Etter tre år lyktes det endelig Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach å få tilbake sitt pass. Overrekkelsen skjedde to små uker etter at 31 norske organisasjoner i november protesterte overfor den marokkanske innenriksministeren.
Etter press fra Raftostiftelsen og 30 andre norske organisasjoner, fikk menneskerettighetsaktivisten Sidi Mohammed Daddach passet sitt tilbake. Les brevet til Marokkos innenriksminister her.
Passet har vært konfiskert av marokkanske myndigheter siden 2003.
"I am very thankful to you and to the institution for the great job you did concerning the pressure you did to free my passport. The letters you sent to the Moroccan minister of Interior had great effects on freeing my passport. That enabled me to visit my beloved mother in the Saharawi camps in Tindouf, Algeria", skriver Daddach i et brev til Raftostiftelsen i helgen.
Det første Daddach gjorde da han fikk passet tilbake, var å besøke sin mor i en flyktningleir i Algerie. Der ble han feiret som en helt av flyktningbefolkningen.
Både i de saharawiske flyktningleirene i Algeries ørken og i okkupert Vest-Sahara fortelles det om glede over støtten fra norske organisasjoner og myndigheter.
Daddach er en av de fremste frihetssymbolene for saharawiene, den opprinnelige befolkningen i Vest Sahara. Han satt 24 år i marokkanske fengsler, hvorav 14 år på dødscelle, for sin motstand mot den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara. Daddach ble løslatt i 2001 etter en internasjonal kampanje ledet av Amnesty International og saharawiske aktivister. I 2002 mottok han Raftoprisen for sin kamp for saharawienes rett til selvbestemmelse. Daddach har spesielt bidratt til å sette søkelyset på de omfattende marokkanske overgrepene i Vest-Sahara og skjebnen til de over 500 ‘forsvunne’ saharawiene siden invasjonen i 1975.
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.