I 2002-2003 kontaktet Støttekomiteen for Vest-Sahara en lang rekke av aksjonærene til TGS-Nopec. Selskapet arbeidet for marokkanske oljemyndigheter i okkuperte Vest-Sahara, og et tjuetalls av aksjonærene solgte seg ut. Med jevne mellomrom får vi vite om aksjonærer som trakk seg ut som resultat av kampanjen, men som vi hittil ikke har kjent til. For en uke siden dukket det opp enda en.
I 2002-2003 arbeidet det norske seismikkselskapet TGS-Nopec for marokkanske myndigheter. Selskapet la til rette for den ulovlige oljeutvinningen som nå står på trappene i Vest-Sahara.
Lenge hevdet TGS-Nopec overfor sine aksjonærer at kontrakten gjaldt Marokko, at de ikke gjorde noe ulovlig, og at de handlet etisk korrekt. Støttekomiteen for Vest-Sahara kontaktet dermed aksjonærene til selskapet, og forklarte innholdet i kontrakten de hadde med okkupasjonsmakten. Et tjuetalls solgte seg ut, mens de to største aksjonærene - Storebrand og Folketrygdfondet - la betydelig press for å få selskapet ut av området.
Les mer om selskapet og Støttekomiteens kampanje her.
Stadig får vi vite om aksjonærer som solgte seg ut som ledd av kampanjen, men som vi hittil ikke har vært oppmerksomme på.
26. mai i år bekreftet administrerende direktør i Sørlandets Kompetansefond, Bjørn Fjellstad, at også de solgte TGS-aksjene.
- Sørlandets Kompetansefond hadde en aksjepost i børsnoterte TGS-Nopec Geophysical Co. Så viste det seg at selskapet drev med oljeleting i havet utenfor Vest-Sahara. Der brytes menneskerettighetene, følgelig solgte vi aksjene, sa Fjelstad til Fædrelandsvennen.
At TGS-Nopec er tilbake på plasseringslisten, skyldes at selskapet avsluttet oppdraget i Vest-Sahara.
- Dermed kunne vi kjøpe aksjer på nytt, sier Fjellstad.
Stiftelsen Sørlandets Kompetansefond har utgangspunkt i penger som ble frigjort i salget av aksjer i Agder Energi. En rekke av pengene havnet på Oslo Børs -deriblant i TGS-Nopec.