Aftenbladet: Flyktet fra overgrep og fattigdom
Article image

Saharawier i Rogaland forteller om omfattende brudd på menneskerettighetene i hjemlandet Vest-Sahara. Stavanger Aftenblad, 20. august 2012.

Publisert 22. september 2012

Saken nedenfor sto på trykk i Stavanger Aftenblad, 20. august 2012.
Last ned saken her (pdf), side 1, side 2.

- Situasjonen i Vest-Sahara er forferdelig. Det er politi og militære overalt. Du kan ikke kritisere okkupasjonsmakten uten å bli arrestert. Mange blir torturert i fengsel.

Det sier Lemnaissir El Hassan, Lagadaf Mohamed Hassan og Salma Mohamed Salek. De er alle saharawier, bosatt i Rogaland.

Afrikas siste koloni 
De reagerer sterkt på at Tau-bedriften Comrod har eksportert antenneutstyr til Marokko. 

- Vi ber om svar på hvorfor de gjør dette. Hvorfor de hjelper okkupasjonsmakten med utstyr? De burde hjelpe oss i stedet. Det er vi som er ofre. 

Vest-Sahara var spansk koloni fram til 1975. Da delte Marokko og Mauretania området mellom seg etter avtale med Spania. Bevegelsen Polisario nektet å godta dette og erklærte i 1977 området som selvstendig. Mauretania trakk seg ut i 1979 og anerkjente Vest-Sahara, mens Marokko gjorde krav også på deres del av området. Okkupasjonen er i strid med folkeretten, og det rapporteres om omfattende brudd på menneskerettighetene.

- Nevøen min var i nærheten av en demonstrasjon da han ble arrestert. Det eneste han gjorde, var å forsøke å hjelpe en eldre dame. Han ble stuet sammen med 70-80 menn i et lite rom uten toalett. Politiet knekte et av ribbeina hans. Det tok fire måneder før han slapp ut, forteller Lagadaf.

Vest-Sahara er medlem av Den afrikanske union (AU) og har flere ganger fått støtte i FN for sitt krav om selvstendighet. Et flertall av saharawiene bor i dag i flyktningleire i Algerie.

Nesten 30 år i telt 
- Jeg er født i Vest-Sahara, men har bodd store deler av livet mitt i flyktningleir, forteller Salma. Hun kom seg omsider til Spania, der hun traff ektemannen Lagadaf. De er bosatt på Kvernaland og har døtrene Nora, Sirin og Malak.

I dag er det nesten ikke mulig å være saharawier i Vest-Sahara, mener de. Marokko lar stadig flere marokkanere bosette seg i Vest-Sahara, og disse antas å utgjøre et flertall av befolkningen. Myndighetene har også bygd en mer enn 2000 kilometer lang mur rundt de sentrale områdene og kontrollerer all økonomisk aktivitet i landet, som er rikt på naturressurser.

- Marokkanerne tar alle jobbene. Saharawiene er derfor svært fattige, sier Lemnaissir, som satt fengslet et halvt år etter en demonstrasjon han deltok i. Han klarte å rømme og kom som flyktning til Norge. Han er leder for Foreningen for saharawier i Norge. Om lag 30-35 landsmenn bor her i landet.

- Det er overvåking i landet hele tiden. Skjer noe av dette med utstyr fra Comrod? Og hva med overvåkingen langs muren? spør Lemnaissir.

Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024