Rettssak mot saharawier ytterligere utsatt
Article image

13. mars skal en gruppe aktivister fra Vest-Sahara for retten i Marokko for overgrep de hittil sonet seks år for. Flere av dem er garantert uskyldige.

Publisert 19. februar 2017

Den saharawiske aktivisten Naama Asfari har i seks år sittet i fengsel for et overgrep han ikke kan ha begått. Asfari ble pågrepet av politiet før han skal ha begått overgrepet han siden ble dømt til 30 år for. FNs Menneskerettighetsråds torturkomité har uttalt at Asfari ble grovt torturert. 

Asfari er del av en gruppe på totalt 25 saharawiske aktivister opp for retten 13. mars. 

Gruppen ble i 2013 dømt til mellom 20 år og livstid av en marokkansk militær domstol for overgrep som de skal ha begått i 2010. Men ingen bevis er framlagt, og alle er dømt på bakgrunn av innrømmelser de har signert under tortur. 

En ny sivil, rettssak mot de 25 aktivistene skulle opprinnelig starte 26. desember 2016, seks år etter at de ble pågrepet. Domstolen valgte imidlertid å utsette rettssaken til 23. januar 2017. Støttekomiteen for Vest-Sahara hadde observatører tilstede i rettslokalet 26. desember. 

Akkurat som i desember, ble også rettssaken nå i januar utsatt. 

Rundt 40 norske observatører deltok på rettssaken 23-25. januar 2017. Jusstudent Tone Sørfonn Moe fra Bergen har forfattet en lengre rapport om rettsprosessen 23-25. januar. 

Last ned rapporten i sin helhet ned her. 

Rapporten dokumenterer alvorlige brudd på grunnleggende rettsstandarder internasjonalt. Flere av de dømte er ledende menneskerettighetsforkjempere i Vest-Sahara.

 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023