjementer i territoriet, som er okkupert av Marokko. Halve Vest-Saharas folk er kastet på flukt, mens alvorlige overgrep begås mot saharawier som kjemper for sin legitime rett til selvbestemmelse. 

EU-domstolen dømte 29. september 2021 at EU-Marokkos handelsavtaler ikke kan anvendes i Vest-Sahara. 

Morselskapet til BW Epic Kosan, BW Group, er tungt tilstede i Norge og har flere selskaper registrert på Oslo Børs. Styreleder i BW Epic Kosan, Andreas Sohmen-Pao, er den samme som i BW Group. 

Med 58% av aksjene er BW Group den største aksjonæren i BW Epic Kosan. Det danske selskapet J. Lauritzen A/S kom inn på eiersiden i selskapet i mars 2021, da de overtok 26% av aksjene. J Lauritzen er kontaktet av Støttekomiteens danske søsterorganisasjon, men rederiet har ikke besvart henvendelsen. Også Odfjell kom inn på eiersiden med en mindre aksjepost i 2021. 

Restruktureringen av rederiet inkluderte et navnebytte (BW Epic Kosan het tidligere Epic Gas), og ble konkludert takket være en 155 millioner USD refinansieringspakke fra SEB, Danske Bank, Nordea, Danish Ship Finance and Crédit Agricole CIB.

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022