Marokkanske myndigheter fortsetter å forby fri presse. Mandag stoppet innenriksministeriet en fly-leveranse med den franske avisen Le Monde.
Det har i alle år vært vanskelige kår for ytrings- og pressefriheten i Marokko. Stadig opplever journalister å bli fengslet og aviser å bli sensurert eller nedlagt ved dom.
En spørreundersøkelse om det marokkanske folkets syn på Kong Mohammed har nå fått myndighetene til å se rødt.
-Monarkiet i Marokko er ikke gjenstand for debatt, selv gjennom en meningsmåling, sa kommunikasjonsminister Khalid Naciri lørdag.
Kongens rolle er, sammen med islam og Vest-Sahara-saken, svært tabubelagt i marokkansk presse.
Da et fly med ferske Le Monde-aviser landet på Casablanca flyplass mandag, troppet marokkansk politi opp og konfiskerte hele forsendelsen.
Den samme undersøkelsen førte til at også to marokkanske ukeaviser ble sensurert i forrige uke.
Hundre tusen kopier av ukeavisene TelQuel og Nichane ble destruert i helgen etter å ha omtalt spørreundersøkelsen. Reportere uten grenser har fordømt sensureringen.
- Denne avgjørelsen er både arkaisk og ulovlig, og utgjør enda et overgrep mot pressefriheten i Marokko, skriver organisasjonen i
en uttalelse mandag.
- Dette er alvorlig, sett i lys av at regimet påstår å åpne seg, sier redaktøren av Le Monde.
Meningsmålingen viste, ironisk nok, en stor støtte til den marokkanske kongen. 49% av de spurte anser Marokko som et demokratisk monarki, sammenliknet med 33% som anser det som autoritært. 18% har ingen mening.
Marokkanere flest er ikke like støttende i styresmaktenes arbeid mot fattigdom. 37% synes situasjonen har bedret seg under Kong Mohammed de siste ti årene, mens like mange mener det ikke har endret seg. 24% mener situasjonen har blitt verre.
- Herskesyke- Vi ser ut til å glemme at de siste årene til Kong Hassan II tross alt innebar åpenhet, selv om de ikke var en en skinnende epoke. Mohammed VI overtok i disse positive og dynamiske tidene. I 1994 ble det for eksempel gitt amnesti til politiske fanger, det var åpne valg. I 1999 var det en følelse av forandring. Men i dag, ti år senere, er ser vi et Marokko som bare har flyttet seg fra diktatur til herskesyke, sier Abubakr Jamaï
til den spanske avisen El Mundo mandag.
I 1997 startet han ukeavisen Le Journal Hebdomadaire. Jamaï sier regimet har klart å etablere en feilaktig myte om at forholdene har gått fra diktatur til frihet.
- Regimet har klart å overbevise folk om at Marokko i 1999 var under et diktatur. Man har glemt at slutten av 90-tallet blomstret publikasjoner som Le Journal. I dag har den positive dynamikken forsvunnet. Landet går mye saktere framover enn tidligere, og det er til og med tegn på at vi rykker bakover, sier Jamaï.
Selv måtte han rømme landet i 2006, da han ble pålagt en rekordstor bot tilsvarende 300 000 euro for å ha skrevet en artikkel i avisen. Flere utgaver av bladet hans har blitt beslaglagt av myndighetene.
Rekordboten ble slått to år etter da hans kolleger i avisen Al Masae, og avisens redaktøren Rashid Nini måtte punge ut 550 000 euro i straff. Andre journalister har blitt dømt til fengselstraffer for artikler de har publisert om regimet.