Equinor feilrapporterte Vest-Sahara-eksport

Den kontroversielle eksporten av Nordsjøgass til okkuperte Vest-Sahara i april framkommer ikke i norske offisielle eksporttall. Equinor beklager. 

Publisert 25. juni 20

– Dette er en havn vi ikke hadde sendt laster til tidligere. Lasten ble etter kjøperens bestilling tolldeklarert med destinasjon Laayoune/Marokko. Dette ble oppfattet som at det hører inn under landkoden for Marokko i innmeldingen til Tolletaten, skriver Equinor-talsmann Eskil Eriksen i en e-post, ifølge E24 i dag

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå fant Equinors transport av gass fra Norge til Vest-Sahara i april aldri sted. 

Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) stilte tidligere denne måneden spørsmål om de manglende handelsdataene til Finansminister Jan Tore Sanner. Ministeren redegjorde for at Tolletaten ga tre alternative forklaringer for at eksport av gass fra Norge til Vest-Sahara ikke eksisterer i handelsstatistikken for april måned. 

Det ene er at det aldri falt sted en eksport av gass. Denne forklaringen er ikke aktuell. At fartøyet forlot Kårstø og ankom de okkuperte områdene i april i strid med norske offisielle næringslivsråd i april er et faktum. Dette er også vedgått av Equinor selv.

De to andre alternativene som Tolletaten presenterte er lite fordelaktige for Equinor: Enten unnlot Equinor å rapportere til norske tollmyndigheter - og dermed brøt loven. Eller de rapporterte feil. 

Til E24 bekrefter altså Equinor at de rapporterte feil. 

Avisen spurte Innovasjon Norge om hvorfor Vest-Saharas hovedstad framkommer i tollhåndbokens oversikt over marokkanske havner. Dette skal ha vært en feil, og ble korrigert 23. juni. Screenshotene nedenfor viser at byen El Aaiun ble fjernet fra Innovasjon Norges nettsider 23. juni.

 

Nyheter

FN ber Marokko løslate vilkårlig fengslede saharawier

FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling har i dag gjentatt at Marokko umiddelbart må løslate en gruppe saharawiske studenter som blir holdt fengslet.

21. september 20

Legg fram handelstallene med udemokratiske stater

Hvor stort volum råstoffer for norsk gjødselindustri eksporteres fra en statseid hviterussisk bedrift til Norge? Hvor mye kommer fra Marokko? Det vet man ikke. 

21. august 20

NÅ: Norsk frysefartøy bistår tyvfiskere i okkuperte Vest-Sahara

I 2019 stakk et fartøy fra det norske rederiet Green Reefers unna anholdelse av sørafrikanske myndigheter for å ha fraktet frossenfisk fra okkuperte Vest-Sahara. I morges forlot et søsterskip de okkuperte farvannene med en enda større last.  

17. august 20

Koronaviruset har ankommet flyktningleirene

Etter å ha holdt fortet i over fire måneder, har de isolerte saharawiske flyktningleirene i Algerie til slutt fått sine første bekreftede tilfeller av covid-19. 

24. juli 20