Norge bekymret for saharawiske fanger

Utenriksminister Eriksen Søreide uttrykte i dag bekymring for situasjonen for fengslede saharawiske menneskerettighetsforkjempere. 

Publisert 22. april 2020

“Norske myndigheter er godt kjent med situasjonen i marokkanske fengsler, og deler bekymringen for situasjonen for saharawiske menneskerettighetsforkjempere” uttrykte utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide i dag.

“Den norske ambassaden i Rabat tar jevnlig opp situasjonen for saharawiske menneskerettighetsforkjempere i marokkanske fengsler med marokkanske myndigheter og menneskerettighetskommisjonen (CNDH). Fra norsk side har vi også uttrykt bekymring for situasjonen i fengslene i forbindelse med koronaviruspandemien", forklarte Eriksen Søreide i et svar på et spørsmål fra Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap). 

I mars i år appellerte FNs Høykommissær for menneskerettighet om at politiske fanger internasjonalt må løslates i lys av korona-pandemien. 

Det er rundt 40 saharawiske politiske fanger i marokkanske fengsler i dag. Ulike instanser i FN har kommet med uttalelser om de fleste av dem. 

 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024