Marokkos nærmeste allierte i FNs Sikkerhetsråd har på ny forhindret at FN-styrken i Vest-Sahara skal overvåke menneskerettighetsovergrep.
Som vanlig har Frankrike talt Marokkos sak i Sikkerhetsrådet. Flere av medlemmene i rådet fremmet i slutten av april et forslag om at FNs styrke i Vest-Sahara, MINURSO, må få mulighet til å overvåke menneskerettighetsovergrepene i det okkuperte landet.
MINURSO, som ble etablert i 1991 for å gjennomføre en folkeavstemning for det saharawiske folk, er i dag stilltiende vitne til overgrepene som begås i landet. FN-operasjonen har ikke som mandat å verken overvåke eller rapportere overgrep begått mot det saharawiske folk.
Det var blant annet Uganda og Costa Rica som fånyttes fremmet saharawienes bønn om overvåking av menneskerettigheter i Sikkerhetsrådet. MINURSO er dermed fremdeles den eneste pågående fredsbevarende FN-operasjonen som mangler et mandat til å overvåke menneskerettigheter i sitt operasjonsområde.
Saharawienes frigjøringsbevegelse Front Polisario har lenge krevd at MINURSOs mandat skal utvides til å omfatte dette. Liknende krav er kommet fra
Norge,
Human Rights Watch og
Amnesty International.
Sikkerhetsrådet vedtok 30. april 2009 å forlenge MINURSOs mandat med 12 måneder.
Les den endelige resolusjonsteksten her.
Flere norske organisasjoner har bedt det norske Utenriksdepartementet ta Vest-Sahara-saken opp med sine franske kolleger, for å kreve at de stanser støtten til den ulovlige okkupasjonen.