Menneskerettighetsaktivister trakassert i de okkuperte områdene
Article image

Raftoprisvinner og menneskerettighetsforkjemper Sidi Mohamed Daddach forteller at han og kollegaen ble trakassert av marokkansk politi da de skulle besøke fengslede saharawier.

Publisert 26. august 2013

- Formålet med reisen var å besøke politiske fanger, og undersøke under hvilke forhold de sitter fengslet, sier Daddach i en erklæring publisert på nettsiden Poemario por un Sahara Libre.

Daddach og hans kollega Hmad Hamad dro mot Taurta-fengselet i Dakhla mandag 19. august. De to menneskerettighetsforkjemperne kom seg imidlertid aldri inn i fengselet.

- Fra det øyeblikket vi dro vanskeliggjorde marokkansk politi og sikkerhetsstyrker reisen for oss. Vi ble vi kontrollert og registrert gjentatte ganger, og vi ble gjenstand for grove fornærmelser og avhør med trakasserende spørsmål (…). Da vi nærmet oss Dakhla stoppet militæret oss i en hel time for å undersøke kjøretøyet vårt, forteller Daddach.

De to menneskerettighetsforkjemperne sier at de ble forfulgt og overvåket hele tiden, og at da de endelig forsøkte å komme seg inn i fengsel for å besøke de politiske fangene tirsdag 20. august, ble de nektet adgang. 

- Marokko skryter av å være et åpent og demokratisk land som legger vekt på menneskerettigheter og dialog. Det var med dette i bakhodet vi la ut på denne reisen for å undersøke fengselsforholdene til de politiske fangene, sier Daddach.

Daddach er ikke alene om å bekymre seg for de grunnleggende rettighetene til de fengslede. Flere menneskerettighetsorganisasjoner, blant annet Human Rights Watch, har ved flere anledninger påpekt det de anser som uverdige forhold for saharawier i marokkanske fengsler: tortur, mishandling, overbefolkning og manglende eller ikke-rettferdig rettergang er vanlige anklager.

- Ved å fornærme og provosere oss prøver de å skremme oss fra å gjøre denne typen menneskerettighetsaktivisme, hevder Hamad. 

Daddach er på ingen måte ukjent med forholdene i marokkanske fengsler. Han satt selv fengslet i 24 år, hvorav 14 år på dødscelle. Under årene i fangenskap nektet han å søke om benådning, og arbeidet for de andre fangenes rettigheter. Han klarte blant annet å smugle ut informasjon om de uverdige forholdene i fengselet.

I 2002 fikk Daddach tildelt den norske Raftoprisen for sitt arbeid i det okkuperte Vest-Sahara. Du kan lese mer om forholdene for saharawiske fanger i de marokkanske fengslene her.
 

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022