Equinor feilrapporterte Vest-Sahara-eksport

Den kontroversielle eksporten av Nordsjøgass til okkuperte Vest-Sahara i april framkommer ikke i norske offisielle eksporttall. Equinor beklager. 

Publisert 25. juni 2020

– Dette er en havn vi ikke hadde sendt laster til tidligere. Lasten ble etter kjøperens bestilling tolldeklarert med destinasjon Laayoune/Marokko. Dette ble oppfattet som at det hører inn under landkoden for Marokko i innmeldingen til Tolletaten, skriver Equinor-talsmann Eskil Eriksen i en e-post, ifølge E24 i dag

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå fant Equinors transport av gass fra Norge til Vest-Sahara i april aldri sted. 

Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) stilte tidligere denne måneden spørsmål om de manglende handelsdataene til Finansminister Jan Tore Sanner. Ministeren redegjorde for at Tolletaten ga tre alternative forklaringer for at eksport av gass fra Norge til Vest-Sahara ikke eksisterer i handelsstatistikken for april måned. 

Det ene er at det aldri falt sted en eksport av gass. Denne forklaringen er ikke aktuell. At fartøyet forlot Kårstø og ankom de okkuperte områdene i april i strid med norske offisielle næringslivsråd i april er et faktum. Dette er også vedgått av Equinor selv.

De to andre alternativene som Tolletaten presenterte er lite fordelaktige for Equinor: Enten unnlot Equinor å rapportere til norske tollmyndigheter - og dermed brøt loven. Eller de rapporterte feil. 

Til E24 bekrefter altså Equinor at de rapporterte feil. 

Avisen spurte Innovasjon Norge om hvorfor Vest-Saharas hovedstad framkommer i tollhåndbokens oversikt over marokkanske havner. Dette skal ha vært en feil, og ble korrigert 23. juni. Screenshotene nedenfor viser at byen El Aaiun ble fjernet fra Innovasjon Norges nettsider 23. juni.

 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023