Tirsdag inviterte ordfører Rita Ottervik og varaordfører Knut Fagerbakke fredsaktivistene Shirin Ebadi og Elkouria Rabab Amidane til lunsj og samtaler i Rådhuset. Trondheim Kommune, 24. februar 2009
Trondheim Kommune
Foto: Carl-Erik Eriksson/Trondheim Kommune
24. februar 2009
Shirin Ebadi fra Iran var den første muslimske kvinnen som mottok Nobels fredspris (i 2003). Ebadi er advokat og ble en av de første kvinnelige dommerne i landet. Hun er kjent som menneskerettighetsforkjemper og deltar i disse dager som foreleser og hedersgjest på den internasjonale studentfestivalen isfit i Trondheim.
Elkouria ‘Rabab’ Amidane fra Vest-Sahara deltar også som ISFiT-foreleser. Men 23 år gamle ‘Rabab’ er her også for å motta studentenes fredspris som deles ut i Olavshallen fredag kveld. Amidane mottar prisen for sitt arbeid for menneskerettigheter i Vest-Sahara som har vært okkupert av Marokko siden Spania trakk seg ut av landet i 1975.
Okkupasjonen førte til flyktningstrømmer ut av landet, og i dag bor de fleste sahrawiere i flyktningleire på grensa til det okkuperte område mens de venter på vende hjem. Amidane har arbeidet for å opplyse verden om overgrepene som begås av marokkanske myndigheter mot studenter og det saharawiske folket.
Prisverdig samarbeid mellom ISFiT og kommunen
I samtalene med Ottervik og Fagerbakke fortalte Amidane om situasjonen i Vest-Sahara, om menneskerettighetsbrudd, og om Marokkos folkerettstridige okkupasjon av landet. Shirin Ebadi fortalte om den tiltakende fattigdommen i Iran som skaper en stadig økende strøm av flyktninger ut av landet.
Som representanter for henholdsvis isfit og Studentenes fredspris deltok Ruben Haugan og Thor Richard Isaksen på møtet hos ordføreren. Isaksen målbar studentenes takknemlighet for at ordføreren hadde invitert Amidane og Ebadi til samtaler om situasjonen i begges hjemland.
- Det betyr utrolig mye både for Studentens fredspris og for ISFiT at vi har et så godt samarbeid med Trondheim kommune, poengterte Isaksen til slutt.
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.