Farsundsfirmaet Arnesen Shipbrokers får sterk kritikk fordi de i juli hentet fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara.
Av Svein Morten Havaas
Farsunds Avis, 13. november 2007
Fosfatet ble hentet fra havna i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun til tross for at Utenriksdepartementet fraråder handel med ørkenlandet. Årsaken til det er at det er okkupasjonsmakten Marokko som tjener på handelen.
Fosfaten, som brukes som gjødsel i jordbruk, ble fraktet fra Vest-Sahara til Litauen. Litauen er en av verdens største importører av fosfat fra Vest-Sahara. Lokalbefolkningen ønsker at handelen skal stoppe, fordi de ser på den som et tyveri av ressurser.
Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets utenrikskomitè, Anne Margrethe Larsen (V), er kritisk farsundsfirmaets handel som er i strid med Norges retningslinjer.
- Konflikten mellom Vest-Sahara og Marokko er en av de glemte konflikter i verden, men med ufattelig mye lidelse, sier Larsen til NRK.
Undertrykkelse, tortur og massiv kontroll av den lokale befolkningen er dagligdags i det som i dag betegnes som Afrikas siste koloni.
- Jeg tror det er riktig av både dette og andre firma og revurdere sin policy og følge de etiske retningslinjene som Utenriksdepartementet har, sier Anne Margrethe Larsen.
Roger Arnesen i Arnesen Shipbrokers mener dette i bunn og grunn er en fillesak.
- Dette var en engangsforeteelse i sommer at vi hentet last der nedenfra - på grunn av at vi hadde kapasitet. Dette var en enkeltlast vi tok for å komme oss hjem, sier Arnesen til Farsunds Avis.
Han hevder nå at hele saken er lagt på is.
- Det må ha vært hull i mine historiekunnskaper. Men samtidig vil jeg si at jeg var i forbindelse med Sjøfartsdirektoratet i sakens anledning. Heller ikke de reagerte og de er tross alt offisielle representanter for norsk skipsfart, sier Roger Arnesen.
Han mener UD må bli flinkere til å opplyse om hvilke land de fraråder å handle i. I denne saken har det vært for dårlig opplyst, mener han.
Arnesen Shipbrokers vil nå ikke dra tilbake til Vest-Sahara.
- Når vi nå har fått kjennskap til det vi vet om landet, vil vi selvsagt ikke det, sier Roger Arnesen.
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.