Det norske fiskeribedriften Sjøvik setter inn enda en tråler i okkuperte Vest-Sahara. Det skriver fiskeribladet Fiskaren.
I påsken kom det fram at Sjøvikgruppen fra Møre satser enda høyere i okkuperte-Vest-Sahara. Ifølge fiskeribladet Fiskaren planlegger selskapet å sende ned enda en tråler. Det norske fisket er sterkt mislikt av den lokale befolkningen og av eksilregjeringen til Vest-Sahara-republikken, ettersom den bidrar til å sysselsette marokkanske settlere.
Den første tråleren, Midøy Viking, (se over) ble ombygget ved Solstrand verft i begynnelsen av 2006.
Sjøvik utvider i Marokko
Av Einar Lindbæk, Fiskaren
4. april 2007
Ålesund: Sjøvik AS har bestemt seg for å sette en pelagisk tråler til inn i fisket på kysten ved Vest-Sahara i Marokko.
- Vi er på utkikk etter en båt til, som vi kan sette inn i fisket fra kommende årsskifte. Utviklingen så langt har vært god, sier Odd Kjell Sjøvik.
Et motorhavari på Sjøvik-tråleren, har satt fartøyet ut av spill i noen uker. For tiden ligger det i Las Palmas for reparasjon.
- Det har skjedd feil montering som har gitt oss tekniske problemer med den nye framdriftsmaskinen. Dette er spesielt irriterende når feilen kommer på en ny motor. Vi vet ikke hvor lang driftsstansen blir, sier Sjøvik.
Optimismen er likevel stor på grunn av de store pelagiske ressurser og jevnt bra fangst det første året med drift i området. Sjøvik AS eier selskapet som driver både med fangst og ilandproduksjon sammen med marokkanske interesser. Derfor kan Sjøviks fartøy fiske på store nasjonale ressurser uten å måtte ha lisens, slik det kreves av utenlandske fartøy.
Strategien til Sjøvik er å drive fangst og forsyne landanlegget med råstoff. For tiden er det bare Sjøviks ene tråler som er leverandør av fisk til landanlegget i Dakla, som er Vest-Saharas viktige fiskerby.
- Det har vært forsket på bestandene i området, men man får flere svar om bestanden i forbindelse med aktivt fiske. Det ser ut til å være betydelige ressurser, sier Sjøvik.
Sjøvik er den eneste norske aktøren med åpne dører til de store fiskeriforekomstene utenfor Vest Sahara gjennom et norsk-marokkansk selskap.
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.