Norwatch: Polisario raser over norsk engasjement
Frigjøringsbevegelsen i Vest-Sahara reagerer sterkt på nyheten om at norske Fugro-Geoteam er involvert i oljeleting inne på okkupert vestsaharisk territorium, og krever at selskapet umiddelbart forlater området. Norwatch, 13. januar 2009.
Publisert 13. januar 2009


Av Erik Hagen
Norwatch
13. januar 2009.
Les saken her.

Norwatch avslørte i går at det norske selskapet Fugro-Geoteam har latt seg engasjere i seismiske undersøkelser utenfor kysten av Vest-Sahara, et område okkupert av Marokko. Undersøkelsene vil legge til rette for folkerettsstridig oljeproduksjon.

Frigjøringsbevegelsen i Vest-Sahara, Front Polisario, reagerer svært sterkt på nyheten, og understreker at de allerede hadde advart Fugro for flere år siden om å holde seg ute av området.

-Vi krever at Fugro-Geoteam umiddelbart stopper sine undersøkelser, og trekker skipet sitt ut av territoriet, sier Kamal Fadel , Polisarios oljetalsmann til Norwatch.

Han sier at frigjøringsbevegelsen i dag skal sende et brev til selskapet, der de ber om umiddelbar stans i operasjonene, som gjøres på oppdrag av nabolandet Marokko.

-Det bør være klart at selskaper som Fugro ikke bør bli involvert i Vest-Sahara så lenge området er under marokkansk okkupasjon. Det Fugro-Geoteam gjør kan støtte opp under okkupasjonen, styrke Marokkos ønske om å plyndre våre naturressurser, og oppmuntre dem til å bryte folkeretten, sier Fadel.

Han sier Marokko ikke er den riktige parten for å håndtere ressursene i Vest-Sahara i dag, og at selskaper bør la være å ta engasjementer med Marokko i området, fram til saharawiene har fått utøvd sin rett til selvbestemmelse gjennom en FN-folkeavstemning. Marokko har nektet en folkeavstemning å fine sted i over et tiår, i strid med over 100 FN-resolusjoner.

Støttekomiteen for Vest-Sahara sier situasjonen er svært alvorlig, og at Fugro-Geoteam med dette kan øke krigsfaren i Vest-Sahara.

-Det er uten tvil det farligste norske prosjektet vi hittil har vært borti i Vest-Sahara. Fugro-Geoteams aktiviteter kan være dråpen som kan få det til å renne over for det saharawiske folk. Stemningen er på bristepunktet, og hvis det innledes boring som følge av deres seismiske undersøkelser, er det en reell fare for at en ny åpen konflikt bryter ut i Vest-Sahara, sier Ronny Hansen, leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, i en pressemelding i går.

Samtidig fordømmer fagforbundet Industri Energi engasjementet.

- Norge har helt siden før vi fant olje vært opptatt av at ressursene skal være et gode for hele befolkningen. Marokko leter nå, og søker å utvinne olje i et område som de har okkupert. Å stjele andre lands olje er forkastelig, og strider mot absolutt alt vi står for her i Norge, sier forbundslederen, som krever at selskapet trekker seg ut av området, uttalte forbundsleder Leif Sande på forbundets hjemmesider i går.

Finansminister Kristin Halvorsen antyder til Dagbladet i går at selskapet kan bli kastet ut av Oljefondet, med henvisning til en liknende affære med et amerikansk selskap i 2006.

Fugro allerede advart

Polisario-representanten understreker ovefor Norwatch at Fugro ble advart så tidlig som i 2004 mot slike aktiviteter, da det samme norske datterselskapet påtok seg et liknende engasjement.

-Regjeringen av den Saharawiske Arabiske Republikk, som er et fullverdig medlem av den Afrikanske Union, og anerkjent av over 70 stater i verden, anser aktivitetene til Fugro NV å være uautoriserte, ulovlige, og en fornærmelse overfor det saharawiske folk. På det grunnlag, ber vi Fugro om enten å handle på en forsvarlig måte og avslutte sine aktiviteter umiddelbart, eller akseptere de fulle konsekvensene av sine handlinger, skrev Utenriksministeren av saharawi-republikken i et brev til Fugro 8. juni 2004.

Les det fulle brevet her.

Inviterer Fugro til leirene
Kamal Fadel sier at han håper det norske selskapet også vil lære mer om Vest-Sahara-konflikten, og om konsekvensene av deres handlinger.

-Vi håper selskapet kan tenke seg å besøke flyktningleirene der flertallet av det saharawiske folk i dag lever. På den måten kan se selv se lidelsen som den marokkanske okkupasjonen har påført vårt folk. Kanskje det vil få dem til å se at det er uetisk å støtte den marokkanske okkupasjonen, sier han.

En studie fra Kirkens Nødhjelp fra 2008 slo fast at én av fem barn i flyktningleirene lider av underernæring. Samtidig er menneskerettighetssituasjonen for saharawiene i de okkuperte områdene svært alvorlig, med jevnlige overgrep og tortur av menneskerettighetsaktivister, ifølge en rapport fra Human Rights Watch i desember.

Fadel sier at Fugro med dette går imot dagens trend. Stadig flere selskaper har trukket seg ut av Vest-Sahara etter først å ha inngått avtaler med Marokko.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024