Utenriksminister Eriksen Søreide uttrykte i dag bekymring for situasjonen for fengslede saharawiske menneskerettighetsforkjempere.
“Norske myndigheter er godt kjent med situasjonen i marokkanske fengsler, og deler bekymringen for situasjonen for saharawiske menneskerettighetsforkjempere” uttrykte utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide i dag.
“Den norske ambassaden i Rabat tar jevnlig opp situasjonen for saharawiske menneskerettighetsforkjempere i marokkanske fengsler med marokkanske myndigheter og menneskerettighetskommisjonen (CNDH). Fra norsk side har vi også uttrykt bekymring for situasjonen i fengslene i forbindelse med koronaviruspandemien", forklarte Eriksen Søreide i et svar på et spørsmål fra Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap).
I mars i år appellerte FNs Høykommissær for menneskerettighet om at politiske fanger internasjonalt må løslates i lys av korona-pandemien.
Det er rundt 40 saharawiske politiske fanger i marokkanske fengsler i dag. Ulike instanser i FN har kommet med uttalelser om de fleste av dem.
Siden 1. april har to saharawiske politiske fanger sultestreiket i protest mot forferdelige fengselsforhold.
“En beklagelig situasjon”, sier rederisjefen i Belships, som etterlyser et forbud fra norske myndigheter.
Oljefondet har nå plassert 162 milliarder kroner i selskaper som investerer i okkuperte Vest-Sahara. Det er fire ganger så mye som det totale norske bistandsbudsjettet.