Her ligger det norskeide skipet i okkuperte Vest-Sahara
61b4bef492164_Epic-Sicily_11.12.2021b

Det norsk-kontrollerte skipet Epic Sicily anløp i helgen okkuperte Vest-Sahara med gass. Norske BW Epic Kosan svarer fortsatt ikke på brev.  

Publisert 11. desember 2021

Det norske rederiet BW Epic Kosan er Marokkos viktige transportør av gass inn til okkuperte Vest-Sahara.

Rapporten 'Siste gass til Vest-Sahara?' publisert av Støttekomiteen for Vest-Sahara i forrige uke avdekker at 23 av 43 transporter av gass inn til territoriet fra 1. januar 2019 til i dag er blitt foretatt av BW Epic Kosan. 

Nå har det altså skjedd igjen. 10. desember på ettermiddagen anløp den tjuefjerde BW-transporten de siste tre årene. Epic Sicily anløp ligger nå ankret opp like utenfor havnen i Vest-Saharas hovedstad El Aiún med en last gass fra Antwerpen, i påvente av å få seile inn for å losse av gassen. Det vites ikke hvor gassen fra Antwerpen har sin opprinnelse.  

Støttekomiteen for Vest-Sahara skrev til BW Epic Kosan 30. september 2021. Brev ble også sendt 24. november 2020, 24. desember 2020, 7. januar 2021, 30. mai 2021, 22. september 2021 og 24. november 2021. Selskapet har aldri besvart henvendelsene. 

“Vi er overbevist om at det ikke er i BW Groups eller BWEKs interesse å bli ytterligere forbundet med den fortsatte koloniseringen og okkupasjonen av Vest-Sahara, og oppfordrer dere til umiddelbart å avklare at dere ikke har noen intensjon om å fortsette slike transporter”, påpeker brevet. 

Utenriksdepartementet fraråder norske engasjementer i territoriet, som er okkupert av Marokko. Halve Vest-Saharas folk er kastet på flukt, mens alvorlige overgrep begås mot saharawier som kjemper for sin legitime rett til selvbestemmelse. 

EU-domstolen dømte 29. september 2021 at EU-Marokkos handelsavtaler ikke kan anvendes i Vest-Sahara. 

Morselskapet til BW Epic Kosan, BW Group, er tungt tilstede i Norge og har flere selskaper registrert på Oslo Børs. Styreleder i BW Epic Kosan, Andreas Sohmen-Pao, er den samme som i BW Group. 

Med 58% av aksjene er BW Group den største aksjonæren i BW Epic Kosan. Det danske selskapet J. Lauritzen A/S kom inn på eiersiden i selskapet i mars 2021, da de overtok 26% av aksjene. J Lauritzen er kontaktet av Støttekomiteens danske søsterorganisasjon, men rederiet har ikke besvart henvendelsen. Også Odfjell kom inn på eiersiden med en mindre aksjepost i 2021. 

Restruktureringen av rederiet inkluderte et navnebytte (BW Epic Kosan het tidligere Epic Gas), og ble konkludert takket være en 155 millioner USD refinansieringspakke fra SEB, Danske Bank, Nordea, Danish Ship Finance and Crédit Agricole CIB.

Nyheter

Ledig stilling!

Vil du jobbe med oss? Vi søker en informasjonsmedarbeider på 20-40%  

08. februar 2023

Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

14. desember 2022

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022