Forbundsstyret i Industri og Energi krever at Norge oppretter et forbud mot at norske selskaper investerer i, transporterer, eller handler med varer fra marokkansk-okkuperte Vest-Sahara, og at Norge anerkjenner den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk som en selvstendig stat.
Industri og Energi
14. november 2007
Bakgrunnen for disse kravene er at størstedelen av landet Vest-Sahara har vært ulovlig okkupert av Marokko siden 1975. Industri Energi krever også at norske selskaper trekker seg ut av alle næringslivsprosjekter i okkuperte Vest-Sahara og på ingen måte deltar i næringsaktiviteter som samarbeider med marokkanske styresmakter eller næringslivsinteresser.
Norske selskaper tungt inne
Den saharawiske befolkningen i Vest-Sahara, og frigjøringsbevegelsen Polisario, krever at utenlandske selskaper skal holde seg unna de okkuperte områdene. Det norske Utenriksdepartementet fraråder i dag norsk næringslivsengasjement i Vest-Sahara, på grunn av de rettslige og politiske dilemmaene. Likevel er norske selskaper tungt inne i landet, og bistår i å legitimere og finansiere okkupasjonen. Dette gjelder både norsk fiskeri- og shippingindustri.
Daglige overgrep
Før Marokko rykket inn i Vest-Sahara arbeidet rundt 2000 saharawier i fosfatindustrien i landet. I dag er 1800 av disse erstattet av marokkanske settlere. I fiskeriindustrien er den marokkanske kontrollen total. Den saharawiske befolkningen i de okkuperte områdene er utsatt for daglige overgrep. Saharawier holdes ute fra skoler og arbeidsplasser dersom de ytrer sine meninger om selvbestemmelse.
Anerkjent av 80 stater
Vest-Saharas frigjøringsbevegelse, Polisario, har siden fredsavtalen i 1991 kjempet fredelig for saharawienes rettigheter. I 1976 opprettet Polisario den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk. Republikken omfatter rundt 1/3 av Vest-Sahara-territoriet og har blitt anerkjent av rundt 80 stater i verden og er fullverdig medlem av den Afrikanske Union.
Marokko nekter
Marokko respekterer ikke saharawienes rett til selvbestemmelse, en rett som er fastslått gjennom mer enn hundre FN-resolusjoner. I 1991 vedtok FNs Sikkerhetsråd og partene i konflikten at det skulle avholdes en folkeavstemning om Vest-Saharas status. Sikkerhetsrådet opprettet en styrke i Vest-Sahara, som skulle stå for gjennomføringen. Avstemningen, som var planlagt å finne sted i 1992, er ennå ikke avhold. Marokko nekter fortsatt på å gjennomføre avstemningen. Marokko bryter dermed med de inngåtte fredsavtalene - og med hva som har vært FNs posisjon siden den gang området var en spansk koloni.
Plyndres for naturressurser
Okkupasjonsmakten plyndrer samtidig området for naturressurser. Marokkanske settlere som i dag er i flertall i Vest-Sahara nyter godt av mulighetene for arbeidsplasser, både innen fiskeri- og fosfatsektorene. I tillegg kartlegger Marokko petroleumsforekomstene i Vest-Sahara, til tross for at FN kaller slike undersøkelser i strid med internasjonal lov.
Om Industri Energi:
Industri Energi har nærmere 47 000 medlemmer. Disse er sysselsatt innen olje- og gassindustrien, solenergi, petrokjemisk og farmasøytisk industri, aluminium, glass og keramiske virksomheter og andre metallproduserende industrier. Videre organiserer forbundet ansatte i miljøbedrifter, vaskerier, renserier, plastbedrifter, fiskefor- og fiskemelbedrifter, og en rekke andre bransjer. Industri Energi er det største fagforbundet i Hydro og i StatoilHydro og dekker et område som står for 80 prosent av norsk eksportverdi.
For ytterligere kommentarer, kontakt:
Liv Undheim, nestleder Industri Energi, mob: + 47 90 15 70 01
Amalie Hilde Toft, internasjonal sekretær, mob: + 47 92 65 52 36
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.