Aftenposten: Forbannet over oljefond-investeringer
- Norge burde ha mer enn nok egne naturressurser. Dere trenger ikke bidra til å stjele våre, sier Soumaia Hamudi (21) fra Vest-Sahara. Aftenposten, 5. oktober 2009.
Publisert 05. oktober 2009


Av Kristoffer Rønnerberg
Aftenposten
5. oktober 2009

Hamudi kaller Vest-Sahara sitt hjemland, men har aldri selv satt fot i det okkuperte landet. Foreldrene hennes rømte til nabolandet Algerie i 1975, og Hamudi har bodd hele sitt liv i en teltleir sammen med 165.000 andre sahrawiske flyktninger.

Hun studerer nå ved United World College i Fjaler i Sogn og Fjordane, og håper å bli lege etter at hun er ferdig med sin artium ved den internasjonale skolen på Vestlandet. I mellomtiden kjemper hun for selvråderett for sitt folk.

«Vi ønsker å ha noen naturressurser igjen når vi får vår selvråderett»
Soumaia Hamudi


21-åringen er svært opprørt over at Oljefondet har investert 2,4 milliarder kroner i syv selskaper som henter ut fosfat fra Vest-Sahara, noe Aftenposten.no skrev på mandag.

- Ulovlig
Inntektene fra den dyrebare ressursen, som blant annet brukes i kunstgjødsel, går rett til Marokko, som har okkupert hjemlandet hennes i 34 år.

– Jeg har alltid trodd at Norge var et land som bidro til at utviklingsland skulle få det bedre. Derfor blir jeg forvirret og lei meg når jeg ser dette dobbeltspillet, sier hun.

Den norske regjeringen har ved flere anledninger frarådet norske selskaper fra å drive handel med naturressurser fra Vest-Sahara. Gjødselprodusenten Yara er blant selskapene som har tatt dette til seg og besluttet å holde seg unna området. Ojefondet har ikke gjort det samme.

Hamudi omtaler Marokkos eksport av fosfat fra hjemlandet som «plyndring», og peker på at FN flere ganger har sagt at handelen er i strid med internasjonale lover fordi den ikke er godkjent av lokalbefolkningen.

– Handelen gjør det også mulig for Marokko å fortsette okkupasjonen, som har sendt så mange mennesker på flukt, sier hun.

«På vegne av mitt folk ønsker jeg å fordømme disse ulovlige investeringene»
Elkouria Amidan


Hun får støtte fra Elkouria Amidan, en annen sahrawier som studerer i Norge.

– På vegne av mitt folk ønsker jeg å fordømme disse ulovlige investeringene. Denne handelen ødelegger for vårt folk, sier Amidan, som studerer ved Sund folkehøyskole.

Bønn til Halvorsen
Hamudi retter også krass kritikk mot de norske selskapene som frakter fosfaten ut av landet på vegne av gjødselselskapene som kjøper den.

– Hvis jeg kunne si noe direkte til finansminister Kristin Halvorsen, ville jeg bedt henne om å råde selskapene til å slutte med denne aktiviteten. Vi ønsker å ha noen naturressurser igjen når vi får vår selvråderett, sier hun.

Blant disse selskapene er det Jebsen-eide Gearbulk, som frakter fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Andre norske selskaper som har et nærvær i det okkuperte landet er seismikkselskapet Fugro-Geoteam og fiskerigruppen Sjøvik.

– Det er viktig at vi får et søkelys på denne dobbeltmoralen. Vest-Sahara er et okkupert land. Oljefondet og norske selskaper bør holde seg langt unna, sier nestleder Runar Myrnes Balto ved Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).

SAIH har denne uken satt igang en kampanje for å fremme sahrawienes sak.

Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024