Industri Energi ber finansminister Kristin Halvorsen ta affære og trekke ut Statens Pensjonsfonds investeringer i selskap som deltar i plyndringen av det okkuperte Vest-Sahara.
Saken nedenfor er hentet fra hjemmesidene til
Industri Energi, 8. oktober 2009
Last for øvrig ned
Industri Energis brev til Finansminister Halvorsen à 7. oktober 2009 her.
Statens Pensjonsfond Utland eller Oljefondet investerer milliarder av kroner i selskaper som deltar i plyndringen av Vest-Sahara. En gjennomgang nyhetstjenesten
Norwatch har foretatt viser at Oljefondselskaper står bak to tredeler av alle fosfatinnkjøp fra det okkuperte landet.
-Vi har sendt brev til finansminister Kristin Halvorsen og krever at Statens Pensjonsfond trekker ut sine investeringer i selskap som eksporterer fosfat fra Vest-Sahara. Et land som har vært okkupert av Marokko siden 1975, sier Amalie Hilde Tofte, internasjonal rådgiver i Industri Energi.
Forbundet har
tidligere krevd at Norge oppretter et forbud mot at norsk næringsliv investerer i, transporterer eller handler med varer fra det okkuperte Vest-Sahara.
DobbeltmoralDen norske regjeringen har ved flere anledninger frarådet norske selskaper fra å drive handel med naturressurser fra Vest-Sahara. Gjødselprodusenten
Yara er blant selskapene som har tatt dette til seg og besluttet å holde seg unna fosfat fra området. Oljefondet har ikke gjort det samme.
-Det er merkelig at Oljefondet investerer milliarder i selskaper som plyndrer naturressurser i det okkuperte landet, samtidig som norske myndigheter selv fraråder investeringer i Vest-Sahara, sier Tofte.
Oljefondets etikkråd foretok i 2005 en vurdering av Vest-Sahara-plyndringen. Marokko hadde da startet oljeleting i farvannet utenfor Vest-Sahara, og hyret inn det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee til å gjøre jobben. Dette var, i følge Norwatch det første selskapet som ble kastet ut av fondet etter at Stortinget vedtok etiske retningslinjer for fondet.
Ifølge Finansdepartementet var oljeselskapets leting i Vest-Sahara et svært grovt brudd på grunnleggende etiske normer, da det var med på å undergrave FNs fredsprosess og støtte opp under Marokkos suverenitetskrav.
Må ut av Vest-SaharaIndustri Energi ber nå om at Etikkrådet for Oljefondet kartlegger og går gjennom alle investeringene til selskapene som opererer i, eller handler med varer fra det okkuperte Vest-Sahara.
Vi krever også at fondet trekker seg ut av alle selskap som handler mot anbefalingene fra FN og UD, og som på den måte bidrar til å forsterke og forlenge okkupasjonen av Vest-Sahara, understreker Tofte.