FN-ekspertgruppe ber Marokko løslate politiske fanger
618e3d13ebcb8_marrakech2015

FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling ba denne uken om at studenter fra Vest-Sahara umiddelbart må settes fri fra marokkanske fengsler. 

Publisert 03. april 2020

Foto: Saharawiske studenter mobilisererer til markering i Marrakech, 2015.  

"Det egnede tiltaket er å umiddelbart løslate" gruppen av fengslede saharawiske studenter, skriver FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling i en avgjørelse som ble publisert 31. mars.  

Uttalelsen kommer som en respons på en klage som en gruppe Vest-Sahara-studenter – den såkalte “Studentgruppen” eller “Wali-gruppen” – sendte inn til arbeidsgruppen i november i fjor. Klagen er utviklet og sendt inn av Støttekomiteen for Vest-Sahara på vegne av studentene.  

Bakteppet for arrestasjonen av gruppen var deres studentaktivisme i universitetsbyer i Marokko og deres kamp for selvbestemmelse for Vest-Saharas folk.  

Fire av medlemmene i studentgruppen er fremdeles i fengsel, der de har sittet siden 2016. Et femte medlem i samme gruppe ble dømt i 2019. 

"Nå må Marokko lytte til FN og umiddelbart løslate de saharawiske studentene. I lys av korona-krisen og de uverdige fengselsforholdene, er det særskilt viktig at de settes fri", sier internasjonalt ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Stian Skarheim Magelssen.  

Den norske studentbevegelsen har i alle år støttet saharawienes kamp for selvbestemmelse. Den siste uttalelsen fra NSO ble vedtatt i fjor.  

Vil du være med på å legge press på marokkanske myndigheter? Les her en kort rapport der vi oppsummerer FN-vurderingen, og kommer med forslag til hva man kan gjøre.  

"Nå, mer enn noensinne, må regjeringer løslate alle personer som er fengslet uten tilstrekkelig rettslig grunninkludert politiske fanger", uttalte FNs Høykommissær for Menneskerettigheter i forrige uke.  

Vår rapport om studentgruppen og FN-uttalelsen har vi også skrevet på arabisk og fransk

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024