Menneskerettighetsaktivister trakassert i de okkuperte områdene
Article image

Raftoprisvinner og menneskerettighetsforkjemper Sidi Mohamed Daddach forteller at han og kollegaen ble trakassert av marokkansk politi da de skulle besøke fengslede saharawier.

Publisert 26. august 2013

- Formålet med reisen var å besøke politiske fanger, og undersøke under hvilke forhold de sitter fengslet, sier Daddach i en erklæring publisert på nettsiden Poemario por un Sahara Libre.

Daddach og hans kollega Hmad Hamad dro mot Taurta-fengselet i Dakhla mandag 19. august. De to menneskerettighetsforkjemperne kom seg imidlertid aldri inn i fengselet.

- Fra det øyeblikket vi dro vanskeliggjorde marokkansk politi og sikkerhetsstyrker reisen for oss. Vi ble vi kontrollert og registrert gjentatte ganger, og vi ble gjenstand for grove fornærmelser og avhør med trakasserende spørsmål (…). Da vi nærmet oss Dakhla stoppet militæret oss i en hel time for å undersøke kjøretøyet vårt, forteller Daddach.

De to menneskerettighetsforkjemperne sier at de ble forfulgt og overvåket hele tiden, og at da de endelig forsøkte å komme seg inn i fengsel for å besøke de politiske fangene tirsdag 20. august, ble de nektet adgang. 

- Marokko skryter av å være et åpent og demokratisk land som legger vekt på menneskerettigheter og dialog. Det var med dette i bakhodet vi la ut på denne reisen for å undersøke fengselsforholdene til de politiske fangene, sier Daddach.

Daddach er ikke alene om å bekymre seg for de grunnleggende rettighetene til de fengslede. Flere menneskerettighetsorganisasjoner, blant annet Human Rights Watch, har ved flere anledninger påpekt det de anser som uverdige forhold for saharawier i marokkanske fengsler: tortur, mishandling, overbefolkning og manglende eller ikke-rettferdig rettergang er vanlige anklager.

- Ved å fornærme og provosere oss prøver de å skremme oss fra å gjøre denne typen menneskerettighetsaktivisme, hevder Hamad. 

Daddach er på ingen måte ukjent med forholdene i marokkanske fengsler. Han satt selv fengslet i 24 år, hvorav 14 år på dødscelle. Under årene i fangenskap nektet han å søke om benådning, og arbeidet for de andre fangenes rettigheter. Han klarte blant annet å smugle ut informasjon om de uverdige forholdene i fengselet.

I 2002 fikk Daddach tildelt den norske Raftoprisen for sitt arbeid i det okkuperte Vest-Sahara. Du kan lese mer om forholdene for saharawiske fanger i de marokkanske fengslene her.
 

Nyheter

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023

Kraftig nedgang i norske oljekontroverser

I en årrekke har norskflaggede fartøy fraktet oljeprodukter inn til okkuperte Vest-Sahara. Flaggskifter har ført til kjempenedgang. 

23. mai 2023