Equinor feilrapporterte Vest-Sahara-eksport

Den kontroversielle eksporten av Nordsjøgass til okkuperte Vest-Sahara i april framkommer ikke i norske offisielle eksporttall. Equinor beklager. 

Publisert 25. juni 2020

– Dette er en havn vi ikke hadde sendt laster til tidligere. Lasten ble etter kjøperens bestilling tolldeklarert med destinasjon Laayoune/Marokko. Dette ble oppfattet som at det hører inn under landkoden for Marokko i innmeldingen til Tolletaten, skriver Equinor-talsmann Eskil Eriksen i en e-post, ifølge E24 i dag

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå fant Equinors transport av gass fra Norge til Vest-Sahara i april aldri sted. 

Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) stilte tidligere denne måneden spørsmål om de manglende handelsdataene til Finansminister Jan Tore Sanner. Ministeren redegjorde for at Tolletaten ga tre alternative forklaringer for at eksport av gass fra Norge til Vest-Sahara ikke eksisterer i handelsstatistikken for april måned. 

Det ene er at det aldri falt sted en eksport av gass. Denne forklaringen er ikke aktuell. At fartøyet forlot Kårstø og ankom de okkuperte områdene i april i strid med norske offisielle næringslivsråd i april er et faktum. Dette er også vedgått av Equinor selv.

De to andre alternativene som Tolletaten presenterte er lite fordelaktige for Equinor: Enten unnlot Equinor å rapportere til norske tollmyndigheter - og dermed brøt loven. Eller de rapporterte feil. 

Til E24 bekrefter altså Equinor at de rapporterte feil. 

Avisen spurte Innovasjon Norge om hvorfor Vest-Saharas hovedstad framkommer i tollhåndbokens oversikt over marokkanske havner. Dette skal ha vært en feil, og ble korrigert 23. juni. Screenshotene nedenfor viser at byen El Aaiun ble fjernet fra Innovasjon Norges nettsider 23. juni.

 

Nyheter

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022

Saharawiske politiske fanger sultestreiker

Siden 1. april har to saharawiske politiske fanger sultestreiket i protest mot forferdelige fengselsforhold.

20. april 2022