Tone Moe fra Bergen deporteres i dette øyeblikk fra okkuperte Vest Sahara. Moe har vært internasjonal observatør i en rettssak mot saharawiske politiske fanger og var i Vest Sahara for å møte fangenes familier.
Moe reiste denne uken til El Aaiún for å møte familiene til politiske fanger fra Vest-Sahara.
Ved tolvtiden norsk tid kom 20-25 sivilkledde politimenn inn i lobbyen på hotellet hvor hun befant seg. Ti av dem hadde kamera og filmet henne og tok bilder.
- Jeg ble fortalt at internasjonale observatører ikke var velkommen, og dessuten at jeg ikke hadde ankommet El Aaiun på en lovlig måte, forklarer Moe til Støttekomiteen.
Politimennene nektet henne også å benytte telefonen for å formidle deportasjonen.
Når Støttekomiteen snakker med Moe, sitter hun i en taxi på vei ut av territoriet, eskortert av en marokkansk politibil.
De politiske fangene som Moe hadde reist til Vest-Sahara for å lære mer om er i den såkalte 'Gdeim Izik-gruppen' - en gruppe menneskerettighetsaktivister og journalister dømt i en rettssak som Moe observerte og rapporterte fra i løpet av det siste året.
25. september publiserte Moe
en rapport om rettsprosessen. Forordet er skrevet av jusprofessor Mads Andenæs, som selv besøkte fangene da han tjente som leder for FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. Andenæs var også med på observasjon av rettsprosessen i Rabat.
28. november forfattet Moe
et skriv om den svært alarmerende situasjonen som fangene nå lever under. Amnesty International startet denne uken
en kampanje knyttet til en av fangene.
Moe er fra Bergen, og studerer juss på UiB. Rundt 150 norske observatører har 2016 og 2017 blitt deportert fra Vest-Sahara eller nektet innreise til territoriet av marokkanske myndigheter.
Marokko har ulovlig okkupert størstedelen av Vest-Sahara siden 1975 og nekter å delta i FN-ledete fredssamtaler. Marokko har også kastet ut store deler av FN-troppen fra territoriet.