FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier
60ddded55be84_sultana

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

Publisert 01. juli 2021

Ovenfor: Hjemmet til menneskerettighetsforkjemper Sultana Khaya har i flere måneder vært blokkert av marokkansk politi. 

"Jeg oppfordrer Marokkos regjering til å slutte å angripe menneskerettighetsforkjempere og journalister for sitt arbeid, og heller å skape et miljø der de kan utføre slikt arbeid uten frykt for gjengjeldelse," uttalte Mary Lawlor, FNs spesialrapportør om situasjonen for menneskerettighetsforkjempere i en pressemelding i dag.

Lawlor understreket sakene til menneskerettighetsforkjemperne Naâma Asfari og Khatri Dadda, som i 2010 og 2019 ble dømt til strakker på henholdsvis 30 og 20 år.

”Ikke bare fortsetter menneskerettighetsforkjempere som arbeider med spørsmål knyttet til menneskerettighetene i Marokko og Vest-Sahara å bli urettmessig kriminalisert for sine legitime aktiviteter. De får i tillegg uforholdsmessig lange fengselsstraffer, og mens de soner utsettes de for grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling og tortur, ”sa Lawlor.

Støttekomiteen for Vest-Sahara er glade for at FNs øverste ekspert på slike overgrep kommer med tydelig tale.

«Saharawiske menneskerettighetsforkjempere står uten noen form for beskyttelse så lenge Frankrike får lov til å forhindre at FNs fredsstyrke i Vest-Sahara får rapportere på overgrepene de er vitne til. Da er det desto viktigere at FNs spesialrapportører fremmer såpass skarp kritikk. Vi forventer at norske myndigheter framsetter tydelige forventinger om at Marokko må respektere grunnleggende menneskerettigheter i den delen av Vest-Sahara som er under ulovlig okkupasjon”, sier Tone Sørfonn Moe i Støttekomiteen for Vest-Sahara. 

Sammen med professor Mads Andenæs på Universitetet i Oslo, representerer Tone Sørfonn Moe en av de som fremheves i dagens pressemelding, Sultana Khaya. 

Utenriksminister Søreide uttrykte i 2020 sterk bekymring for fengslede saharawiske menneskerettighetsforkjempere. 

Spesialrapportør Lawlor uttalte seg også mot “systematiske og ubarmhjertige angrep mot menneskerettighetsforkjempere som gjengjeldelse for å utøve sine rettigheter til foreningsfrihet og ytringsfrihet for å fremme menneskerettigheter i Vest-Sahara.

Å slå ned på enkeltpersoner og organisasjoner som jobber for menneskerettigheter - inkludert de som engasjerer seg ovefor FN - "er avskyelig og skader samfunnet som helhet," la hun til.

Lawlor sa at hun har mottatt rapporter om at menneskerettighetsforkjempere som arbeider med spørsmål knyttet til menneskerettigheter i Vest-Sahara, har blitt utsatt for "trusler, trakassering, drapstrusler, kriminalisering, fysisk og seksuelle overgrep, trusler om voldtekt og overvåking." Hvis disse rapportene blir bekreftet, «utgjør de brudd på internasjonal menneskerettighetslov og standarder, og er i strid med den marokkanske regjeringens forpliktelse til FN-systemet som helhet.»

Hun trakk spesielt fram saken med menneskerettighetsforkjemperen Sultana Khaya og hennes familie, som har siden november 2020 har blitt forhindret fra å forlate hjemmet i Boujdour. Sultana Khaya er leder av League for the Defense of Human Rights and Protection of Natural Resources i Boujdour og arbeider for kvinners rettigheter og rettighetene til selvbestemmelse i Vest-Sahara.

Hun har flere ganger blitt trakassert av marokkanske myndigheter og mistet et øye da hun ble angrepet av en politibetjent i 2007. De siste sju månedene har politi og sikkerhetsbiler blokkert tilgangen til huset, og forhindret familien i å reise, og slektninger har ofte vært ute av stand til å levere viktige forsyninger. Hver gang hun har prøvd å forlate huset, har Sultana Khaya blitt truet og fysisk angrepet av offiserer.

I mai ble huset raidet av marokkanske myndigheter to ganger i løpet av 48 timer. Under det andre raidet 12. mai ble Sultana Khaya og hennes søster, menneskerettighetsforkjemperen Luara Khaya, angivelig både fysisk og seksuelt angrepet av maskerte offiserer, og deres bror ble fysisk overfalt. En gruppe politifolk fortsetter å være stasjonert utenfor huset, uten noen juridisk forklaring på deres tilstedeværelse.

Sultana og Luara Khaya er begge medlemmer en nystartet saharawisk menneskerettighetsforening som ble grunnlagt i september 2020 for å forsvare retten til ikke-voldelig selvbestemmelse i Vest-Sahara og for å arbeide for løslatelse av saharawiske politiske fanger.

Siden den ble grunnlagt, har medlemmene blitt angrepet og til og med torturert, og en etterforskning er blitt åpnet mot organisasjonen av statsadvokaten i El Aaiún.

Lawlor uttrykte også særlig bekymring for tilsynelatende bruk av vold og trusler om vold for å forhindre kvinnelige menneskerettighetsforkjempere i deres fredelige menneskerettighetsaktiviteter.

Lawlors krav til marokkanske myndigheter ble godkjent av Clément Nyaletsossi Voule, spesialrapportør om rettighetene til frihet til fredelig forsamling og organisering, Morris Tidball-Binz, spesialrapportør om utenrettslige, oppsummerende eller vilkårlige henrettelser og Melissa Upreti (formann), Dorothy Estrada-Tanck (nestleder), Elizabeth Broderick, Ivana Radačić og Meskerem Geset Techane; arbeidsgruppen for diskriminering av kvinner og jenter.

Spesielle rapportører er en del av det som er kjent som Menneskerettighetsrådets spesialprosedyrer. Spesialprosedyrene er det største organet bestående av uavhengige eksperter i FNs menneskerettighetssystem.

Nyheter

Har MOWI og Salmar rent mel i posen?

To av Norges største oppdrettsselskaper enda ikke svart på spørsmål om bærekraft og opprinnelse av fiskefôret de bruker.

26. september 2023

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023