Yara håper på rask frigjøring av Vest-Sahara
Article image
Gjødselprodusenten Yara har fått mye kritikk for sitt fosfatkjøp fra Vest-Sahara i fjor. Dilemmaet er ikke mindre når de nå er hovedsponsor for ISFiT-festivalen, som skal deles ut til Vest-Sahara-studenten Elkouria Amidane. Yara svarer på kritikken at de håper Vest-Sahara snart blir selvstendig.


Publisert 15. februar 2009


- Yara-profitt på okkupasjon
Adresseavisen
05. february 2009

Gjødselgiganten Yara er hovedsponsor for ISFiT-festivalen. Selskapet har kjøpt fosfat fra Marokko, utvunnet i okkuperte Vest-Sahara, der årets vinner av studentenes fredspris kommer fra.

Det var Norwatch som i fjor sommer avslørte at Yara importerte fosfat fra okkuperte Vest-Sahara, i strid med oppfordringer fra FN og Utenriksdepartement et. Yara kan ha betalt nær 40 millioner kroner til et marokkansk statseid selskap. Forholdet er politianmeldt.

- Vi kaller det ren krigsprofittering, Yara har profittert på okkupasjonen, sier Ronny Hansen, lederen for Støttekomiteen for Vest-Sahara.

- Hva synes du om at Yara sponser ISFiT? - Yara finansierer viktig arbeid som ISFiT gjør, og det har ikke hindret dem i å gi fredsprisen til en fra Vest-Sahara. Men vi har oppfordret ISFiT til å ta problemet opp med Yara, sier Hansen. Yara sier fosfatkjøpet er en enkeltforsendelse. Selskapet har også tidligere kjøpt fosfat fra området, og i 2005 lovet de å slutte med dette etter kritikk fra Nærings- og handelsdepartemente t, en av Yaras eiere.

Prisvinner kritiserer Yara
Elkouria Amidane (23) fra Vest-Sahara får studentenes fredspris for 2009 (se undersak).

- Yara har vært med på å opprettholde okkupasjonen. Vest-Sahara mister sine egne naturressurser. Marokko bruker utenlandske selskaper for å legitimere okkupasjonen, sier Amidane.

Hun mener norske selskaper innen olje og fiske (se notis) også er med på å skape arbeidsplasser til marokkanske bosettere.

Sponsoravtalen med Yara ble inngått før fosfatkjøpet sommeren 2008.

- Men vi ville antakelig ikke vurdert saken annerledes etter at kjøpet ble kjent. Vi var også klar over fosfatkjøpet fra 2005, men vi velger å se fremover, sier ISFiT-leder Trygve Thorson. ISFiT vil løpende vurdere samarbeidet dersom slik handel skulle skje igjen.

- Det er aldri uproblematisk å samarbeide med store, internasjonale selskaper, heller ikke med Yara, sier Thorson, som understreker at de ikke støtter fosfatkjøpet.
Beløpet Yara har sponset ISFiT med, er konfidensielt. Men næringslivets totale sponsing utgjør 20 prosent av budsjettet som er på rundt seks millioner kroner.

Endring i midler til fredspris
Studentens fredspris får penger gjennom ISFiT. - Vi tar avstand fra all slik handel, sier lederen for studentens fredspris Thor Richard Isaksen.

Han vil anbefale sterkt at neste studentenes fredspris skal bli helt fristilt fra sponsormidler. - Denne saken har vist at det kan være problematisk, sier han.
Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo-politiet sitter med Yara-anmeldelsen, og politiadvokat Ragnvald Brekke sier de i løpet av kort skal vi vurdere om saken skal etterforskes. Kommunikasjonsdirek tør Bente G.H. Slaatten i Yara sier deres konkurrenter bruker fosfat fra Vest-Sahara.

- Vi tok inn en last i fjor på grunn av omleggingene våre i Norge, vi ville teste ut fosfatet. Vi håper at landet skal bli frigitt en gang, og da vil også befolkningen der tjene på at vi raskt kan ta imot deres fosfat, sier Slaatten.

Hun sier de også kjøpte fosfat i 2005, men sluttet med dette fordi regjeringen frarådet det.

Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024