Marokkanske myndigheter har i dag kastet Aminatou Haidar ut fra Vest-Sahara. Etter et døgn i politivaretekt, ble hun tvangsreturnert til Kanariøyene i fly.
Les også: Aminatu Haidar pågrepet.
Marokkanske myndigheter har i dag kastet Aminatou Haidar ut fra Vest-Sahara. Etter et døgn i politivaretekt, ble hun tvangsreturnert til Kanariøyene i fly.
Les også: Aminatu Haidar pågrepet. Aminatu Haidar pågrepetAminatu Haidar ble i dag pågrepet da hun landet på El Aaiun flyplass i okkuperte Vest-Sahara. Haidar var på vei hjem fra New York der hun hadde mottatt en menneskerettighetspris.
-Når jeg reiser tilbake blir jeg pågrepet på flyplassen, sa hun til en spansk avis få dager før hun satte seg på flyet i dag. Les mer Den 42 år gamle menneskerettighetsaktivisten og tobarnsmoren Aminatou Haidar er kastet ut av Vest-Sahara, og returnert til Spania.
Hun hadde vært utenlands og mottatt en menneskerettighetspris i USA, da hun i helgen skulle reise hjem til sine barn i de okkuperte områdene.
Men så langt kom hun ikke. Da hun landet i El Aaiun, ble hun satt i varetekt av marokkansk politi, og deretter tvangsreturnert til Kanariøyene.
Det melder El País i dag.
Da hun ankom Kanariøyene, skal hun ha nektet å gå av flyet, og bedt om å bli flydd tilbake til Vest-Sahara.
Haidar hadde fratatt passet sitt av marokkanske myndigheter før hun ble kastet ut av landet. Til tross for dette ble hun tillatt innreise til Spania, som deretter nektet henne å reise tilbake til Vest-Sahara fordi hun ikke hadde pass. Haidar er nå dermed papirløs.
Ifølge marokkanske statsmedier skal Haidar ha nektet å fylle ut noen innreisedokumenter idet hun ankom, og dette skal ha vært grunnen til pågripelsen og utvisningen. Men det benekter to spanske journalister, Pedro Barbadillo og Pedro Guillén, som reiste sammen med Haidar på flyet til Vest-Sahara. De overvar at Haidar fyllte ut alle nødvendige dokumenter.
De to journalistene ble pågrepet og avhørt i sju timer, før også de ble sendt tilbake til Kanariøyene.
Det har de siste ukene vært en lang rekke overgrep mot saharawiske menneskerettighetsaktivister. Flere av dem kan vente lange dommer for "forræderi". Den skjerpede politikken ble varslet av Kong Mohammed VI på en tale 6. november i år.