Tau-bedriften Comrod har i to og et halvt år latt være å svare på spørsmål om salg av militært utstyr til Marokko. Slik eksport er ikke lov. Grunnen er landets okkupasjon av Vest-Sahara. Stavanger Aftenblad, 20. august 2012.
Saken nedenfor sto på trykk i Stavanger Aftenblad, 20. august 2012.
Last ned saken her (pdf), side 1, side 2.
Nekter å svare på spørsmål om omstridt militæreksport
Tau-bedriften Comrod har i to og et halvt år latt være å svare på spørsmål om salg av militært utstyr til Marokko. Slik eksport er ikke lov. Grunnen er landets okkupasjon av Vest-Sahara.
- Vi har fortsatt ikke fått skikkelig svar på spørsmål om eksporten til Marokko - selv om vi har purret utallige ganger. Etter at vi sendte rekommandert brev hjem til alle styremedlemmene i fjor høst, fikk vi svar der ingen av våre spørsmål besvares. Det er sjelden jeg har opplevd en bedrift med en sånn mangel på åpenhet, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.
Støttekomiteen arbeider for å skape «kunnskap og engasjement rundt situasjonen for befolkningen i Vest-Sahara», ifølge Hagen. Vest-Sahara er okkupert av Marokko, og dette regnes som et brudd på folkeretten (se egen sak).
Det var i 2010 at Comrod ifølge NRK fortalte at selskapet blant annet eksporterte antenner til marokkanske politistyrker. Salg til hæren skal ha blitt gjort ved at antennene er solgt til USA og så videresolgt til Marokko.
Slutt med handel
- Comrod forholder seg ikke til sitt samfunnsansvar som resten av norsk næringsliv gjør. Så å si all norsk samhandel med de okkuperte områdene har sluttet, sier han.
Støttekomiteen har i mange år arbeidet med å få norsk næringsliv vekk fra Vest-Sahara. I dag har, ifølge Hagen, all annen norsk handel i de okkuperte områdene opphørt. Norske myndigheter har også frarådet norsk næringsvirksomhet
i dette området.
- Det har vært snakk om store norske engasjementer som stort sett er avsluttet. Jeg ser det som innlysende at et hvilket som helst norsk selskap ville vurdert de etiske aspektene ved å støtte opp under et diktatur og ved sin tilstedeværelse bidra til å forlenge okkupasjonen, sier Hagen. Når det gjelder Comrod er det ikke snakk om vanlige næringslivsinvesteringer, mener han.
- Dette er strategisk krigsmateriell som kan være brukt av okkupasjonsstyrkene. Det er umulig for oss å vite ettersom de er så hemmelighetsfulle og ikke vil svare for om utstyret har vært brukt i Vest-Sahara.
Skriftlig svar
Ole Gunnar Fjelde, administrerende direktør i Comrod, sier at bedriften har svart støttekomiteen skriftlig.
- Jeg tar til etterretning at Støttekomiteen for Vest-Sahara ikke synes å være fornøyd med svaret som er oversendt fra Comrod, sier han. Støttekomiteen oppgir at svaret de har mottatt på åtte spørsmål om salg til Marokko er dette: «Som børsnotert selskap har vi strenge krav til hvordan og hva vi kommuniserer utad. Comrod kan derfor ikke svare på deres henvendelse.»
Fire mer generelle spørsmål om eksport og samfunnsansvar besvares slik: «Det er vanligvis urealistisk for en mindre komponentleverandør som Comrod å forsøke å styre sluttbruken ettersom selskapet kun unntaksvis er i direkte kontakt med sluttbrukeren. Comrod respekterer norske eksportbegrensninger. Ingen av antennene er omfattet av departementets eksportkontrolliste.»
Hilde Wallacher, forsker ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo, mener dette er et eksempel på svakheter i norsk kontrollregelverk.
- Ved å eksportere via en av våre allierte er det mulig for bedrifter å eksportere varer til områder vi aldri ville eksportert til direkte. Det amerikanske regelverket er mye mer fokusert på amerikansk sikkerhetspolitikk enn humanitære hensyn. Hovedproblemet med forsvarseksport til Marokko mener hun er okkupasjonen av Vest-Sahara.
- Ved å støtte opp under okkupasjonen bidrar man til brudd på folkeretten og menneskerettighetene. Dette er allment kjent og burde vært nok til å heise rødt flagg.
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.