Bømlo-båt med uetisk last
Article image
Det norske kjølerederiet Green Reefers transporterer denne uken fisk fra okkuperte Vest-Sahara i strid med frarådningene fra norsk UD. Et av deres skip besøkte de okkuperte områdene nå i helgen.
Publisert 04. august 2009


Illustrasjonsfoto ovenfor: Dakhla havn

Det norsk-eide skipet 'Green Toledo' (IMO-nummer 9015785) ble observert i havnebyen Dakhla, i okkuperte Vest-Sahara, 1. august 2009. Fryseskipet transporterer fisk fra de okkuperte områdene.

Green Reefers kontrolleres av Bømlo-rederen Kristian Eidesvik.

- Pengene går direkte til Marokko. Det er tyveri av Vest-Saharas ressurser, sa Aminatu Haidar fra Vest-Sahara til Bergens Tidende i 2007 om en tilsvarende Eidesvik-involvering i Vest-Sahara.

Haidar er en av de mest framtredende saharawiske røstene. Året etter hennes uttalelser til BT vant hun den prestisjetunge Robert F. Kennedy Human Rights Award i USA for sitt arbeid med å informere om plyndringen av hjemlandet og om menneskerettighetsovergrepene som Marokko begår overfor saharawiene.

Avviser problemet
Eidesvik står bak minst tre selskaper involvert i Vest-Sahara. For det første er det rederiene Green Reefers og Wilson. I tillegg står han bak 35% av Sjøvik AS, som driver fiske i Dakhla-området. Han er også styremedlem i Sjøvik.

Eidesvik svarte på Haidars uttalelser med at engasjementet utenfor Vest-Sahara er helt uproblematiske.

- Jeg har aldri tenkt at dette var noe problem, sa Kristian Eidesvik til BT.

At Utenriksdepartementet fraråder norske selskaper «økonomisk samkvem» med Vest-Sahara, er noe Eidesvik kaller «FN-problematikk».

- Vi reflekterer over det, men vi har vel ikke tatt det spesielt inn over oss. Jeg har ikke tenkt å ta det opp i styret, for å si det sånn. Vi vet jo om det, uttalte Kristian Eidesvik til BT.

- Eg har vore der nede ein gong, eg eig berre ein part i samarbeidsselskapet, som er registrert i Marokko. Eg har veldig godt samvit. Norske politikarar som snakkar om dette, har ikkje sett seg inn i forholda, sa Kristian Eidesvik til BT.


Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023