KLP kaster ut Vest-Sahara-selskap
Article image
Den norske investoren Kommunal Landspensjonskasse (KLP) har kastet ut den australske gjødselprodusenten Wefarmers for å importere fosfat fra Vest-Sahara.
Publisert 03. desember 2007


Les pressemelding fra KLP i dag.

Artikkelen under er fra Dagens IT.


To nye selskaper på svarteliste
KLP har ekskludert ytterligere to selskaper fra sitt investeringsunivers. Sjekk hele listen her.

Dagens IT.
3. desember 2007
Av Kristin Vallevik Gjerde og Cecilie Langum

KLP la mandag frem sin oppdaterte halvårlige liste over selskaper som er ekskludert fra selskapets investeringsunivers. Typiske selskapet som ekskluderes er de som kan assosieres med brudd på FN-normer og produsenter av tobakk og ulovlige våpen. I tillegg følges anbefalinger fra Etikkrådet for Statens pensjonsfond - Utland.

Menneskerettigheter
Inn på listen over ekskluderte selskaper kommer energiselskapet Alstom og Wesfarmers, begge to på grunn av brudd på menneskerettighetene.

Franske Alstom blir ekskludert på grunn av brudd på menneskerettigheter ved et vannkraft prosjekt i Sudan. En spesialutsending for FNs menneskerettighetsråd oppfordret blant annet Alstom, som er hovedleverandør av elektrisk utstyr til prosjektet, om å stoppe operasjonen på grunn av rapporter om menneskerettighetsbrudd i forbindelse med kritikkverdige forhold og tvangsflytting av ca 50.000 mennesker.

KLP ekskluderer også gjødselselskapet Wesfarmers som følge av ulovlig import av fosfat fra Vest Sahara. Området er okkupert av Marokko og FN erklærte i 2002 all utvinning av naturressurser i Vest-Sahara for ulovlig.

- Ikke hyggelig
Norges-sjef i Alstom, Svein Ole Strømmen, fikk beskjeden like før klokken elleve.

- Dette synes vi ikke noe særlig om, sier han til DN.no.

- Vi er utstyrsleverandør til et prosjekt i Sudan som er ledet av kinesere der de bygger et vannkraftprosjekt. Alstom i Norge har ingenting med dette å gjøre, legger han til.

- Hva gjøres nå internt i konsernet?

- Det er litt tidlig for meg å si noe om. Jeg skal undersøke hvordan konsernet tar det, men det er ikke noe hyggelig for konsernet å komme på en slik liste, sier Strømmen.

Wesfarmers legger ifølge hjemmesiden til selskapet stor vekt på sitt rykte og å være en ansvarlig selskap.

Etisk filtrering
KLP underla i 2002, som første norske livselskap, alle sine finansinvesteringer en etisk filtrering. De ti prinsippene i FNs Global Compact er grunnlaget for selskapets kriterier, og ser også på OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper og de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond - Utland.

- Vi tror vår påvirkningskraft er blitt enda større. De investorene som er best rustet for fremtiden er de som har ryddet i skapet. Men det er krevende å etterleve prinsippene, sier konserndirektør Mari Thjømøe i KLP på dagens pressekonferanse.

Ifølge KLP er det det mer og mer midler som er underlagt etiske prinsipper. I Europa utenom Skandinavia gjaldt det 10-15 prosent av kapitalen i 2005, 36 prosent opp fra 2002. Det tilsvarer 1003 milliarder euro. I Norge er 45 prosent underlagt etiske retningslinjer.

Men det er ikke bare ekskludering KLP driver med.

- Det kan være lurt å være på generalforsamlingene og heve vår røst i selskaper vi er inne i hvis det er ting vi er opptatt av, sier KLP-sjef Aage Schanning.

Inn i varmen igjen
Halliburton og Anvil Mining blir tatt ut av ekskluderingslisten, mens Ryanair står på observasjonslisten på grunn av tvilsomme arbeidsrettsmetoder.

Det amerikanske oljeserviceselskapet Halliburton har lagt korrupsjonsanklagene bak seg og tas inn igjen i porteføljen. Halliburtons datterselskap Kellog, Brown & Root (KBR) var assosiert med systematisk korrupsjon og uetisk forretningsførsel, og ble ekskludert av KLP i 2005.

- Når vi tar Halliburton inn i porteføljen igjen er det fordi selskapet har akseptert sitt ansvar og tatt konsekvensen av den uetiske forretningsførselen og kritikkverdige forhold. Halliburton har også tatt posisjon for å hindre lignende hendelser i å forekomme, sier Jeanett Bergan, rådgiver ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning.

Også Anvil Mining er tilbake i investeringsporteføljen. Selskapet var assosiert med deltakelse i massakre av sivile i Kongo. Anvil Mining har hatt en positiv utvikling siden hendelsen i 2004 og har lagt ned betydelig arbeid i å implementere "Voluntary Principles for Security and Human Rights", ifølge KLP.

KLPs svarteliste ser dermed slik ut:

Alstom
Wesfarmers
Grupo Ferrovial
Monsanto
Sodexho Alliance
Brigdestone
Chevron
Duke Energy
Exxon Mobil
Freeport McMoran
L3 Communications
Marathon Oil
Singapore Technologies
Toyota Motor
Thales
Wal-Mart
Yahoo!
Alliant Techsystems
EADS CO
Geberal Dynamic Corporation
Lockheed Martin
Raytheon
United Technologies
Boeing
Honeywell
Northrop
BAE Systems
Finmeccanica
Safran
Altadis Sa
Altria Group Inc
Brit Amer Tobacco
Imperial Tobacco
Japan Tobacco
Swedish Match
Richemont
KLP har nå ekskludert 41 selskaper fra sine investeringsporteføljer.

Tre selskaper er ekskludert på grunn av korrupsjon, seks på grunn av menneskerettighetsbrudd, fire som følge av brudd på arbeidstagernes internasjonale rettigheter og fire som følge av grove miljøsynder. I tillegg er 16 selskaper ekskludert på grunn av våpenproduksjon, og ti selskaper fordi de produserer tobakk.
Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024