Ungdommens nordiske råd (UNR) krever nå at de nordiske landene presser på for saharawienes selvbestemmelse. Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975.
Norden.org
25. oktober 2009
Norden skal ikke bare presse på for det saharawiske folkets rett til selvbestemmelse over sin egen status, UNR vil også at de nordiske landene legger press på Marokko for å få landet til å respektere menneskerettighetene. Marokko okkuperte Vest-Sahara i 1975, og siden da har store deler av Vest-Saharas befolkning bodd i flyktningleirer i ørkenen i Algerie.
- Dette er en viktig sak. Så lenge resten av verden lukker øynene for saharawienes situasjon er det lettere for Marokko å fortsette med okkupasjon og menneskerettighetsbrudd. Fordi vi i Norden er rike og har det bra, er det viktig å bruke tid og krefter på saker utenfor våre egne grenser, sier Marianne Granheim Troyflat fra Nordiska Centerungdomens Förbund.
Siden frigjøringsbevegelsen i Vest-Sahara, Front Polisario, erklærte Vest-Sahara en selvstendig stat, har rundt 70 land anerkjent landet. Til tross for dette benytter Marokko seg av Vest-Saharas naturressurser, og derfor ber Ungdommens nordiske råd de nordiske landene om å lete etter effektive metoder for å stanse det nordiske næringslivssamarbeidet med Marokko inne i de okkuperte områdene.
- Det er stor enighet om å anerkjenne Vest-Sahara blant ungdomspartiene i Norge, og UNR er en viktig arena for å gjøre flere mennesker oppmerksomme på saharawienes situasjon, sier norske Troyflat.
Saharawienes situasjon blir ofte referert til som en av verdens glemte konflikter.
Årets UNR sesjon bar preg av utsyn utover egne grenser. Utviklingssamarbeid, Afghanistan og finansiering av klimakutt i fattige land var blant temaene på agendaen da Ungdommens nordiske råd møttes i Riksdagen 23.-25. oktober.