Equinor feilrapporterte Vest-Sahara-eksport

Den kontroversielle eksporten av Nordsjøgass til okkuperte Vest-Sahara i april framkommer ikke i norske offisielle eksporttall. Equinor beklager. 

Publisert 25. juni 20

– Dette er en havn vi ikke hadde sendt laster til tidligere. Lasten ble etter kjøperens bestilling tolldeklarert med destinasjon Laayoune/Marokko. Dette ble oppfattet som at det hører inn under landkoden for Marokko i innmeldingen til Tolletaten, skriver Equinor-talsmann Eskil Eriksen i en e-post, ifølge E24 i dag

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå fant Equinors transport av gass fra Norge til Vest-Sahara i april aldri sted. 

Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) stilte tidligere denne måneden spørsmål om de manglende handelsdataene til Finansminister Jan Tore Sanner. Ministeren redegjorde for at Tolletaten ga tre alternative forklaringer for at eksport av gass fra Norge til Vest-Sahara ikke eksisterer i handelsstatistikken for april måned. 

Det ene er at det aldri falt sted en eksport av gass. Denne forklaringen er ikke aktuell. At fartøyet forlot Kårstø og ankom de okkuperte områdene i april i strid med norske offisielle næringslivsråd i april er et faktum. Dette er også vedgått av Equinor selv.

De to andre alternativene som Tolletaten presenterte er lite fordelaktige for Equinor: Enten unnlot Equinor å rapportere til norske tollmyndigheter - og dermed brøt loven. Eller de rapporterte feil. 

Til E24 bekrefter altså Equinor at de rapporterte feil. 

Avisen spurte Innovasjon Norge om hvorfor Vest-Saharas hovedstad framkommer i tollhåndbokens oversikt over marokkanske havner. Dette skal ha vært en feil, og ble korrigert 23. juni. Screenshotene nedenfor viser at byen El Aaiun ble fjernet fra Innovasjon Norges nettsider 23. juni.

 

Nyheter

Eksplosiv korona-økning i okkuperte Vest-Sahara

Etter at marokkanske bosettere i fiskeriindustrien returnerte fra Marokko til okkuperte Vest-Sahara, har nå antall smittede i de okkuperte områdene økt med 8250 prosent på under en uke.  

26. juni 20

Følg siste nytt om korona i Vest-Sahara

Vi samler siste nytt om koronakrisen i okkuperte Vest-Sahara og flyktningleirene. SISTE: Eksplosiv økning siste uken i de okkuperte områdene.

11. juni 20

Ny rapport forteller historien til saharawiske studenter i marokkanske fengsler

“Et fengsel er vanligvis fyllt av bråket fra fangene. Men ikke Ait Mellout. I Ait Melloul terroriseres du av en stillhet, som bare brytes av skrikene fra fanger som tortureres”. Vår nye rapport gir historien til en glemt gruppe fanger som FN ber løslatt.

10. juni 20

Norsk gasstransport droppet Vest-Sahara i siste liten

Fartøyet som skulle anløpe okkuperte Vest-Sahara med norsk gass i helgen, styrte unna i siste øyeblikk, på ordre fra eksportøren i Norge.

06. juni 20