Vest-Sahara på Studentradion i Trondheim
Article image

Elkouria Amidane fra Vest-Sahara er i disse dager i Norge for å fortelle norske studenter om tilstandene i hjemlandet. Tirsdag stilte hun til intervju i utenriksprogrammet Globus på Studentradion i Trondheim, og kunne fortelle flere meget sterke historier om overgrep, fengsling og tortur. Hør intervjuet her.

Publisert 16. november 2007

Forholdene i Vest-Sahara fortsatt dårlige

Av Leif-Arne Kristiansen
Studentradion, Trondheim
14. november 2007

Vest-Sahara ligger vest i Afrika, med grenser til Mauritania i sør og Marokko i nord. Området var spansk koloni fram til 1975, da Spania trakk seg ut. Landet ble så raskt okkupert av Marokko og Mauritania. I 1979 trakk Mauritania seg tilbake, og de områdene som da ble frigitt ble okkupert av Marokko. Landet er fortsatt under marokkansk okkupasjon.

Studentradion i Trondheim har som første radiostasjon i Norge fått et intervju med Elkouria Amidane, som er student og menneskerettighetsforkjemper fra Vest-Sahara. Hun kommer fra El Aaiún, hovedstaden i Vest-Sahara, men må reise til Marrakech i Marokko for å gå på universitetet.

I intervjuet forteller Rabab om vanskelige forhold for saharawiene (betegnelse på folket i Vest-Sahara) under marokkansk styre. 

- Det er veldig vanskelig å være saharawi, spesielt under den marokkanske okkupasjonen, fordi saharawi-folket kjemper nå for retten til selvbestemmelse. Det arrangeres jevnlige demonstrasjoner, der man ber om landets frigjøring, og ber om retten til selvbestemmelse og uavhengighet. Og marokkanske myndigheter slår alltid svært hardt ned på slike demonstrasjoner, forteller Amidane.

Videre forteller hun at marokkanske myndigheter svarer på demonstrasjoner ved å arrestere og mishandle ikke bare de som demonstrerer, men også deres familier, venner og naboer. Tortur, forsvinninger og ubegrunnede arrestasjoner er vanlige reaksjoner på fredlige demonstrasjoner.

Arrestasjoner er ikke forebeholdt voksne, også barn og unge arresteres og tortureres. 

- De stormer inn på universitetene og skolene, inn på barneskolene, og de arresterer mindreårige. 

- Som studenter - vi har lidd mye under diskriminering, fordi lærerne - de fleste av lærerne er marokkanere, og skoleledelsen er marokkanere, og mange av elevene er marokkanere. Som saharawi er vi en minoritet, og blir diskriminert. Lærerne er ikke rettferdige med karakterene i forhold til de marokkanske eleven.

Dårlige fengselsforhold
Mange saharawier fengsles, og Amidane forteller om svært dårlige forhold i fengslene i Vest-Sahara. Cellene er overfylte, og mange steder finnes det ikke ordentlige toaletter. De sanitære forholdene er dårlige, og behandlingen av fangene er til tider svært grusom. Tortur brukes jevnlig som avstraffelse.

- Fangevokterne angriper saharawi-fangene, og konfiskerer eiendelene deres, bare fordi de ber om rettferdig behandling. Ofte er det sultestreiker, og en av dem varte i 51 dager. Og Marokko viser ingen sympati til dette, forteller hun.

Benekter alt
Marokkanske myndigheter, representert ved deres ambassadør i Norge benekter at det finner sted forskjellsbehandling.

- Det er en stor løgn, det er rene beskyldninger. For det første er jeg selv saharawi, og jeg er fra El Aaiún. Hvordan kunne jeg fått denne stillingen som Marokkos ambassadør i Norge, hvis det fant sted forskjellsbehandling mot saharawier?, sa ambassadøren til Studentradion i Trondheim i et telefonintervju.

Løper stor risiko
Ved å komme til Norge og fortelle om forholdene i hjemlandet, risikerer Amidane å bli arrestert og torturert når hun kommer tilbake. 

- Grunnen til at jeg er her i Norge, er for å møte norske studenter, og snakke om situasjonen til studenter fra Vest-Sahara. Jeg vil at de skal være klar over hva som foregår, med saharawiske studenter og folk. Og jeg vil skape denne oppmerksomheten fordi ingen vet om det som skjer i Vest-Sahara, og vi trenger folk som vet om det; og vi trenger unge mennesker, fordi det er de som kan skape en forandring. 

Hun avslutter med å fortelle at hun håper på en fremtid der Vest-Sahara blir et fritt, selvstendig land, og at alle de som har flyktet fra landet kan få komme hjem til sitt eget land.

Om intervjuet
Intervjuet ble gjort i utenriksprogrammet Globus på Studentradion i Trondheim, tirsdag 13.11.07. Kun deler av intervjuet er gjengitt i denne teksten. Intervjuet i sin helhet er tilgjengelig som mp3-fil ved å trykke på en av linkene nedenfor. Spørsmålene stilles av Globus-medarbeider Anders H. Småsund. 

Alle sitater i teksten er oversatt fra engelsk. Innholdet i denne artikkelen og/eller intervjuet kan fritt gjengis, så lenge Studentradion i Trondheim refereres som kilde.

Hør intervjuet ved å klikke på en av linkene nedenfor
Varighet: 12 minutter og 24 sekunder

Mp3 56kbps - 5MB

Mp3 128kbps - 11 MB

Fotografi: Elkouria Amidane på en nasjonal radiostasjon i Madrid tidligere i november 2007.
 

Nyheter

Kontorene til vår danske søsterorganisasjon brannbombet

Brannstiftingen fremstår politisk motivert. Grafitti med pro-Marokkansk og anti-Vest-Sahara-budskap er spraymalt på fortauet fremfor kontoret til den danske organisasjonen Global Aktion i København.

13. januar 2025

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024