Studvest: Kjemper videre for Vest-Sahara
Article image
I høst arrangerer SAIH sin tredje kampanje om Vest-Sahara, og får støtte fra studentparlamentet ved UiB. Studvest, 14. okt 2009.
Publisert 14. oktober 2009


Av Anders Jakobsen
Studvest
14. oktober 2009

– Vi hadde den første kampanjen i 1997, sier Ronny Hansen, nåværende leder i Støttekomitéen for Vest-Sahara, og daværende leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Okkupasjonen av Vest-Sahara er med andre ord blitt en langvarig historie for SAIH og deres støttespillere.

– Det var mange i SAIH med bakgrunn fra Øst-Timor-kampanjen. Vi så tidlig at situasjonen i Øst-Timor og i Vest-Sahara var relativt like. Vest-Sahara-bevegelsen har hentet mye verdifull innsikt og erfaringer fra Øst-Timor-kampanjen, forteller Hansen.

– PLUKK OPP RØRET, STØRE
I år arrangerer SAIH en kampanje om Vest-Sahara for tredje gang.

– Kampanjen i år handler om at norske bedrifter driver forretninger i Vest-Sahara, mens inntektene går til Marokko. Det er ressurstyveri, sier nestleder i SAIH-Bergen Irmelin Kaland.

Kampanjen er også rettet mot norske myndigheter. Under en demonstrasjon forrige uke var slagordet «Plukk opp røret, Støre».

– Utenriksdepartementet bør ta opp røret og si klart fra til norske bedrifter: Slik kan dere ikke oppføre dere, sier Kaland.

SAIH har også klart å få støtte fra Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB), da de 28. september vedtok en resolusjon der de støtter både SAIHs kamp mot norske bedrifter i Vest-Sahara og kampen for saharawiske studenters rettigheter.

– Det er kjempeviktig at bergensstudentene endte opp med å støtte en så viktig solidaritetssak, sier en fornøyd leder for SAIH-Bergen, Kjersti Lillegraven.

FÅR SKRYT
SAIHs arbeid får også skryt fra andre som engasjerer seg i situasjonen i Vest-Sahara.

– Deres innsats er helt uvurderlig, sier Hansen som er nåværende leder for Støttekomitéen for Vest Sahara.

Han får støtte fra seniorrådgiver og ekspert på Vest-Sahara hos Flyktninghjelpen, Richard Skretteberg:

– Det synes vi er gledelig. I Vest-Sahara har den opprinnelige befolkningen ennå ikke fått lov til å utøve sin demokratiske rett til å bestemme sin egen fremtid. Saharawiene har mange, men ikke så mektige venner. Marokko har få, men mektige venner.

Skretteberg poengterer at hvis de 165 000 flyktningene fra Vest-Sahara skal få vende hjem, må konflikten høyere opp på den politiske dagsordenen.

– Derfor må SAIH og andre fortsette å sette fokus på konflikten, oppfordrer han.

Uthevet sitat:
Det er kjempeviktig at bergensstudentene endte opp med å støtte en så viktig solidaritetssak. Kjersti Lillegraven, leder i SAIH-Bergen


Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024