FN ber om etterforskning av denne journalist-arrestasjonen

En sjokkerende video i fjor viste hvordan den saharawiske journalisten Walid El Batal ble trukket ut av bilvinduet sitt og banket opp av marokkanske politi. FN ber om full etterforskning. 

Publisert 09. januar 2020

I juni publiserte nyhetstjenesten Smara News i de okkuperte områdene en sjokkerende video av at en av deres egne journalister, Walid El Batal, hadde blitt tatt ut av en bil og banket opp av marokkansk politi. 

Nå har FN tittet på tilfellet. En såkalt ‘urgent appeal’ ble 7. januar 2020 offentliggjort av FNs menneskerettighetsrådsmekanismer angående arrestasjonen og torturen av El Batal.

I dokumentet uttrykker FN-organet sin bekymring for at saharawiske menneskerettighetsforkjempere i Vest-Sahara er under press. Særlige bekymringer ble framsatt om behandlingen av El Batal og andre saharawiske journalister. Politiet hadde utsatt Batal for vold både under pågripelsen og senere under varetekt. 

Appellen er signert av FNs Spesialrapportør for menneskerettighetsforkjempere, Spesialrapportøren for ytringsfrihet og FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling. 

Last ned FN-dokumentet her.  

El Batals arrest har fått betydelig internasjonal oppmerksomhet. Se for eksempel disse fra Front Line Defenders og Organization Mondiale Contre la Torture, som ber om hans umiddelbare løslatelse.

Under varetekt ble Walid tvunget til å signere avhørsprotokoller som senere ble brukt i rettssaken mot ham. 12. november 2019 ble El Batal dømt til to års fengsel for angrepå på polititjenestemenn og oppbevaring av våpen. 

FN-organene ba Marokko om å etterforske informasjonen om tortur, å klargjøre bakgrunnen for El Batals arrestasjon, samt å redegjøre for hvilke tiltak som har blitt tatt for å sikre at menneskerettighetsforkjempere i Marokko og Vest-Sahara kan gjøre sitt virke uten fare for trusler, trakassering eller kriminalisering. 

FN-teksten 7. januar er bare en av mange slike besluninger fra FNs menneskerettighetsmekanismer angående situasjonen for saharawiske journalister. FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling har flere ganger flere ganger dokumentert den systematiske forfølelsen av saharawiske journalister og menneskerettighetsforkjempere. I alle beslutningen har arbeidsgruppen funnet at anholdelsen av saharawiske journalister utrgjør et brudd på Marokkos internasjonale forpliktelser. 

I fjor kom FN med en sterk uttalelse om journalisten Naziha El Khalidi (AL MAR 1/2019), som tidligere har gått på folkehøyskole i Norge.  

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021