Bømlo-båt med uetisk last
Article image
Det norske kjølerederiet Green Reefers transporterer denne uken fisk fra okkuperte Vest-Sahara i strid med frarådningene fra norsk UD. Et av deres skip besøkte de okkuperte områdene nå i helgen.
Publisert 04. august 09


Illustrasjonsfoto ovenfor: Dakhla havn

Det norsk-eide skipet 'Green Toledo' (IMO-nummer 9015785) ble observert i havnebyen Dakhla, i okkuperte Vest-Sahara, 1. august 2009. Fryseskipet transporterer fisk fra de okkuperte områdene.

Green Reefers kontrolleres av Bømlo-rederen Kristian Eidesvik.

- Pengene går direkte til Marokko. Det er tyveri av Vest-Saharas ressurser, sa Aminatu Haidar fra Vest-Sahara til Bergens Tidende i 2007 om en tilsvarende Eidesvik-involvering i Vest-Sahara.

Haidar er en av de mest framtredende saharawiske røstene. Året etter hennes uttalelser til BT vant hun den prestisjetunge Robert F. Kennedy Human Rights Award i USA for sitt arbeid med å informere om plyndringen av hjemlandet og om menneskerettighetsovergrepene som Marokko begår overfor saharawiene.

Avviser problemet
Eidesvik står bak minst tre selskaper involvert i Vest-Sahara. For det første er det rederiene Green Reefers og Wilson. I tillegg står han bak 35% av Sjøvik AS, som driver fiske i Dakhla-området. Han er også styremedlem i Sjøvik.

Eidesvik svarte på Haidars uttalelser med at engasjementet utenfor Vest-Sahara er helt uproblematiske.

- Jeg har aldri tenkt at dette var noe problem, sa Kristian Eidesvik til BT.

At Utenriksdepartementet fraråder norske selskaper «økonomisk samkvem» med Vest-Sahara, er noe Eidesvik kaller «FN-problematikk».

- Vi reflekterer over det, men vi har vel ikke tatt det spesielt inn over oss. Jeg har ikke tenkt å ta det opp i styret, for å si det sånn. Vi vet jo om det, uttalte Kristian Eidesvik til BT.

- Eg har vore der nede ein gong, eg eig berre ein part i samarbeidsselskapet, som er registrert i Marokko. Eg har veldig godt samvit. Norske politikarar som snakkar om dette, har ikkje sett seg inn i forholda, sa Kristian Eidesvik til BT.


Nyheter

Eksplosiv korona-økning i okkuperte Vest-Sahara

Etter at marokkanske bosettere i fiskeriindustrien returnerte fra Marokko til okkuperte Vest-Sahara, har nå antall smittede i de okkuperte områdene økt med 8250 prosent på under en uke.  

26. juni 20

Equinor feilrapporterte Vest-Sahara-eksport

Den kontroversielle eksporten av Nordsjøgass til okkuperte Vest-Sahara i april framkommer ikke i norske offisielle eksporttall. Equinor beklager. 

25. juni 20

Følg siste nytt om korona i Vest-Sahara

Vi samler siste nytt om koronakrisen i okkuperte Vest-Sahara og flyktningleirene. SISTE: Eksplosiv økning siste uken i de okkuperte områdene.

11. juni 20

Ny rapport forteller historien til saharawiske studenter i marokkanske fengsler

“Et fengsel er vanligvis fyllt av bråket fra fangene. Men ikke Ait Mellout. I Ait Melloul terroriseres du av en stillhet, som bare brytes av skrikene fra fanger som tortureres”. Vår nye rapport gir historien til en glemt gruppe fanger som FN ber løslatt.

10. juni 20