Karmøy-båt solgt til okkuperte Vest-Sahara
Article image

Nok en gang er et norsk fiskerifartøy solgt til marokkanske interesser i de okkuperte områdene av Vest-Sahara.

Publisert 06. april 2018


Nok en gang er et norsk fiskerifartøy solgt til marokkanske interesser i de okkuperte områdene av Vest-Sahara. 
Foto: Aage Schjølberg

Den norske tråleren Cetus (IMO 8612794, ex-Traal) skal være solgt til interesser i okkuperte Vest-Sahara. 

Det skrev Kystmagasinet i slutten av mars. Transaksjonen skal ha skjedd høsten 2017. Skipet ligger fortsatt i Agadir, i påvente av siste byråkratiske hindre for å starte opp fiske utenfor Dakhla i Vest-Sahara, skriver magasinet. 

Ifølge DNV er den nye eieren selskapet Gold Anchor Fishing. Det marokkanske registeret Charika plasserer selskapet i Tan Tan i Sør-Marokko. 

Daglig leder av Cetus AS er Helge Olav Vikshåland og styreleder Aleksander Vedø. Styret består av Helge Olav Vikshåland, Anders Klovning, Inge Møgster, Geir Ove Vikshåland og Heine Møgster.

Et utall gamle norske fiskefartøy har funnet veien til de okkuperte områdene, de seneste årene, for bruk av marokkanske interesser. 

I tillegg til å finne sted i strid med folkeretten, er fisket også miljømessig kontroversielt. De tidligere norske båtene Buland og Bømmelbas har deltatt i stygge episoder av kasting av fisk. I 2013 skrev Greenpeace en rapport om eksporten av norske og nordiske båter til Vest-Sahara. 

Halve Vest-Saharas folk bor som flyktninger i Algerie, etter at Marokko okkuperte hjemlandet deres. FNs Generalsekretær understreket i en rapport til FNs Sikkerhetsråd 29 mars 2018 sin "dype bekymring" for den permanente mangelen på humanitær bistanden, og påpekte at under halvparten av bistandsbehovet ble dekket i fjor. Disse flyktningene protesterer mot Marokkos plyndring av territoriet. 

Ex-Bømmelbas dumpet i 2013 alene mer fisk som søppel over bord enn det alle flyktningene får i humanitær fiskebistand i løpet av ett år. 
 

Nyheter

Kraftig nedgang i norske oljekontroverser

I en årrekke har norskflaggede fartøy fraktet oljeprodukter inn til okkuperte Vest-Sahara. Flaggskifter har ført til kjempenedgang. 

23. mai 2023

Norskeid skip fraktet gass til okkuperte Vest-Sahara

Et Eitzen-eid tankskip fraktet gass inn til okkuperte Vest-Sahara i forrige uke, skriver Finansavisen i dag. 

08. mai 2023

Arbeiderpartiet krever et fritt Vest-Sahara

Ap-landsmøtet krever en løsning i Vest-Sahara-konflikten i tråd med saharawienes selvbestemmelsesrett. 

07. mai 2023

Ny rapport: 8 gamle norske fiskebåter havnet i okkuperte Vest-Sahara

En ny rapport avdekker at det pågår en storstilt eksport av gamle norske fiskebåter til sårbare farvann langs Afrikakysten. 8 havnet utenfor okkuperte Vest-Sahara. 

26. april 2023