For n-te gang: Sultana banket opp av marokkansk politi
Article image
I 2012 snakket Sultana fra okkuperte Vest-Sahara om politivolden under en konferanse i Bergen. I forrige uke ble hun banket opp på ny.
Publisert 30. september 2017


«Da vi kom på sykehuset fikk vi ikke behandlingen vi trengte. Politiet og militæret som akkurat hadde banket oss opp ble med til sykehuset og sto og fulgte med på behandlingen. Jeg fikk ikke engang et plaster», sier Sultana til Støttekomiteen.

Bilder viser hvordan hun ble slått og sparket over hele kroppen da hun deltok i en markering i Bojador i marokkansk-okkuperte Vest-Sahara 21. september. Hun fikk også slag mot hodet. Se bilder av vold mot henne og andre nederst i artikkelen (last ned video her).

Territoriet har vært under marokkansk okkupasjon siden 1975.

Demonstrasjonen ble arrangert for å markere FNs fredsdag og for å protestere mot behandlingen av de såkalte Gdeim Izik-fangene. Fangegruppen er dømt til flere tiår lange fengselstraffer for forhold de har innrømmet under tortur. I forrige uke ble de uten forvarsel plutselig spredt rundt på fengsler i hele Marokko, kort tid før FNs torturkomite kommer på besøk i oktober.

Khaya selv deltok i 2012 på et arrangement med ungdomspartiene i Norge på Universitetet i Bergen. Den marokkanske ambassaden i Oslo søkte 23. mars 2012 Rabat om midler for å mobilisere marokkanere fra Østlandet for å reise til Bergen for å «motsi anklagene» fra Khaya. Konferansen endte dermed i kaos.

Khaya blir banket opp jevnlig – som i 2016, mai 2013, april 2013 og 2011. I 2007 ble hun banket opp til hun mistet øyet. Les om det i Aftenposten. Khaya har siden da benyttet glassøye.

Andre som ble skadet var Sidi Brahim Lehsaini som fikk slått ut en tann.

“En politibatong skadet ryggen min», sier Aicha Babait, om en episode tidligere samme dag. Hun forteller til Støttekomiteen at hun på formiddagen hadde blitt stoppet av politiet i en stille sidegate. “De truet meg, sparket og slo», sier hun, og identifiserer overgriperne med navn. Nå har Aicha merker på flere steder på kroppen. Aicha jobber som journalist, Støttekomiteen postet en sak om henne tidligere i sommer.

Hassan Duihi forklarer at demonstrasjonen i Smara-gaten i hovedstaden El Aaiun, begynte syv om kvelden.

"Jeg var der fra starten og gaten var allerede omringet av marokkansk politi og militære. Jeg deltok med de andre og ropte slagord. Politiet kom rett bort til meg og slo meg med en batong i ansiktet. Jeg hadde på meg briller, så de ble ødelagt, og jeg ble skadet mellom øyet og øyenbrynet", sa han til Støttekomiteen.

Han forklarer at han til slutt dro til sykehuset, som han sier var full av skadde kvinner. "Men det var veldig få sykepleiere og der, og ingen lege. Jeg har fortsatt veldig vondt, men vet ikke hvor alvorlig skaden er."

Ifølge Duihi fortsatte demonstrasjonene til sent om kvelden. "Vi er dessverre blitt vant til dette. Vi bor i en by som er så full av militære og politi som overvåker oss at vi føler vi vi bor i midten av en militærbase. Vi møter okkupasjonen daglig", sier han.

"Så mange folk ble skadet i demonstrasjonene nå at vi har mistet oversikten. Jeg tilbrakte to timer på sykehuset. Det var ingen leger der. Jeg ble slått så hardt at jeg ikke kunne bevege venstresiden av kroppen min. Først i dag er jeg i stand til det. Hvor er de internasjonale mediene", sa Mina Bahali da Støttekomiteen snakket med henne 23. september.

Klikk på bildene for høyere oppløsning.

Sidi Brahim Lehsaini
lehsaini1_350.jpg

Last ned video.

Hassan Duihi
duihi1_400.jpg
duihi2_350.jpg



Sultana Khaya
khaya1_350.jpg

khaya2_350.jpg

khaya3_350.jpg

khaya4_350.jpg

khaya5_350.jpg

khaya8_350.jpg

khaya10_350.jpg

khaya13_350.jpg

khaya14_350.jpg

khaya16_350.jpg

khaya15_350.jpg





Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023