Studenter ved Journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo har skrevet temaoppgaver om pressefriheten i Vest-Sahara. Les og hør arbeidet deres her.
Kastet ut av Marokko på livstidAftenbladets journalister Tor Dagfinn Dommersnes og Fredrik Refvem skulle dekke konflikten mellom Marokko og Vest-Sahara. Nå er de nektet innreise til Marokko på livstid.
Av Andreas Øverland
3. april 2008
I april 2004 fikk de to journalistene i
Stavanger Aftenblad føle marokkansk etteretning på kroppen. Etter få dager i Marokko ble de vekket på hotellrommet og kastet ut av landet, på tross av gyldig pressevisum. Journalistene selv mener telefonavlytting og overvåkning ødela for deres forsøk på å skrive reportasjer fra landets konflikt med Vest-Sahara.
Her kan du høre Tor Dagfinn Domersnes fortelle om dramaet.
Kampen om Vest-Sahara Av: Terje Karlsen, Andreas Øverland og Pia H. Smedsrud
3. april 2008
Den tidligere spanske kolonien Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975, da Spania trakk seg ut. For å holde kontroll på området har Marokko bygd en 2200 kilometer lang mur som deler Vest-Sahara i to - fra nordøst til sørvest.
Konflikten om Vest-Sahara er en glemt konflikt i Afrika. Vest-Sahara behandles i dag i FN som Afrikas siste uløste kolonispørsmål. I FNs sikkerhetsråd støtter Frankrike Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara, mens FN fortsatt ser på Spania som det landet som har juridisk råderett over området. Vest-Sahara er gammelt spansk koloniområde.
Polisario Frigjøringsbevegelsen Polisario hevder at de er talspersoner for områdets befolkning, saharawiene. Etter at området ble okkupert av Marokko, dannet Polisario regjering og den Sahrawiske Arabiske Demokratiske Republikk (SADR).
Den Afrikanske union har anerkjent SADR og staten Vest-Sahara, men det hjelper lite når landets regjering arbeider fra flyktningleire i Algerie.
Pressefrihet SADR og eksilregjeringen driver pressebyrået Sahara Press Service (
SPS). Det marokkanske pressebyrået (
MAP) gir ikke ut kritisk informasjon om det okkuperte området, men SPS leverer motinformasjon både fra innsiden av det okkuperte territoriet og fra flyktningleirene i Algerie.
Det har også blitt rapportert om samarbeid mellom MAP og den marokkanske etterretningstjenesten.
På flukt En stor del av saharawiene og Polisario er på flukt og holder i dag til i flyktningleirer i Tindouf, helt sørvest i Algerie og i den østlige delen av Vest-Sahara. I følge Støttekomiteen for Vest-Sahara antas det at omkring 165 000 flyktninger bor i disse flyktningleirene i dag.
I tillegg til befolkningen i flyktningleirene befinner det seg mange saharawier rundt i hele verden. De største befolkningsgruppene lever på Kanariøyene og i fastlands-Spania. Det går i dag en jevn strøm av saharawiske flyktninger over til Kanariøyene fra de okkuperte områdene.
Marokko bygget i perioden 1980-87 en 2200 kilometer lang mur som deler Vest-Sahara i to, fra nordøst til sørvest. Denne muren hindrer den okkuperte delen i å ha kontakt med regjering og flyktninger i Algerie og den polisariostyrte delen.
Rikt på naturressurser Store deler av Vest-Sahara består av ørken. Likevel er området rikt på naturressurser. Det er antatt at det befinner seg store olje- og gassforekomster i havet utenfor Vest-Sahara. I tillegg har kysten store fiskeressurser som ikke kommer saharawiene til gode. Blant annet tjener norske fiskeselskaper store penger på å tråle denne kystlinjen.
I følge
Klassekampen er Norge verdens ledende importør av fiskeolje fra Vest-Sahara. Landet har ennå store sardinforekomster, selv om de marokkanske farvannene har vært utsatt for rovfiske fra spanske trålere i EU-regi.
Se også:Temadag om pressefridom v/Høgskolen i Oslo