Først mistet hun øyet av politivold. Så ble hun dømt til 8 måneders fengsel. Sultana Khaya og de andre saharawiske studentene i Marokko har hatt et tøft semester. Fredsviljen 2/2007.
Fredsviljen 2/2007
Av Per Kristian Cappelen Nielsen
Last ned Fredsviljen her.Saharawiske studenter ved læresteder i Marokko og okkuperte Vest-Sahara har de siste månedene demonstrert mot marokkanske myndigheter. Protestene har blitt slått svært hardt ned på. Flere titalls saharawier er blitt skadet, mens andre har blitt dømt til lange straffer.
Væpnede banderVerst gikk det ut over Sultana Khaya (bildet) som mistet sitt høyre øye - for deretter å bli dømt til 8 måneders fengsel. Ifølge en domstol i Marrakech, skal Khaya ha deltatt i en væpnet bande og oppgitt feilaktig identitet til politiet.
- Hun er utelukkende dømt for at hun ikke skal kunne reise utenlands, sa en aktivist i den saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen ASVDH kort tid etter dommen.
Tidligere har skadde saharawier reist til Europa for å få medisinsk behandling og for å drive politisk aktivisme. Det får ikke Khaya gjort, som nå går og venter på at saken skal opp på nytt. Den siste tiden har man sett en ny utvikling i overgrepene mot saharawiene. De siste månedene skal bevæpnede marokkanske gjenger ved læresteder over hele Marokko flere ganger ha samarbeidet med politiet i å gå til angrep på de saharawiske studentene. Flere av studenthyblene har blitt ransaket og ødelagt, og det midt i eksamensperioden.
Fredslaget protesterer23. mai sendte Norges Fredslag og 44 andre norske organisasjoner et brev til den marokkanske innenriksministeren. Brevet krever at overgrepene mot saharawiske studenter må stanse. Blant de som signerte var samtlige ungdomspartier, alle de nasjonale studentorganisasjonene og flere av de ledende norske humanitære organisasjonene.
"Den økende og veldig forståelige frustrasjonen og fortvilelsen som saharawiske ungdommer og studenter gjennomgår i dag, og brutaliteten som marokkansk politi velger å bruke for å slå ned på den med, kan føre til videre konflikt og voldelige konfrontasjoner i både Marokko og Vest-Sahara", står det å lese i brevet.
Appellen oppfordrer marokkanske myndigheter til å gjøre sitt ytterste for å beskytte studenter ved universiteter i Marokko.
- Studentene i Vest-Sahara er en svært viktig del av landets fremtid, og vi reagerer sterkt på marokkansk politis behandling av dem når de bruker sin demonstrasjonsrett slik den er nedfelt i FNs menneskerettighetskonvensjon, sier leder i SAIH, Jonas Holmqvist. - Her må det internasjonale samfunnet reagere, og vi oppfordrer norske myndigheter til å ta saken opp med sine marokkanske kolleger, sier Holmqvist.
- Vi kan ikke sitte stille og se på den forfølgelsen som saharawiske studenter nå utsettes for. Det trengs et sterkt internasjonalt press mot Marokko for å få slutt på overgrepene, sier internasjonal leder i Unge Venstre, Boye Bjerkholt.
Uheldig tidspunktFlere observatører har pekt på at den nye offensiven mot aktivister og demonstranter i Vest-Sahara og Marokko kommer på et svært upassende tidspunkt, i en periode der frigjøringsbevegelsen Front Polisario og Marokko forbereder de første direkte forhandlingene siden 1997.
- Vi frykter at bølgen av arrestasjoner og en eskalering av volden nå kan forstyrre forhandlingene som står på trappene. For at partene skal komme fram til en løsning, trengs ro og optimisme. Det er dessverre ikke tilfellet i dag, sier Richard Skretteberg, fungerende leder for rettighetsenheten i Flyktninghjelpen.