Industri Energi: Statens Pensjonsfond må ut av Vest-Sahara
Article image
Industri Energi ber finansminister Kristin Halvorsen ta affære og trekke ut Statens Pensjonsfonds investeringer i selskap som deltar i plyndringen av det okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 08. oktober 2009


Saken nedenfor er hentet fra hjemmesidene til
Industri Energi, 8. oktober 2009


Last for øvrig ned
Industri Energis brev til Finansminister Halvorsen à 7. oktober 2009 her.


Statens Pensjonsfond Utland eller Oljefondet investerer milliarder av kroner i selskaper som deltar i plyndringen av Vest-Sahara. En gjennomgang nyhetstjenesten Norwatch har foretatt viser at Oljefondselskaper står bak to tredeler av alle fosfatinnkjøp fra det okkuperte landet.

-Vi har sendt brev til finansminister Kristin Halvorsen og krever at Statens Pensjonsfond trekker ut sine investeringer i selskap som eksporterer fosfat fra Vest-Sahara. Et land som har vært okkupert av Marokko siden 1975, sier Amalie Hilde Tofte, internasjonal rådgiver i Industri Energi.

Forbundet har tidligere krevd at Norge oppretter et forbud mot at norsk næringsliv investerer i, transporterer eller handler med varer fra det okkuperte Vest-Sahara.

Dobbeltmoral
Den norske regjeringen har ved flere anledninger frarådet norske selskaper fra å drive handel med naturressurser fra Vest-Sahara. Gjødselprodusenten Yara er blant selskapene som har tatt dette til seg og besluttet å holde seg unna fosfat fra området. Oljefondet har ikke gjort det samme.

-Det er merkelig at Oljefondet investerer milliarder i selskaper som plyndrer naturressurser i det okkuperte landet, samtidig som norske myndigheter selv fraråder investeringer i Vest-Sahara, sier Tofte.

Oljefondets etikkråd foretok i 2005 en vurdering av Vest-Sahara-plyndringen. Marokko hadde da startet oljeleting i farvannet utenfor Vest-Sahara, og hyret inn det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee til å gjøre jobben. Dette var, i følge Norwatch det første selskapet som ble kastet ut av fondet etter at Stortinget vedtok etiske retningslinjer for fondet.

Ifølge Finansdepartementet var oljeselskapets leting i Vest-Sahara et ”svært grovt brudd på grunnleggende etiske normer”, da det var med på å undergrave FNs fredsprosess og støtte opp under Marokkos suverenitetskrav.

Må ut av Vest-Sahara

Industri Energi ber nå om at Etikkrådet for Oljefondet kartlegger og går gjennom alle investeringene til selskapene som opererer i, eller handler med varer fra det okkuperte Vest-Sahara.

– Vi krever også at fondet trekker seg ut av alle selskap som handler mot anbefalingene fra FN og UD, og som på den måte bidrar til å forsterke og forlenge okkupasjonen av Vest-Sahara, understreker Tofte.
Nyheter

Peak CSL Group fra Bergen fortsetter kontroversene

Bergensrederiet trosser på ny det saharawiske folkets rettigheter og Utenriksdepartementets råd. 

04. april 2025

Norsk rederi med ny gasstransport til okkuperte Vest-Sahara

Det norske rederiet BW Epic Kosan gjennomførte denne helgen en ny kontroversiell transport av gass inn til okkuperte Vest-Sahara.

10. mars 2025

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

De norske ungdomsapartiene var i forrige uke på besøk i de saharawiske flyktningleirene i Algerie

08. februar 2025

Kontorene til vår danske søsterorganisasjon brannbombet

Brannstiftingen fremstår politisk motivert. Grafitti med pro-marokkansk og anti-Vest-Sahara-budskap er spraymalt på fortauet fremfor kontoret til den danske organisasjonen Global Aktion i København.

13. januar 2025